Cand se va naste copilul meu?
Dupa ce ai avut cateva simptome de sarcina si vizita la un medic ginecolog sau doar un...
Amenoreea inseamna neinstalarea ciclurilor menstruale dupa varsta de 16 ani, sau absenta sangerarii menstruale pentru un interval de timp de minim 90 zile la femeia la care ciclul menstrual a inceput. Intre 2 – 5 % din populatia feminina sufera de amenoree. Poate semnala o problema de sanatate grava, cum ar fi o tulburare alimentara sau o boala endocrina. Exista insa si cazuri in care amenoreea este de factura naturala, si anume la femeia insarcinata, care alapteaza sau este aproape de menopauza.
Durata amenoreei depinde de la caz la caz; in majoritatea situatiilor ( exceptie facand menopauza ) amenoreea este vindecabila. Atentie! O amenoree care dureaza de mult si nu este tratata poate afecta in cele din urma functiile de reproducere.
Amenoreea asociata cu lipsa estrogenilor ( cea cauzata de sporturi exigente sau probleme alimentare ) reprezinta un risc de osteoporoza, iar asta deoarece estrogenii joaca un rol important in pastrarea structurii osoase. Se stie ca femeile care practica astfel de sporturi si sufera de amenoree au o densitate osoasa mult mai fragila decat in mod normal, ceea ce le face sa fie mult mai predispuse la fracturi.
Daca aveti unul din urmatoarele simptome, atunci ar trebui sa consultati un medic:
1. Nici o menstruatie pana la 14 ani si lispa dezvoltarii caracterelor sexuale secundare ( dezvoltarea glandelor mamare, a pilozitatii axilare si pubiene, repartizarea tesuturilor de grasime pe solduri, fese si a coapselor ).
2. Nici o menstruatie pana la varsta de 16 ani si prezenta dezvoltarii caracterelor sexuale secundare.
3. Ati avut menstruatie dar aceasta dispare pe o perioada de timp echivalenta a trei perioade de ciclu menstrual sau 6 luni fara menstruatie.
Exista doua tipuri de amenoree: primara ( prima menstruatie nu apare pana la varsta de 16 ani, fiind intarziata si aparitia/cresterea glandelor mamare, pilozitatii axilare, pubiene) si secundara ( a aparut menstruatia dar a disparut apoi timp de 3 luni ).
Cauzele pot fi numeroase; iata doar cateva dintre ele, cele mai frecvente specifice amenoreei secundare:
Pubertate intarziata. Varsta normala de pubertate este intre 11 si 13 ani; o intarziere a pubertatii este frecventa la femeile care sunt foarte subtiri sau atletice. Se pare ca acestea nu au suficienta masa adipoasa pentru a permite producerea hormonilor estrogeni. Estrogenii permit ingrosarea peretelui uterin si ulterior menstruatia daca ovulul nu a fost fecundat. Daca semnele de maturizare sexuala sunt absente la 14 ani, atunci se suspecteaza o problema cromozomiala, de dezvoltare a aparatului genital sau una de tip hormonal.
Sarcina. Este cea mai frecventa cauza de amenoree si trebuie sa fie prima explicatie de luat in calcul, mai ales la o femeie activa sexual. Unele femei resping aceasta varianta fara ca macar sa mearga la un consult asumandu-si astfel anumite riscuri, cu atat mai mult cu cat tratamentul pentru amenoree este contraindicat in cazul unei sarcini.
Alaptarea. Mamele care alapteaza se confrunta deseori cu amenoreea. Chiar daca are loc ovulatia, nu e obligatoriu sa apara si menstruatia. Sarcina se poate insatala si in lipsa menstruatiei.
Menopauza. Menopauza este intreruperea fireasca a menstruatiilor si apare in jurul varstei de 45-55 ani. Productia de estrogeni se diminueaza incet-incet, ceea ce face ca menstruatiile sa devina neregulate iar apoi sa dispara complet. Se mai pot produce ovulatii sporadic, dar asta aproxmativ 2 ani dupa oprirea menstruatiilor.
Dezechilibru hormonal. O cauza frecventa a amenoreei sau menstruatiilor neregulate este sindromul ovarelor polichistice (SOPC).
Aceasta afectiune cauzeaza niveluri inalte si constante de estrogen si androgen, un hormon feminin, spre deosebire de nivelurile fluctuante din timpul ciclului menstrual. Rezultatul este o scadere a cantitatii de hormoni pituitari care conduc la ovulatie si menstruatie.
Sindromul ovarelor polichistice este asociat cu obezitatea; amenoreea sau sangerarea abundenta anormala, deasa a uterului; acneea si par facial in exces.
Pilulele contraceptive. ( sau amenoreea post - contraceptiva ). Este posibil ca in aceste cazuri sa fie nevoie de cateva luni pana cand ciclul normal sa se restabileasca. Este mai degraba situatia femeilor care au un ciclu neregulat inainte de a lua pilule contraceptive si este normal ca menstruatia sa se opreasca pe timpul utilizarii contraceptivelor.
Practicarea unui sport solicitant, cum ar fi culturismul, gimnastica, baletul sau maratonul. In aceste cazuri explicatia este pusa pe seama tesutului adipos insuficient dezvoltat si a stresului la care este supus organismul. Poate sa apara si la tinerele care au o dieta saraca in calorii. Statisticile arata ca amenoreea este mult mai frecventa la atlete decat la restul populatiei feminine.
Secretia excesiva de prolactina. Prolactina este un hormon care favorizeaza dezvoltarea glandelor mamare si lactatia. O secretie excesiva de prolactina prin glanda pituitara poate fi cauzata de o tumoare mica sau de unele medicamente.
Stres sau un soc. Psihologii spun ca amenoreea poate sa apara dupa un soc sau in cazul oricarei forme de stress: o calatorie, schimbari importante in modul de viata, o trauma psihica etc. care poate afecta temporar functiile hipotalamusului si sa duca la intreruperea menstruatiei atata timp cat starea de stress se mentine.
Ranirea uterului. Sindromul Asherman, o afectiune care se manifesta prin acumularea de tesut care provoaca leziuni pe endometrul uterin, poate aparea uneori dupa proceduri uterine, cum ar fi dilatarea sau chiuretajul, operatia de cezariana sau tratamentul pentru fibroza uterina. Lezarea uterului impiedica acumularea normala si eliminarea endometrului uterin, ceea ce are ca rezultat o sangerare menstruala usoara sau absenta menstruatiei.
Medicamentatia. Anumite medicamente pot intrerupe menstruatiile. De exemplu, antidepresivele, antipsihoticele, unele medicamente folosite in chimioterapie si corticosteroizii orali pot cauza amenoree.
Alte cauze: obezitatea, unele medicamente cum ar fi antidepresivele, chimioterapia sau toxicomania.
Cum prevenim amenoreea. In primul rand e important sa se respecte o alimentatie echilibrata pentru a se mentine o greutate normala, bogata in calorii, insa nu excesiv deoarece obezitatea duce la amenoree. Apoi controlati-va starea de spirit, stresul. Tensiunile emotionale, dorinta de reusita, fie ca fac parte din viata personala sau profesionala, constituie cele mai frecvente forme de stress pentru majoritatea femeilor. Daca acest stress dureaza o lunga perioada de timp, organismul sufera o dereglare psihologica si, desigur, hormonala.
Evitati abuzul de alcool , fumatul si consumul de droguri.