Multe femei se confrunta cu un disconfort mediu ca intensitate inainte si in primele doua zile ale ciclului menstrual - de obicei crampe minore si poate durere de cap. Dar pentru unele, simptomele premenstruale sunt suficient de severe incat sa le afecteze rutina zilnica. Acestea pot include oscilatii de dispozitie, iritabilitate, depresie si anxietate, pe langa balonare, tensiune in sani si crestere in greutate. Puteti sa obtineti o ameliorare rapida a crampelor si a durerilor de cap luand ibuprofen sau paracetamol. Dar exista si lucruri pe care le puteti face pentru a controla simptomele sindromului premenstrual (SPM) si sa preveniti sau cel putin sa ameliorati disconfortul de luna urmatoare.

Actionati impotriva crampelor

- Atunci cand simtiti ca se apropie un episod de crampe, iesiti la o plimbare sau o alergare, sau mergeti sa inotati. Orice fel de exercitii fizice inhiba secretia de prostaglandine si faciliteaza eliberarea de endorfine care amelioreaza durerea. Ca bonus, exercitiile pot sa ajute si la ameliorarea balonarii.

- Faceti o baie calda deoarece caldura relaxeaza muschii incordati ai uterului. Sau stati intinsa pe spate si puneti o sticla cu apa calda sau o perna electrica pe abdomen.

- Incercati un remediu homeopat. Pentru crampele severe expertii in homeopatie recomanda magphos (fosfat de magneziu). Luati cinci granule de 6C sau 12C la intervale de o ora, in cinci doze. In cazul in care crampele nu se amelioreaza, luati aceleasi doze de pulsatilla sau nux vomica. Pulsatilla este recomandata atunci cand pe langa crampe aveti episoade de plans, in timp ce nux vomica este de obicei prescrisa pentru crampele insotite de constipatie si iritabilitate extrema.

Opriti crampele cu ceai

crampe menstruale- Pe parcursul zilei, beti trei cani de ceai cand din frunze de zmeur. Frunzele contin fragrina, o substanta care tonifica uterul si reduce crampele. Poate trata si hemoragiile excesive.

- Numit si scoarta crampelor, calinul (virbunum opulus) poate reduce crampele. Cumparati scoarta uscata si preparati ceai de calin folosind o lingurita de scoarta intr-o cana de apa, sau cumparati tinctura si urmati instructiunile de dozaj din prospect.

- Batranul ceai de musetel are proprietati antispasmolitice care vor relaxa uterul. Folositi doua pana la patru lingurite de planta la o cana cu apa calda, sau cumparati pliculete de ceai de musetel. menta este o alta planta cu actiune antispasmolitica.

- Ghimbirul este un alt remediu incercat si de incredere. Se considera ca actioneaza prin inhibarea productiei de prostaglandine. Pentru a prepara ceai de ghimbir, radeti o lingurita de radacina de ghimbir proaspata, adaugati o cana cu apa fierbinte, lasati la infuzat timp de cinci minute, apoi strecurati si beti.

Luptati cu balonarea

- Pentru a face fata balonarii, reduceti cantitatea de sare din dieta dumneavoastra si luati vitamina B6 in aceasta perioada. In saptamana de dinainte de ciclu, adaugati cat mai putina sare mancare si reduceti cantitatea de alimente care contin mult sodiu, cum ar fi carnea procesata, supele la cutie si snacksurile sarate.

- Consumati alimente diuretice. Anumite alimente actioneaza ca diuretice naturale - incercati sparanghel, frunde de papadie (in salate), telina, usturoi de balta si patrunjel.

Ce este in neregula?

Crampe, balonare, dureri de spate, greata, dureri de cap si oboseala - oricare sau toate dintre aceste probleme menstruale pot fi rezultatul fluctuatiilor hormonale din ciclul lunar al femeilor.

Unele dintre ele sunt legate de prostaglandine, substante asemanatoare cu hormonii care determina contractia muschilor uterini, ducand la aparitia crampelor. Cu 7-10 zile inainte de ciclu, exista deasemenea o scadere in productia de progesteron, care face ca organismul sa retina apa si sare. Iar un dezechilibru intre progesteron si estrogen contribuie la aparitia simptomelor emotionale precum depresia, anxietatea si iritabilitatea.

Ar trebui sa-mi sun medicul?

Contactati-va medicul daca ciclul menstrual este mai scurt de 21 de zile sau daca trec mai mult de 35 de zile intre perioadele menstruale, sau daca aveti sangerari intre doua cicluri. Este bine sa mergeti la medic daca sangerati puternic timp de mai multe zile, umpland rapid tampoanele, sau daca eliminati cheaguri de sange de dimensiuni mari. Doctorul s-ar putea sa va fie de folos si daca aveti crampe puternice pe care analgezicele eliberate fara reteta in farmacii nu le pot calma.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole