Poate cand ai fost la control la medicul tau ginecolog ti-a pomenit ca ai uter retrovers, antevers sau vertical si te-ai intrebat ce inseamna asta. Uterul poate ocupa pozitii diferite in abdomenul femeii, aceste pozitii putand fi normale sau patologice, acestea din urma afectand in primul rand fertilitatea si posibilitatea de mentinere a unei sarcini.

Uterul reprezinta un organ uimitor a corpului feminin, in el se dezvolta viata.  “Uterul este centrul femeii. Daca uterul sau nu se afla in pozitia corecta si intr-o stare buna de sanatate, nimic in viata ei nu va fi asa cum trebuie. Femeia se va afla intr-un vesnic dezechilibru asa cum este si uterul ei.” (Don Elijio Panti, shaman a tribului Maya, Belize)

In anatomia clasica:

Locul de amplasare a uterului este studiat

- In pozitia in picioare;

- Cu vezica urinara si rectul putin umflate, iar pelvisul si perineul normale.

Exista patru axe si doua unghiuri care definesc pozitia uterului:

- Axa longitudinala a vaginului

- Axa longitudinala a colului uterin

- Axa longitudinala a corpului uterin

- Axa longitudinala a pelvisului (bazinului), reprezentata de linia ombilicalo-coccigiana.

Unghiurile:

1. Unghiul de col uterin - vagin:

- axa de col uterin si perpendiculara pe fata (spate) vaginului

2. Unghiul de indoire a uterului sau unghiul de curbura a uterului:

- este unghiul care se formeaza intre axa de col uterin si axa corpului uterului, astfel acest unghi este folosit pentru a determina gradul de flexie al colului uterin.

pozitiile uterului
Anteflexia uterului
corespunde unui unghi deschis catre inainte spre simfiza pubiana. In mod normal, acesta este un unghi de 100 ° la 120 °, dar atunci cand acest unghi este mai mic de 90 °, este vorba de o hiper- anteflexie a uterului

Retroflexia uterului corespunde unui unghi de deschis in partea din spate a coccisului. Cand acest unghi este mai mic de 90 ° se numeste hiper-retroflexie a uterului.

Pozitie intermediara corespunde unui unghi de incovoiere de 180 °, astfel incat axa de col uterin sa fie in aceeasi directie cu axa corpului uterului.

Unghiul dintre axele celor doua parti ale canalului cervical, adica portiunea intra-vaginala si supra-vaginala este, de obicei, aproape de 180 °, dar in unele cazuri, se observa prezenta unei hiperflexii a canalului cervical, cu un unghi mai mult sau mai putin apropiat de 90 °.

Unghiul de versiune a uterului: acesta este unghiul care se formeaza intre axa corpului uterului cu axa cavitatii pelviene (linia ombilico - coccigiana), astfel incat acest unghi este folosit pentru a determina pozitia corpului uterului in cavitatea pelvina.

Anteversia uterului corespunde unui unghi de versiune in fata axei cavitatii pelvine, astfel fundul uterului este situat in partea din fata a acestei axe.

Retroversia uterului corespunde unui unghi de versiune situat in spatele axei cavitatii pelvine, astfel fundului uterului este situat in partea din spate a acestei axe.

Anatomia la ecograf:

1. Locul de amplasare a uterului a fost studiat in pozitia:

- culcat pe spate

- de obicei, cu o vezica plina

Singura modificare la definirea pozitiei uterului este schimbarea in definirea unghiului de versiune care este unghiul dintre axa corpului uterin, cu un plan orizontal prin istm (punctul central al uterului), atunci cand vorbim despre

a) anteversie a uterului atunci cand unghiul de versiune se afla in plan orizontal si trece prin fata istmului, si astfel fundul uterului este situat in partea din fata a acestui plan.

b) retroversie a uterului, atunci cand unghiul de versiunea este situat in spatele planului orizontal care trece prin istm, si astfel fundul uterului este in spatele acestui plan.

Flexia uterina are aceeasi definitie atat in anatomie cat si in ecografie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole