Riscurile asociate cu hiperglicemia sunt bine cunoscute

- Gravidele cu diabet de multe ori dau nastere la copii mari, uneori printr-o nastere dificila si cu riscuri de hipoglicemie pentru copil, in primele ore sau zile de viata. De cele mai multe ori, aceasta hipoglicemie ramane fara consecinte pentru sanatatea copilului. Trebuie sa stiti ca glucoza trece prin placenta, dar insulina nu. In cazul in care mama are glicemia mare, copilul va avea, de asemenea, hiperglicemie, care reduce producerea de insulina. Asta nu inseamna insa ca bebelusul este diabetic! Aceasta insulina produsa de catre pancreas determina cresterea copilului in greutate, prin stocarea de zahar sub forma de grasimi si prin urmare exista riscul de greutate mare la nastere.

La nastere, nou-nascutul poate produce multa insulina, dar nu indeajuns pentru aportul de zahar de la mama, de aici aparand si riscul de hipoglicemie in momentul nasterii.

- Malformatiile, in special cele cardiace, sunt mai frecvente la copiii nascuti din mame a caror diabet nu este echilibrat in timpul sarcinii.

- Polihidraminoza (care nu este specifica pentru femeile cu diabet zaharat, dar care este frecventa la ele), este o crestere a lichidului amniotic. Acest exces produce o distensie a uterului si a sacului amniotic, crescand riscul de nastere prematura prin ruperea membranelor. Aceasta se identifica in timpul ecografiilor, sau cand se masoara inaltimea fundului uterin.

- Suferinta fetala este urmarita la sfarsitul sarcinii prin monitorizari.

- Diabetul zaharat este asociat cu inducerea travaliului (de obicei cu 3 saptamani inainte de termen) si prin urmare pot aparea probleme respiratorii la nastere din cauza lipsei de maturare pulmonara.

- Distocia de umar este o complicatie posibila pe timpul nasterii unui copil macrosomic. Umerii "blocheaza" nasterea facand-o mai dificila si crescand durata intregului proces, marindu-se astfel riscurile atat pentru mama cit si pentru copil (alungire brahial Pluxus, probleme cardiace). De teama acestei complicatii multe femei diabetice opteaza de la inceput pentru nasterea prin cezariana.

Riscurile asociate cu hipoglicemia par a fi mai putin cunoscute, dar la fel de periculoase. Atentie, scopul nu este acela de a avea un HbA1c cat mai scazut posibil, ci de a avea un nivel cat mai constant posibil de glucoza.

Hipoglicemia si hiperglicemia sunt inevitabile, tot ce trebuie sa faca femeile gravide cu diabet este de a le evita cat mai mult posibil si atunci cand ele apar, sa incerce sa le combata cat mai repede.

Risc pentru o mama cu diabet tip 1 de a avea un copil cu diabet de tip 1 este de aproximativ 3%, fata de 0,3% atunci cand nici tatal, nici mama nu sufera de diabet tip 1.

Risc pentru o mama cu diabet de tip 2 de a avea un copil susceptibil sa dezvolte pe timpul vietii sale un diabet de tip 2 este de aproximativ 30%. In cele din urma, mame cu diabet gestational ar trebui sa fie monitorizata si urmarita atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, pentru ca diabetul de tip 2 este probabil sa apara pe termen lung.

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole