Inainte de toate, tin sa mentionez un studiu facut in Canada (ale carui concluzii sunt sustinute si de alt studiu, din Marea Britanie, de data aceasta) care a vrut sa vada care este influenta genelor si a mediului inconjurator asupra somnului de zi si a somnului de noapte. Pentru a fi concludent, studiul a fost facut pe 1.000 de gemeni, iar concluzia lui este urmatoarea: somnul de zi este influentat de factorii din mediu si somnul de noapte este influentat de gene. De aceea e bine sa tinem cont ca somnul de zi este influentat de ceea ce facem noi, si nu de modul in care sunt copiii construiti.

Recomandarile mele pentru crearea unui mediu propice unui somn de zi odihnitor sunt urmatoarele:

  1. Faceti intuneric pentru somnul de zi, in cazul copiilor mai mari de 6-8 saptamani.  Iata si motivele:
  2. la varsta de 6-8 saptamani dispare incapacitatea de diferentiere intre zi si noapte si incep sa se stabilizeze asocierile de somn. Copilului ii va fi mai usor sa creeze asocierea intuneric - ma culc / lumina - ma joc. Aceasta asociere influenteaza foarte mult adormirea, mai ales daca vrei sa-i invatam sa adoarma singurei;
  3. in momentul in care copii dorm pe lumina, riscam ca somnul lor sa fie mai scurt. Cand trec de la un ciclu de somn la altul si deshid ochii, dau de lumina. Lumina va inhiba productia de melatonina (hormonul somnului) si sansa sa adoarma la loc este foarte mica. Daca avem un copil care are un puternic control emotional intern, care nu este stimulat usor si care reuseste sa treaca de la un ciclu la altul fara sa deschida ochii, impactul luminii scade.
  4. Primele doua somnuri de zi ale copiilor de peste 4 luni, al caror ritm circadian s-a maturizat, trebuie sa se efectueze in acelasi loc (de preferat patutul lor), intr-un spatiu fix. Motivele:
  5. este nevoie de un spatiu fix, deoarece, daca vor dormi in carucarior, wrap sau scoica dupa aceasta varsta, creierului lor ii va fi mai greu sa acceseze somnul profund. Somnul lor va fi unul superficial, insuficient de odihnitor. Primele 2 somnuri are fiecare scopul lui important: unul odihna creierului si celalalt odihna corpului.
  6. somnul de zieste nevoie de acelasi loc pentru a favoriza asocierile corecte. Cu cat le cream mai multe asocieri de somn care depind de ei si de mediu din jur, cu atat sunt sanse mai mari sa invete sa adoarma singuri.

Poti sa iesi la plimbare cu caruciorul la celelalte somnuri (daca are pana in 9 luni). Mai sunt si exceptii cand copilul adoarme in carucior. Nu e nicio problema.

  1. Este bine sa ai un ritual de somn, acelasi la fiecare somn, care ii ajuta din perspectiva predictibilitatii. In general, copiii functioneaza cel mai bine in conditiile in care stiu ce urmeaza. Se relaxeaza si, automat, pot sa adoarma mai usor. Ritualul de somn ii va ajuta, pe de o parte, din perspectiva asocierii de somn, dar si din perspectiva relaxarii produsa de predictibilitatea.

Inainte sa inchei acest articol as vrea sa va reamintesc cat de important este somnul si de ce atat copiii, cat si adultii trebuie sa doarma cat este nevoie:

Starea de spirit: un copil odihnit este un copil deschis catre mediu si unul bine dispus. Un copil obosit va fi marait si risca sa primeasca eticheta de plangacios sau de copil care are nevoie constanta de ajutor din exterior. In toate aceste cazuri, el poate doar trebuie sa doarma mai mult;

- Sistemul imunitar: copiii obositi care nu au parte de somn suficient se confrunat cu un risc mai mare sa faca infectii;

- Invatarea si memoria: in timpul somnului, se consolideaza informatiile ziua, adica informatia se muta din memoria de scurta durata in cea de lunga durata. Somnul imbunatateste abilitatile de organizare, planificare si multitasking;

- Siguranta: copilul poate sa devina impiedicat daca este obosit. Somnul ajuta coordonarea ochi-mana.

Pana data viitoare, va doresc sa aveti copii odihniti si veseli!

Articol scris de Mona Ciurezu -  consultant specialist in somnul copilului de 0-4 ani si o mandra mamica a 2 copii (un baietel de 4 ani si 8 luni si o fetita de 1 an si 8 luni). Gasiti mai multe detalii despre ea si despre cum ii ajuta pe parintii sa doarma mai bine pe www.bebedoarme.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole