Grupuri de suport organizate de specialistii ALIAT pentru partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool
„Asta e doar povestea, povestea dependenţei, depinzi de întâmplări, depinzi de...
Placenta hraneste fatul si nu joaca rolul de filtru in cazul alcoolului. Alcoolul baut trece in sangele viitoarei mame in 45 de minute (sau 90 de minute daca este absorbit in timpul unei mese). Moleculele de alcool fiind mici trec foarte usor bariera placentei. In cateva ore concentratia alcoolului in sangele fatului si lichidul amniotic este sensibil apropiata de cea a mamei. La greutate egala si un consum identic, femeile au o alcoolemie superioara barbatilor datorita diferentelor de metabolism si de repartitie a grasimilor.
Consumul de alcool in timpul sarcinii este periculos intrucat poate provoca o maladie grava numita sindromul alcoolismului fetal (SAF).
Sindromul alcoolismului fetal este a treia mare cauza a retardarii mentale congenitale in lume, iar in America de Nord este considerata principala cauza.
- Malformatii cranio-faciale cu mici deficiente ale fetii: ochii mici si buza superioara subtire sau aplatizata
- Intarzierea cresterii: copilul este mult mai mic decat altii
- Anormalitati in sistemul nervos
- Malformatii ale organelor interne si externe
Copiii cu sindromul alcoolismului fetal nu sunt sterili cand ajung adulti. Daca femeia nu bea da nastere la copii sanatosi.
Femeia care vrea sa ramana insarcinata este necesar sa inceteze sa mai bea imediat. Daca are dificultati in intreruperea consumului de alcool, trebuie sa apeleze la o clinica specializata sau la colectivitati care au programe de ajutorare.
Daca este deja insarcinata trebuie sa opreasca consumul de alcool pe timpul sarcinii si daca nu poate, sa apeleze la un medic specialist sau la o organizatie specializata, care sa ofere un program convenabil pentru intreruperea consumului de alcool.
Nu se stie daca poate fi consumata o anumita cantitate de alcool nepericuloasa pentru femeia gravida. De aceea este preferabil sa nu se consume alcool deloc.
Incidenta sindromului de alcoolism fetal este in jur de 2,1 la 1000 de nou nascuti vii in Europa si America de Nord.
Nou nascutii, expusi la mari cantitati de alcool inainte de nastere, pot trai o perioada de sevraj in primele saptamani din viata lor. Sevrajul se manifesta adesea inainte de parasirea maternitatii.
- O extrema instabilitate si proasta dispozitie
- Tremuraturi
- Tulburari de alimentatie
- Diaree
Pot exista si tulburari de ritm cardiac, de respiratie sau de digestie. Unele tulburari pot continua cativa ani.
Simptomele sindromului de alcoolism fetal dureaza toata viata, dar se pot schimba pe masura ce copilul creste.
Micutii atinsi de sindromul alcoolismului fetal pot fi:
- Hiperactivi
- Incapabili sa respecte directive simple
- Mult prea amicali, chiar fata de straini
- Cu dezvoltarea ramasa in urma.
La copiii de varsta scolara sindromul alcoolismului fetal poate cauza:
- Tulburari in pregatire cum este citirea
- Tulburari de atentie
- Tulburari de comportament in clasa
- O ramanere scolara in urma.
Din cauza acestor probleme copiii atinsi de sindromul alcoolismului fetal reusesc mai bine intr-un program adaptat nevoilor lor. Sindromul alcoolismului fetal dureaza toata viata, dar daca un copil cu aceasta problema este reperat la timp si obtine ajutor necesar, poate avea mai putine probleme mai tarziu.
Printre problemele de care sufera adolescentii si adultii atinsi de acest sindrom se numara:
- Tulburari de sanatate mentala
- Comportament sexual necuviincios
- Experiente rele la scoala
- Probleme cu legea
- Alcoolism sau toxicomanie
Copiii care prezinta incontestabil caracteristicile sindromului alcoolismului fetal, l-au dobandit de la mamele care au consumat bauturi alcoolice in timpul sarcinii.
Aceste mame insa au fost supuse si la alte conditii nefaste ca: o proasta alimentatie, saracie, fumat, folosire de droguri (legale sau ilegale), violenta, probleme obstetrice anterioare, lipsa de grija prenatala. Din aceasta cauza sindromul alcoolismului fetal nu este numai o problema de alcoolism, ci o chestiune complexa cu radacini in conditiile socio-economice, care influenteaza sub toate aspectele sanatatea mamei si a copilului.
In multe cazuri cand exista date despre tata, acesta este descris ca un betiv sau dependent de alcool. Astfel anumiti factori ce contribuie la sindromul alcoolismului fetal provin de la barbat. Ei pot fi de ordin biologic, daunele putand fi cauzate de spermatozoizi, sau fizice si psihologice, ca violenta sau alta forma de abuz asupra mamei. Barbatul ar putea avea si o influenta pozitiva asupra consumului de alcool al femeii.
Sindromul alcoolismului fetal trebuie recunoscut ca o problema de sanatate comunitara, datorita interactiunii diverselor conditii nefaste, mai ales consumului excesiv de bauturi alcoolice. In acest context resursele trebuie dirijate spre femeile gravide cu risc ridicat de sindrom de alcoolism fetal. In plus, sunt necesare suficiente resurse pentru tratarea copiilor cu acest sindrom si pentru a aduce ingrijire si sustinere umana familiilor lor.
Se impune o interventie rapida pentru a reduce riscul ca un copil nascut cu sindromul alcoolismului fetal sa prezinte tulburari grave cand va creste. Niciodata insa aceasta nu va putea inlocui masura profilactica cea mai eficienta care este abstinenta totala a femeilor de varsta reproductiva.
Articol de Antoneta Barbu