In utima vreme, din ce in ce mai mult femei, dupa vizita la medicul ginecolog, primesc diagnosticul de chist ovarian. In functie de numarul formatiunilor, de marimea si evolutia acestora, medicul va stabili daca este nevoie de o perioada de monitorizare, daca prescrie anticonceptionale sau daca trebuie sa intervina chirurgical.

     Ce este chistul ovarian?

In general, la inceputul fiecarei menstre, pe ovar creste un folicul. Dupa cateva zile, acesta se rupe si elimina un ovocit, apoi se resoarbe. Atunci cand foliculul nu se rupe, apare chistul ovarian. Prin urmare, se poate spune ca este o anomalie a procesului de ovulatie, ce apare ca urmare a unei dereglari hormonale.

Chisturile pot aparea la orice varsta, dar momentul aparitei lor influenteaza foarte mult tratamentul.

chist ovarianUnele chisturi pot fi asimptomatice, insa majoritatea pacientelor prezinta semne precum – dureri menstruale si intermenstruale, discomfort in timpul actului sexual, tulburari de ciclu menstrual, sangerari intre menstre si dureri pelvine.

Din aceasta cauza, este recomandat sa va prezentati la un medic specialist inca de la primele simptome. In cazul in care aceste semne nu sunt luate in considerare, pot aparea complicatii, de la torsiunea de ovar pana la socul hemoragic cu sangerare in cavitatea peritoneala. Torsiunea de ovar presupune rotirea ovarului intr-un grad in care sa blocheze artera si vena ovariana.

       Ce este de facut in acest caz?

Specialistul poate pune diagnosticul printr-un simplu consult ginecologic sau cu ajutorul unei ecografii abdominal ori transvaginale. Uneori, e nevoie de determinarea antigenului  CA – 125 (marker ce exclude un chist cu potential malign) sau chiar de efectuarea unui RMN.

Deoarece este considerata o urgenta ce poate duce la necroza ovarului, torsiunea de ovar se rezolva doar chirurgical. Insa cea mai buna metoda pentru a evita chisturile ovariene este examinarea periodica a zonei pelvine.

Se poate face un tratament cu anticonceptionale, care nu urmareste doar procesul de resorbtie a chisturilor ovariene existente, ci previn si aparitia altora noi.

In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, acesta se utilizeaza de obicei pentru situatii mai grave. Cele mai mici pot fi indepartate laparoscopic, iar cele de dimensiuni mari clasic. Chisturile mici se pot resorbi in doua-trei luni, deci nu va fac mari probleme.

In cazul chistului mucinos la femeile tinere care doresc copii, se extirpa doar formatiunea, cu pastrarea functiei ovarului. La femeile peste 40 de ani se practica histerectomia totala cu anexectomie bilaterala.

Aceeasi metoda se aplica si in cazul unui chist seros, insa trebuie sa amintim ca acesta are potential mai mare de malignizare. Chistul dermoid, frecvent la femeile tinere, este de cele mai multe ori benign, insa daca se mareste mult si tesutul ovarian e compromis, se va scoate ovarul cu tot cu chist, printr-o metoda numita ovariectomie.

Articol de Iustina C.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole