continuarea articolulului: Moartea Neonatala

Sindromul de detresa respiratorie a prematurului, apare imediat dupa nastere sau la cateva ore mai tarziu, reprezinta o problema de respiratie datorita perturbarii functiei pulmonare. Factorii de risc ai acestui sindrom ii reprezinta dezvoltarea insuficienta a plamanilor si asfixia in momentul nasterii. Acest sindrom este cauza cea mai frecventa de deces a nou-nascutilor. El apare la copiii nascuti pana la 30 de saptamani, situatie in care peste 60% dintre ei, din pacate, mor. Bebelusii cu acest sindrom au plamanii insuficient dezvoltati, deci imaturi, datorita lipsei agentului tensioactiv, numit surfactant care asigura schimbul gazos din plamani. Surfactantul ajuta plamanii sa inspire aerul si sa ii mentina in stare de expansiune. Aceasta substanta apare in corpul bebelusului la varsta de gestatie de peste  30 de saptamani, cand plamanii se dezvolta.

Cum se manifesta Sindromul de detresa respiratorie?

Sindromul se manifesta prin bataile vizibile ale narilor, expiratie insotita de gemete, pielea bebelusului de culoare gri-albastruie, respiratie cu ritm de peste 60 de batai pe minut, retractarea pielii in zona sternala si spatiile intercostale, umflarea membrelor, oprirea respiratiei sau respiratie greoiae.

La analiza sangelui, reiese clar ca in sange este un nivel scazut de oxigen si exces de acid in fluidele corpului.

De ce este absent surfactantul?

Deoarece acesta este produs de pneumocitele de tip II in ultimele saptamani de sarcina, atunci cand plamanii ajung la maturitate si intra in functionalitate totala in saptamana 35. In lipsa surfactantului, care limiteaza tensiunea superficiala la nivelul alveolelor, plamanii nu pot expansiona suficient. Lipsa surfactantului se poate complica prin trecerea proteinelor plasmatice din capilare in alveolele  acoperite de membrane hialine, fenomenul fiind numit hipoxie, similara cu asfixia.

Cum prevenim aceasta afectiune?

Pentru a se suplini lipsa de surfactant, se utilizeaza de urgenta administrarea prin intermediul unei sonde o combinatie de surfactant, cu scopul de a imbunatati schimbul gazos care reduce aparitia complicatiilor si decesul bebelusui. Tratamentul cu ajutorul sondei se numeste intubare endotraheala si respiratie artificiala, si se face doar in centrele de obstretica cu aparatura de specialitate. Acest tratament cu surfactant a redus foarte mult numarul decesurilor copiilor cu sindromul de detresa respiratory.

Sindromul de detresa respiratorie ar putea fi prevenit din timp, daca se iau masurile necesare la mamicile cu risc crescut de nastere prematura. Inainte de nastere, acestora ar trebui sa li se administreze betametazon, care are rolul de a dezvolta plamanii copilului, astfel reducand aparitia acestei afectiuni atat de grave. La nastere, copilul afectat de acest sindrom trebuie asistat de echipa de specialitate, prin resusicitare neonatala in sectia de terapie intensiva pentru nou-nascuti. Bebelusului i se aplica masuri urgente de ajutor dupa nastere prin sondare de oxigen, de corectarea acidozei metabolice, de mentinerea temperaturii corporale la nivel optim prin incubare, mentinerea temperaturii corporale la nivel optim prin incubare, administrare de surfactant prin sonda, hidratare prin mentinerea nivelului hidroelectrolitic si administrare de diuretice si pulsoximetrie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole