Desi in general nasterea se face pe cale vaginala, cezariana este calea alternativa de a da nastere unui copil fiind folosita in anumite situatii mai special. Siguranta relativ crescuta a operatiei de cezariana a determinat insa cresterea numarul de asemenea nasteri.

Cand este necesara o cezariana?

In unele situatii cezariana poate fi singura optiune sigura atat pentru mama cat si pentru copil, astfel, operatia este recomandata de medit atunci cand:

  • exista o sangerare vaginala fara insa ca nasterea sa urmeze sa aiba loc.
  • placenta se afla atat de jos in uter incat acopera iesirea cervixului (placenta praevia)
  • obstetricianul constata ca viata copilului este pusa in pericol de lipsa de oxigen
  • cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului copilului
  • este clar pe perioada travaliului ca mama nu va putea sa nasca singura.

Care sunt riscurile?

Desi cezariana este o operatie sigura atat pentru tine cat si pentru copilul tau, exista si anumite riscuri: sangerarea puternica in cazul mamei atat in momentul operatiei cat si dupa aceea, infectarea operatiei sau dezvoltarea unui cheag de sange in venele de la picioare (tromboflebita).

Oricum ar fi, medicul obstetrician se va asigura ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca nici tu si nici copilul tau sa nu aveti de suferit.

Cand se face cezariana?

Ce se intampla dupa cezariana?

Cele mai multe femei sunt in picioare la circa 24 de ore de la operatie iar durerea de la operatie va trebui controlata cu calmantele adecvate prescrise de medic. Astfel, cele mai multe mamici parasesc spitalul la circa 4-5 zile de la operatie.

Orice tanara mamica care doreste sa alapteze dupa cezariana nu trebuie sa se sperie. Lactatia exista sau daca nu a aparut inca, ea va incepe cat de curand

Este interensat de mentionat si faptul ca, in general, o femeie care a nascut prin cezariana va putea in viitor sa nasca si pe cale normala daca nu vor mai exista complicatii ulterioare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole