Somnurile de zi pot sa fie foarte frustrante, din mai multe puncte de vedere:

  • sufera modificari rapide de la o perioada la alta si, cand crezi ca te-ai prins ce trebuie sa faci, se schimba situatia;
  • cum trebuie culcat copilul ziua este un subiect controversat: culca copilul pe intuneric, culca-l pe lumina, culca-l in wrap/ carut/ scoica, nu-l culca decat in pat samd.;
  • corpul nu mai ofera la fel de mult ajutor pentru inducerea somnului ca in timpul noptii, asa ca somnurile de zi sunt mai problematice;
  • cand invatam un copil sa adoarma singur, cand vine vorba de somnul de zi este cel mai greu;
  • in cazul copiilor foarte implicati in joaca lor, care se lasa usor stimulate de mediul inconjurator, acestora le este foarte greu sa se rupa de ceea ce fac si se lupta cu somnul.

In primul articolul o sa va vorbesc despre modificarile pe care le sufera somnurile de zi de-a lungul primei copilarii (de la 0 luni la 4 ani).

Sunt cateva puncte de cotitura care influenteaza somnurile de zi:

  1. Varsta de 6-8 saptamani (de la data nasterii probabila a nasterii), cand copilul incepe sa formeze asocieri. E bine sa stii ca un copil poate sa-si creeze asocieri diferite pentru somnul de zi si pentru cel de noapte, deoarece parti diferite din creier sunt responsabile de cele 2 somnuri.

  2. somnul de zi la copilVarsta de 4 luni. La aceasta varsta se maturizeaza ritmurile circadiene (ceasul biologic) care regleaza si productia de melatonina. Pana la varsta de 4 luni, culcam copiii in functie de semnele pe care le citim in comportamentul lor. Cand spun semne de somn, ma refer la cascat, privire pierduta, activitate lipsita de intensitate, tras de urechi, nu la semne de oboseala (plans, frecat nervos la ochi,  hiperactivitate, iritabilitate). Dupa aceasta varsta insa este bine sa cream un program de somn, pentru ca minunatul mecanism ce se numeste corpul uman functioneaza la cote optime in conditii de predictibilitate. In traducere libera, copilul trebuie sa aiba aproximativ aceeasi ora de trezire si ore estimative de somn pentru somnurile din zi. In aceste conditii, somnurile sunt mai odihnitoare si chiar mai lungi.

  3. Varsta de 9 luni. Aceasta este varsta la care toti copiii renunta la al treilea somn, unii copii putand incerca sa faca asta inca de la 5 luni jumatate-6 luni, daca somnurile de dimineata sunt lungi. Ideea este ca atunci cand se intampla acest lucru si corpul renunta la somn, exista o perioada de tranzitie in care copilul nu doarme de trei ori ziua, dar doua somnuri nu ii sunt suficiente. Asa ca este bine sa-i urmarim semnele de somn si sa-l punem mai devreme in pat, pentru a evita privarea de somn.

  4. Varsta de 15-23 de luni. Aceasta este varsta la care se renunta la inca un somn, de obicei la cel de dimineata. Mai ramane doar somnul de la pranz. Este adevarat ca pragul poate aparea mai devreme, pe la 1 an, insa aceasta este o exceptie. Ca si la 9 luni, exista o perioada de tranzitie de 2-3 saptamani in care un somn nu este suficient. E nevoie de rabdare in perioada de tranzitie si o ora de culcare seara mai timpurie, respectand, bineinteles, semnele de somn/nevoia de a preveni oboseala.

  5. Varsta de 3-6 ani. Este varsta la care se renunta la somnul de zi. Daca insa intr-o zi nu a dormit, nu inseamna ca a renuntat la somnul de pranz. Acest lucru trebuie sa se intample pe o perioada lunga de timp, caci dupa-amiaza copilul risca sa fie marait si sa nu-i intre nimeni in voie. Ceea ce nu inseamna decat ca nu este inca pregatit sa renunte la somn. Mama trebuie sa investigheze de ce renunta la somn. Poate sunt anumite motive, cum ar fi aparitia unui fratior si, deci, nevoia de atentie a copilului mai mare, prea multa lumina in camera, jucarii noi, mutarea in patul mare etc. Chiar daca renunta si la acest somn in conditiile in care este pregatit pentru asa ceva, e bine sa pastram perioada aceea de liniste in care el se poate juca la el in camera, stimularea fiind mai mica. Toata lumea are nevoie de o perioada de respiro. Trage cat mai mult timp posibil de programul de somn de dupa-amiaza, caci prea putin somn chiar strica.

In tabelul de mai jos, sunt prezentate, estimativ, duratele pe care un copil trebuie sa le doarma, in medie, pe zi, in functie de varsta. Numarul de ore este influentat si de cat doarme copilul noaptea. Asa ca, pentru a face un calcul corect, este indicat sa ne ghidam si dupa varsta copilului, si dupa durata totala a somnului in 24 de ore.

Varsta Somn total (ore) Somn de zi (ore)
Nou nascuti-2 luni 16-18 7-9 (3-5 reprize)
2-4 luni 14-16 4-5 (3-4 reprize)
4-6 luni 14-15 4-5 (3 reprize)
6-9 luni 14 3-4 (2-3 reprize)
9-12 luni 14 2-3 (2 reprize)
12-18 luni 13-14 2-3 (1-2 reprize)
18 luni - 2 ani 13-14 2 (1 repriza)
2-3 ani 12-14 1-2 (1 repriza)
3-5 ani 11-13 0-1

Ok, am tot povestit de oboseala si, inainte sa inchei acest articol, as vrea sa vorbesc de privarea de somn. Este dovedit faptul ca, daca nu isi fac somnul suficient, copiii nu invata la fel de bine, sunt agitati, cer mai multa atentie, au probleme de coordonare ochi-mana si un sistem imunitar deficitar (crescand riscul infectiilor), asa ca e important sa fim atenti la nevoile lor de somn si sa le asiguram somnul de care au atata nevoie.

Pana la partea a doua va doresc sa aveti copii odihniti, veseli si binedispusi.

Citeste continuarea articolului somnurile de zi la copii!

Articol de Mona Ciurezu -  consultant specialist pentru somnul copilului 0-4 ani, fiind o mandra mamica a 2 copii, un baietel de 4 ani si 8 luni si o fetita de 1 an si 8 luni. Gasiti mai multe detalii despre ea si despre cum ii ajuta pe parintii sa doarma mai bine pe ww.bebedoarme.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole