Cancerul ovarian este boala in care celulele maligne sau canceroase se dezvolta in tesutul ovarian, iar de aici tumora se extinde la alte organe invecinate, odata cu avansarea bolii. De obicei cancerul ovarian este o afectiune depistata relativ tarziu, neavand o simptomatologie specifica), cu o evolutie naturala rapida si reaparitia frecventa a unei recidive dupa un tratament considerat radical. Si din aceasta cauza, cancerul ovarian reprezinta a patra cauza de mortalitate prin cancer la femei la nivel mondial, iar in tara noastra a doua dupa cancerul de col uterin, fiind cea mai grava forma dintre procesele maligne ale aparatului genital.

Prognosticul este in legatura stransa cu stadiul de dezvoltare a cancerului ovarian, de multe ori avansat in momentul diagnosticului. Screening-ul pentru cancerul ovarian in populatia generala nu s-a dovedit eficient, insa pare mult mai convingator pentru femeile ce au un risc crescut. Sa constatat ca in general, cancerul ovarian este mai frecvent in tarile industrializate, in care femeile nasc mai putini copii.

Care sunt factorii de risc ale cancerului ovarian?

- varsta - incidenta cancerului ovarian creste amplificat o faca cu inaintarea in varsta, in perioada 50-55 ani se observa un platou al frecventelor. Pacientele varstnice sunt mai frecvent diagnosticate in stadii avansate. Varsta medie pentru toate stadiile este de 63 ani; pana la 45 ani, leziunea maligna ovariana este relativ rara.

- riscul genetic- cazurile familiale sau ereditare detin mai putin de 5% din toate cancerele ovariene. Riscul genetic se poate manifesta in 3 circumstante:

- cancer ovarian familial

- sindromul de cancer familial glanda mamara/ovar

- sindromul de cancer de colon

- nepolipos ereditar (sindromul Lynch II - grupeaza multiple adenocarcinoame precum si alte procese maligne gastrointestinale si genito-urinare)

- terapia hormonala de substitutie (THS) - relatia intre cancerul ovarian si acest tip de tratament este controversata; datele curente nu evidentiaza o crestere a riscului in relatie cu durata THS

- alaptarea - se considera ca femeile care au alaptat au un risc mult mai scazut de cancer.

- infertilitatea - scaderea fertilitatii se asociaza cu cresterea riscului de cancer ovarian si ca infertilitatea este un factor de risc independent; unele femei tratate cu inductori de ovulatie pot fi predispuse riscului cancerului ovarian prin disfunctia ovariana preexistenta tratamentului cu aceste substante mai mult decat prin terapia insasi.

- starea sociala si economica - riscul de cancer ovarian este mai ridicat in randul categoriilor sociale privilegiate

Care sunt factorii protectori?

- fertilitatea/paritatea - sa constatat cu o data cu numarul mare de nasteri scade riscului cancerului ovarian.

- contraceptia orala - contraceptia orala mimeaza sarcina prin suprimarea ovulatiei si prin reducerea secretiei gonadotrofinelor hipofizare, unii medici sustin ca utilizarea contraceptivelor orale reduce riscul cancerului ovarian

- ovariectomia, histerectomia, sterilizarea

cancerul ovarianCare sunt manifestarile clinice ale cancerului ovarian?

Ovarele fiind localizate profund, chiar si cresteri moderate ale volumului ovarelor nu determina simptome caracteristice.
Manifestarile precoce sunt insidoase si pot fi explicate prin actiunea bolii in afara pelvisului. Cele mai frecvente semne din aceasta categorie sunt:

- disconfort abdominal

- balonari

- senzatie de plenitudine

- eructatii

- diminuarea apetitului

Aceste manifestari nespecifice sunt totusi in masura sa sugereze cancerul ovarian atunci cand nu au alta explicatie. Stabilirea cauzei acestor manifestari este obligatorie iar la femeile trecute de 40 ani nu trebuie exclusa relatia cu neoplazia ovariana.

Dirijarea acestor cazuri catre explorarile pelvine se impune mai ales atunci cand sunt prezenti factorii de risc de cancer ovarian precum varsta peste 40 ani, istoric de patologie ovariana organica sau functionala, persistenta simptomelor digestive „fara explicatie".

- sangerarile - pot fi prezente din motive diverse: tumori active endocrin, stroma ovariana functionala, tumora uterina concomitenta, stroma ovariana functionala sau metastaza uterina.

- ascita cu celule maligne (lichid in cavitatea peritoneala in care pot fi identificate celule neoplazice) - este o manifestare tardiva; ascita fara tumora pelvina trebuie sa puna problema afectiunilor hepatice, cardiace sau a altor procese maligne primare (stomac, pancreas, colon)

Cum evolueaza cancerul ovarian?

Datorita faptului ca fiecare femeie ce este diagnosticata cu cancer ovarian are propriile particularitati, este foarte greu sa se faca o predictie universal valabila. Cancerul ovarian este una dintre afectiunile pentru care depistarea din timp este absolut esentiala pentru un tratament eficient. Daca boala este diagnosticata si tratata din timp, cand cancerul inca nu a depasit ovarul, rata de supravietuire dupa 5 ani este de 90%. Dar, datorita simptomelor atipice, care cu greu atrag atentia in stadiile incipiente ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la inceput. Daca cancerul ovarian a fost diagnosticat in stadiul III sau mai tarziu, rata de supravietuire scade dramatic, ajungand pana la 29%.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole