Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an, iar aproape 100% dintre acestea sunt infecții virale. Cele mai frecvente virusuri sunt: virusul sincițial respirator (care este de altfel cauza a

peste 60-70% a infecțiilor copilului mic, adică a copilul cu vârsta sub cinci ani), rinovirusuri, virusuri gripale și paragripale, pe care le întâlnim în mod obișnuit în sezonul rece.

 

Virusul sincițial respirator este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome ușoare și moderate atât la copii cât și la adulți, asemănătoare răcelii comune. Dar la copiii cu anumiți factori de risc, virusul sincițial respirator, poate cauza infecții pulmonare grave care necesită tratament în regim de internare. 

 

În ceea ce privește frecvența infecției cu virusul sincițial respirator în România, se pare că nu există încă o statistică

 

Din păcate, în România nu avem o statistică foarte clară a infecțiilor respiratorii cauzate de VSR. Presupunem că o parte dintre copii ar avea această infecție prin evoluția de lungă durată a bolii și evoluție cu complicații, prin afectare pulmonară, mai ales la sugarul mic și la copiii care au boli cronice. Testarea pe scară largă nu este în acest moment, din păcate, o rutină. – Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie 

 mami bebe

Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului. Însă sezonalitate predominantă începe în luna septembrie-octombrie, și se încheie la finalul lunilor aprilie-mai. Așadar, durează mai bine de șase luni, depășind astfel durata sezonului gripal.

Virusul sincițial respirator se transmite ca orice virus respirator

VSR se transmite prin picăturile flugges, prin contact direct, de la pacientul infectat, care strănută, tușește, căruia îi curge nasul și transmite prin secreții celuilalt pacient care este foarte receptiv. Nu contează vârsta, nu cotează dacă a mai trecut prin boală, oricine poate face boala, chiar și un adult, chiar și un bunic, chiar și un frate mai mic, din păcate. - Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

VSR poate supraviețui timp de treizeci de minute sau mai mult pe mâinile nespălate, și până la șase ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor.

Care sunt factorii de risc? Ce copii sunt mai degrabă predispuși la infecția cu VSR?

Factorii de risc la infecția cu VSR țin de gazdă de cele mai multe ori, țin de pacient, de copil. Spre exemplu, copiii prematuri (copii născuți înainte de 37 de săptămâni), dar și copiii născuți la termen, dar cu o greutate mică. De asemenea, în literatura de specialitate sunt menționați copiii născuți în sezonul de iarnă, deoarece atunci este sezonul infecției cu VSR (sezonul de toamnă-iarnă-primăvară, atlfel spus, în sezonul rece).

Un alt factor de risc important este dacă copilul are frați mai mari care merg în colectivitate. Tot factori de risc reprezintă și imunodepresiile, dar care sunt destul de rare, bolile cardiace congenitale și boala pulmonară cronică.

 

Există de asemenea și factori de mediu care favorizează infecția cu VSR

Un factor de mediu important de menționat este fumatul. În familiile în care părinții fumează, riscul infecțiilor severe în general este mai mare, dar în mod particular, riscul infecției cu SVR, crește. Putem ennumera de asemenea și sezonul rece, care este un factor de mediu propice. Un copil care se naște toamna va fi la risc să se îmbolnăvească mai repede decât un copil care se naște la sfârșitul primăverii.

Frații mai mari care frecventează colectivitatea, condițiile de locuit aglomerate, mediu nearesit, sunt de asemenea factori de risc din mediu, care pot crește riscul de apariție a unei infecții pulmonare severe cu VSR la copii.

Simptomele infecției cu VSR în cazul copiilor cu risc Copiii cu risc nu fac o simplă răceală, de obicei se complică pulmonar, și astfel apar bronșiolita sau pneumonia. Acești copii respiră cu dificultate, tușesc foarte frecvent, respirația este atât de dificilă, încât o mare parte dintre ei au nevoie de spitalizare. Au nevoie de oxigenoterapie, au nevoie de tratament specific, așadar forma este mult mai severă decât în cazul unui copil imunocompetent (imunocompetența este statusul imunitar al gazdei).

În general nevoia de oxigen este atât de mare și evoluția este destul de rapidă, și destul de nefavorabilă, încât sperie părinții și de cele mai multe ori ajung la spital cu copilul într-un distres major, cu dipsnee și cu saturație în oxigen destul de redusă. Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

Cum ne protejăm copiii de infecția cu VSR? Metode simple de reducere a riscului de infecție cu VSR

Măsurile specifice împotriva VSR sunt cele pe care le luăm împotriva oricărui virus. Evităm aglomerațiile, evităm contactul unui sugar, a unui copil nou-născut cu alți copii de vârstă mai mare ori cu alți copii care merg în colectivitate, evităm întâlnirile din interior, le facem mai degrabă afară, în exterior, ne spălăm foarte bine pe mâini atunci când mergem în vizită la un nou-născut.

Când este necesar să contactăm medicul?

Este cazul să contactăm medicul atunci când un copil care este răcit nu evoluează spre ameliorarea simptomatologiei. Aadică să tușească mai rar, să îi curgă nasul mai puțin, să nu mai facă febră după a doua, a treia sau a patra zi de boală. Când aceste simptome persistă, sau dimpotrivă, se agravează, tusea este mai frecventă, se odihnește din ce în ce mai greu, când primește alimentație din ce în ce mai puțin, atunci apar și alte semne pe care le observă de obicei medicul. 

Faptul că respiră cu dificultate, faptul că este deshidratat, copilul este apatic, nu bea lichide, îi scade apetitul alimentar, nu mai urinează (un simptom pe care îl pot observa și părinții), sunt semnele că este necesar să fie examinat de un medic, și din păcate de cele mai multe ori spitalizat, pentru a primi tratament specific și pentru a fi ameliorată simptomatologia. - Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

Cât de mari sunt riscurile ca infecția cu VSR să evolueze nefavorabil la copiii prematuri?

Copiii prematuri au din păcate cel mai mare risc de evoluție nefavorabilă. În literatura de specialitate o mare parte dintre aceștia au nevoie de spitalizare, pentru că depun un efort respirator foarte mare. Copiii prematuri suferă de multe ori de displazie bronhopulmonară, care este o afecțiune ca urmare a  prematurității, și care complică în plus infecția cu VSR. Sunt situații în care acești copii, în afara faptului că sunt spitalizați și primesc medicație specifică, au nevoie de intubare oro-traheală pentru perioade scurte de timp, pentru a doza efortul respirator al acestora, dar marea lor majoritate, din fericire, se vindecă fără sechele, însă sigur spitalizarea și boala în sine, internările, sunt momente foarte neplăcute care trebuie pe cât posibil evitate. - Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

În ceea ce privește respitalizarea, este firească teama părinților de copii prematuri de o infecție cu VSR și de o respitalizare. Pentru că de obicei copiii prematuri stau foarte mult în spital, această teamă este de înțeles. Există riscul, atunci când acești copii sunt infectați cu VSR, să fie spitalizați, din păcate, dar nu toți copii care sunt prematuri și sunt infectați cu VSR, ajung să fie spitalizați. Există soluții, și cel mai indicat este să discutați cu medicul neonatolog, cu medicul pediatru, de îndată ce copilul prematur este externat. Și încă o dată precizez, nu toate cazurile cu infecție VSR la copilul prematur se soldează cu spitalizarea, dar din păcate este un procent destul de mare. - Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

Un sfat de final pentru părinții cu copii prematuri, de la Dr. Irina Costache, Medic Primar Pediatrie

Copiii la risc, copiii prematuri, copiii cu boală pulmonară cronică, cu displazie bronhopulmonară, cu boală cardiacă cronică, au posibilitatea să prevină infecția cu VSR. Medicul neonatolog, medicul pediatru chiar și medicul de familie știu cum să sfătuiască fiecare caz în parte, pentru a preveni această infecție destul de neplăcută și cu evoluție destul de nefavorabilă, mai ales în cazul copiilor cu aceste patologii.

Mai multe informații despre virusul sincițial respirator la copii sunt disponibile pe www.desprevsr.ro

  •  

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole