De ce sa alegi cosmetice BIO?
In cele 9 luni de sarcina si, in special, in primul trimestru, cand se formeaza...
Alergia la produse cosmetice este o problema cu care ne intalnim din ce in ce mai des, mai ales odata cu cresterea utilizatii acestora, in special in randul tinerilor si a populatiei din mediul urban. Existenta tot a multor sortimente de produse cosmetice, deodorante, parfurmuri, farduri, creme de fata, creme de corp sau anticelulitice sau produse de bronzat, ca si aspectul polimorf al formelor de reactie alergica, determina anumite dificultati de diagnostic si determina adesea agravarea acestor alergii. Produsele cosmetice pot determina cel putin doua tipuri de reactii alergice la nivelul pielii , incadrate in afectiunea numita dermatita de contact : forma iritativa si cea alergica.
Dermatita alergica de contact are la baza o reactie de hipersensibilizare tardiva a pielii, fiind rezultatul expunerii repetate la o anumita substanta si apare doar la unele persoane, cu o susceptibilitate genetica particulara . Substantele chimice din produsele cosmetice cu potential alergizant sunt prezente intr-o gama larga de produse, cele mai utilizate fiind creme de fata si de corp, de masaj, anticelulitice, lotiuni, fond de ten, pudre, farduri de pleoape, rujuri, geluri si vopsele de par, produse pentru ondularea permanenta a parului, lac de unghii, deodorante, parfumuri, uleiuri si saruri de baie, creme autobronzante, paste de dinti si ape de gura.
Putini sunt cei ce stiu ca aceste substante alergizante se regasesc si in alte produse utilizate in viata cotidiana, cum sunt produsele de curatat, detergentii, chiar si unele medicamente (creme, unguente), supozitoare sau in aditivi alimentari din alimente sucuri, inghetate sau dulciuri . Aceasta larga raspandire a substantelor alergizante face identificarea sursei de expunere sa fie dificila, cu alte cuvinte o persoana cu predispozitie genetica de a face boli alergice se poate sensibiliza la o anumita substanta prin utilizarea unui produs si sa dezvolte dermatita de contact atunci cand vine in contact cu o categorie diferita de produse ( care contine substanta respectiva).
Leziunile cutanate caracteristice dermatitei de contact alergice in general se gasesc in zonele pe care s-a aplicat substanta, mai frecvent pe fata si maini, dar pot fi si in zone aflate la distanta de zona respectiva, de exemplu prin atingerea ochilor cu mainile. In general Leziunile cutanate sunt insotite de prurit accentuat ( mancarime ) si pot fi sub forma de vezicule cu lichid sau eritem bine delimitat. Cantitatea de substanta alergica necesara pentru declansarea dermatitei alergice de contact poate fi foarte mica, in cazul persoanelor deja sensibilizate, cel mai adesea dupa o utilizare indelungata sau in exces a substantei alergenizante respective.
In cazul copiilor mici, cele mai frecvente substante alergizante sunt substantele dezinfectante, detergenti, cremele si uleiurile de masaj, sampoanele, sarurile si spumantele de baie, medicamentele topice, inclusiv cele pentru tratarea unor leziuni cutanate produse de scutece. Parintii trebuie sa fie prudenti atunci cand stiu ca copilul lor are un risc ridicat de a face diverse boli alergice, in special daca unul sau ambii parinti sufera de alergii . In acest caz se recomanda folosirea de produse hipoalergenice ce au trecute clar pe eticheta ingredientelor si prezentarea la medicul alergolog imediat dupa aparitia leziunilor cutanate.
In cazul adolescentilor, cele mai frecvente produse cosmetice alergizante sunt folosite de fete : cremele de fata si corp, creme autobronzante , creme anticelulita si masaj, vopselele de par, fardurile, lotiunile demachiante, rujurile, lacurile de unghii si parfumurile. In cazul baietilor alergiile pot fi determinate de produsele pentru ingrijirea parului, gelurile si vopselele, deo-dorantele si cremele de fata. O categorie larg utilizata de ambele sexe si de catre adulti o reprezinta produsele de protectie solara, care pot induce relativ frecvent dermatita alergica de contact.
Diagnosticul dermatitei alergice de contact la produse cosmetice se face de catre un medic alergolog, dupa aspectul leziunilor cutanate, intr-un context sugestiv de boala alergica, respectiv la o persoana identificata cu risc crescut. Dupa identificare substatei se recomanda intreruperea imediata a contactului cu substanta banuita ca a declansat alergia, iar disparitia leziunilor creste probabilitatea implicarii acesteia.
Identificarea substantei alergizante se face prin testare cutanata alergologica la alergene de contact de tip patch, respectiv prin aplicarea unor baterii de teste de contact in conditii standardizate si urmarirea reactiei cutanate dupa ore si zile. Dupa identificarea substantei alergizante, se interzice orice contact cu aceasta , fapt ce presupune cunoasterea compozitiei produselor cosmetice si a altor produse care o contin .
Tratamentul dermatitei alergice de contact se face sub supravegherea unui medic alergolog, cu creme sau geluri calmante, antialergice si corticoizi topici pe termen scurt, uneori si cu antialergice pe cale orala sau injectabila. O atentie deosebita trebuie acordata persoanelor care asociaza si alte boli alergice, cum este astmul bronsic, care au un risc crescut de a face forme mai severe de boala si care trebuie diagnosticate corect si la timp .
Articol realizat de Departamentul de Alergologie al Centrului medical Romclinic Bucuresti