Studiile din ultimii ani au aratat ca femeile cu un nivel scazut al vitaminei D in sange sunt predispuse la a dezvolta cancer de san, dar si alte tipuri de cancer, indeosebi cel de colon. Deficitul de vitamina D in organism, afecteaza mult femeile care fac cancer la san, deoarece pot determina forme agresive ale bolii si durata de supravietuire este scazuta. Din fericire, soarele este cea mai simpla si ieftina metoda prin care ne putem creste nivelul de vitamina D.

Expunerea la soare a intregului corp in intervalul orar de 10-15, timp de 10 minute, duce la sinteza a cca. 10.000 UI de vitamina D. Aceasta valoare reprezinta un plafon fiziologic, cu alte cuvinte, o expunere mai indelungata nu duce la sinteza unor cantitati mai mari.

Din pacate, noi cautam sa ne ferim de soare, manifestand o teama exagerata de suplimentarea vitaminei D, si folosim tot felul de creme cu factori de protectie care impedica sinteza vitaminei.

Persoanele care sufera deja de diferite tipuri de cancer, in mod normal, nu le este recomandata o sedere de mai mult de 10 minute la soare, si sunt contraindicate suplimentele de vitamina D.

cancerul de sanSuplimentarea vitaminei D in doze de 2.000 UI/zi, mergand chiar pana la 10.000 UI/zi, este in prezent considerate a fi lipsite de riscuri.

Desi in cantitati mai mici, vitamina D se gaseste si in alimente precum pestele si produsele marine, in general. Cu toate astea, ea poate fi asimilata de organism doar la nivelul pielii, sub actiunea razelor ultraviolete, pe o cale comuna cu sinteza colesterolului.

Trebuie sa avem grija in schimb de medicamentele ce scad sinteza colesterolului. Acestea, totodata, scad si sinteza vitaminei D, impunand necesitatea suplimentarii acesteia. Cremele de protectie solara blocheaza apropate total sinteza de vitamina D la nivelul pielii. Pe timpul iernii, majoritatea persoanelor devin deficiente de vitamina D, datorita lipsei de expunere la soare.

Conform unor studii recente, se pare ca substantele toxice pe care le acumulam din aer, apa si alimente poluate contribuie intr-o mai mare masura la dezvoltarea cancerului de piele decat radiatiile ultraviolete singure.

Din pacate, publicului nu li s-au facut cunoscute benefiiciile vitaminei D, cum ar fi efectele crescute a apararii antiinfectioase, de prevenire a alergiilor, a bolilor autoimmune si a bolilor degenerative precum cancerul si asteroscleroza.

In concluzie, este recomandat sa zambim la soare tot timpul anului, expunandu-ne cel putin fata si bratele, de minim doua ori pe saptamana, intre orele 10-15 ( 10 -11 pe timpul verii). Daca nu reusesti sa sintetizezi suficienta Vitamina D, poti sa consumi suplimente cu vitamina D cum este Vitamina D lichida D-Drops.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole