Rochii de seara la reduceri de Black Friday
Probabil ca toata lumea este familiarizata cu conceptul Black Friday, fiind ziua cu...
Ochi "incrucisati" nu sunt decat o problema estetica. Trebuie sa fii atenta de la nasterea copilului pentru a nu risca sa compromiti capacitatile vizuale ale noului nascut.
S-a crezut mult timp ca nou-nascutul nu poate vedea. Acum stim ca din luna a saptea de viata intrauterina, fatul are capacitatea de a percepe nuante deschise. In cele din urma, un nou nascut poate vedea la o distanta de 18 cm la 20 cm, suficient pentru a isi vedea mama care il hraneste.
Punctul de vedere continua sa creasca in primele luni de viata. La aproximativ 4 luni, bebelusul tau va fi mult mai mare si capacitatile vizuale sunt similare cu cele ale unui adult. Nou-nascutul este capabil sa fixeze un obiect si chiar daca el vede inca foarte neclar, are o preferinta clara pentru chipurile umane.
Vederea este unul dintre cel mai putin stimulat simturi la nastere. Prin urmare, este foarte important ca atunci cand te uiti la copilul tau, sa fii la o distanta de la care sa te poata percepe. Aceste momente de schimburi vizuale sunt bazele de atasament. Informatiile pe care copilul le aduna prin descoperirile sale vizuale sunt esentiale pentru dezvoltarea sa.
Nou-nascutii nu au capacitatea de a vedea cu cei doi ochi simultan. Inainte de a capata aceasta capacitate in care cei doi ochi pot fixa si se pot muta in armonie, poate fi vazuta aceasta discordanta, mai ales la sugari cu varste mai mici de 6 luni, cand un ochi nu pare aliniat cu celalalt. Atunci noi spunem ca, copilul nostru are strabism.
Este normal sa observi asta la copilul tau, mai ales in primele 2 luni de viata. Multi nou-nascuti au strabism intermitent: un ochi vede spre interior sau spre mai sus spre exterior. Aceasta tendinta de a privi chioras, ar trebui sa scada dupa varsta de 2 luni.
O deviere constanta si sustinuta a unui ochi da impresia de a vedea dublu si creierul va compensa anuland imaginea ochiului deviant. Trebuie doar sa apesi usor pe coltul exterior al ochiului pentru a vedea in ce punct alinierea ochilor trebuie sa fie perfecta pentru a reconstrui o imagine.
Reconstructia imaginii de catre creier este foarte complexa si capacitatea vederii binoculare (simultan cu amandoi ochi), este foarte importanta pentru a se obtine o vedere in trei dimensiuni.
Ca un exercitiu, aseaza un creion in fiecare mana, intinde bratele si incearca sa le suprapui in pozitie verticala. Daca faci acelasi exercitiu cu un ochi inchis vei intelege imediat de ce avem doi ochi.
Datorita unghiului perceput prin cei doi ochi, creierul dobandeste abilitatea de a percepe forme tridimensionale. Aceasta maturizare se poate face numai in cazul in care cei doi ochi trimit semnale similare creierului nostru.
Daca bebelusul tau vede crucis, este posibil ca unul dintre ochi sa devina mai lenes, si sa nu mai transmita semnalul corespunzator la reconstituirea imaginii. Daca imaginea nu ajunge la cortexul cerebral, acesta nu va creste. Acest lucru poate duce la o forma de orbire numita ambliopie. Acesta este motivul pentru care este esential sa detectezi strabismul la copil.
Strabismul poate avea implicatii pe termen lung daca nu este tratat in primii ani de viata. Dincolo de varsta de 5 ani, va fi foarte dificil sa se corecteze ambliopia.
Strabismul nu este neobisnuit, deoarece afecteaza aproape 4% din copii. Cauzele sale sunt multe s,i poate aparea la nastere sau in timpul copilariei. In cazul in care copilul dumneavoastra continua sa priveasca chioras, dupa 2 luni, consulta rapid un oftalmolog pentru a determina cauza si pentru a decide cu privire la un tratament.
Aproximativ 1 din 2 copiii cu strabism detectati in perioada neonatala va necesita interventie chirurgicala. Pentru a restabili echilibrul muschilor mici din jurul ochilor, care sunt responsabili pentru miscarile lor si care cauzeaza aceasta nealiniere.
Nu este intotdeauna evident daca un copil sufera sau nu de strabism. Acesta este motivul pentru care examenul de ochi este unul dintre testele de baza pe care medicul tau le va face la vizitele de rutina in primele luni de viata.
Copiii care au o baza larga a nasului sau falduri mici de exces de piele in coltul interior al ochiului, uneori, par sa sufere de strabism. In cazul lor, exista un dezechilibru intre albeata ochiului care poate fi vazuta pe ambele parti ale irisului. Este un strabism fals si nu este nevoie sa te ingrijorezi.
Cand strabismul are loc dupa varsta de 2 ani, este cel mai adesea din cauza unei diferente de putere intre cei doi ochi. De exemplu, in cazul in care copilul tau sufera de hipermetropie (el nu vedea bine de aproape), si unul dintre ochii, este mult mai afectat decat celalalt, aceasta poate deveni lenes, si va avea tendinta de a nu fixa obiectele. Acesta va determina o forma de strabism. Tratamentul este de a corecta problema cu lentile si de a acoperi temporar ochiul drept cu o cochilie, pentru a permite celuilalt sa creasca mai bine.
Articol de Barbu Antoneta