Orice program pentru stapanirea incontinentei urinare implica exercitii pentru planseul pelvin sau exercitii Kegel, numita asa dupa Arthur Kegel, medicul care a prezentat pentru prima oara aceasta tehnica. Ele reprezinta o buna modalitate de a va intarii muschii care retin urina in vezica urinara. De asemenea, va trebui sa aveti grija ce cantitate si in ce moment beti lichide, ce medicamente luati – si pregatiti-va sa fiti rabdatoare pe toaleta.

Ce este in neregula?

Exista doua tipuri de incontinenta urinara. In incontinenta urinara de stres, urina se scurge din vezica atunci cand radeti foarte tare, stranutati, tusiti sau ridicati greutati. In mictiunea imperioasa, simtit nevoia de a urina, dar nu ajungeti la timp la toaleta. Incontinenta este mai frecventa la femei, pentru ca nasterea poate afecta structurile care ajuta organismul sa retina urina si poate, de asemenea, afecta nervii care comanda colului vezicii sa se contracte. Alte cauze ale incontinentei pot fi administrarea de medicamente pentru relazarea musculara, infectii ale tractului urinar, boala Parkinson si scleroza multipla.

Imitati un greier

Daca simtiti brusc nevoia de a merge la toaleta, asezati-va imediat si frecati-ca glezna dreapta de tibia piciorului stang (sau invers). Mentineti o presiune constanta. Frecarea in acest fel a picioarelor inhiba contractiile vezicii prin aplicarea de presiune pe un nerv senzorial (denumit dermatom L5) care influenteaza nevoia de a urina.

Invatati exercitiul numarul unu

incontinenta urinaraFaceti exercitiile Kegel in mod regulat pentru a intarii muschii planseului pelvian care sustin vezica urinara. Pentru alocaliza acesti muschi, oriti-va in timp ce urinati; muschii pe care ii folositi pentru a face acest lucru sunt cei pe care doriti sa ii intariti. (Faceti asta o data pentru a identifica muschii in cauza. Opriri repetate ale urinarii nu sunt recomandate pentru vezica urinara.)

Incordati muschii pentru o secunda sau doua, apoi relaxati-i. Repetati de zece ori, de trei pana la cinci ori. De vreme ce toate miscarile sunt interne si imperceptabile pentru ceilalti, puteti face aceste exercitii oricand, asteptand autobuzul, stand in masina intr-un ambuteiaj, la dus, uitandu-va la televizor.

Pe masura ce muschii planseului pelvian devin mai puternici, incepeti sa prelungiti durata contractiilor la cinci secunde. Treptat, lucrati pentru a ajunge la 15 minute.

Daca simtiti ca sunteti pe cale sa radeti, tusiti, stranutati, sau sa faceti orice actiune care ar putea pune presiune pe vezica, faceti repede un exercitiu Kegel pentru a evita sa aveti un “accident”.

Lectii de baut

Daca ati fost deranjat de mictiunea imperioasa, reduceti cantitatea de bauturi cu cofeina pe care le consumati, sau chiar eliminati-le total. Cofeina este un diuretic, determinand organismul sa produca mai multa urina. De asemenea, poate sa determine contractia muschilor vezicii, cauzand accidente neplacute. Incercati sa nu consumati mai mult de 200 mg de cofeina pe zi, ceea ce inseamna mai putin decat cantitatea de cofeina din doua cesti de cafea.

Evitati alcoolul.

Asemenea cofeinei, alcoolul sporeste productia de urina in organism. Incercati sa nu beti mai mult de o bere, un pahar de vin sau un coktail pe zi.
Nu trebuie sa evitati lichidele pentru a produce mai putina urina. Va puteti deshidrata, sporind riscul aparitiei unei infectii urinare sau a pietrelor la rinichi. Doctorii recomanda consumul a opt pahare de 250 ml de apa pe zi.

Evitati iritantii vezicii urinare

Reduceti cantitatile de capsune, rubarba sau spanac din dieta dumneavoastra si vedeti daca se schimba ceva. Aceste alimente contin cantitati mai mari de compusi iritanti pentru vezica urinara, numiti oxalati.
Evitati colorantii si indulcitorii artificiali care, de asemenea pot irita vezica urinara.

Stabiliti-va o rutina

Daca ati fost afectata de mictiune imperioasa, urinati la fiecare trei ore, indiferent daca aveti nevoie sau nu. Purtati un ceas digital si setati-l sa sune la fiecare trei ore in cazul in care aveti nevoie sa vi se aduca aminte. Unele persoane stau prea mult timp fara sa urineze, nereusind sa isi dea seama ca vezica li s-a umplut. Urinatul regulat ajuta la evitarea unor astfel de probleme.

Daca nu puteti sta trei ore fara sa urinati, atunci mergeti la toaleta la inceputul ficarei ore. La fiecare cateva zile, incercati sa stati ceva mai mult timp  fara a merge la toaleta. Ar trebui, treptat, sa puteti ajunge la pauze de trei ore intre urinari.

Daca suferitit de incontinenta urinara de stres minora , folositi un tampon intern extraabsorbant pe care il plasati in vagin. Tamponul prezeaza pe uretra, ajutand-o sa stea inchisa. Pentru a usura insertia, umeziti tamponul cu putina apa. Inainte de a merge la culcare, nu uitati sa il scoateti. Purtati tamponul doar atunci cand faceti exercitii daca aceasta este perioada cand se manifesta incontinenta urinara.

O alta optiune de luat in considerare este reprezentata de antrenamentele cu greutati pentru muschii vaginali, folosind o greutate in forma de con pe care o introduceti si o tineti in vagin. Aceasta poate fi de diverse greutati (de la 5 la 60 de grame, fie ca set de greutati, fie ca forma in care introduceti diferite greutati), ideea fiind ca muschii vaginali trebuie sa se contracte pentru a tine greutatea si avansati de la o greutate la alte pe masura ce muschii vaginali se fortifica.

Puteti, de asemenea, achizitiona un dispozitiv denumit toner pelvin – descris ca “aparat pentru antrenament progresiv al rezistentei vaginale” si considerat mai bun decat conurile vaginale si exercitiile Kegel. Poate fi achizitionat online.

Faceti exercitii

Surplusul de kilograme pune presiune asupra vezicii dumneavoastra. Exercitiile fizice va vor ajuta sa scapati de kilogramele nedorite. (Bineinteles, la fel de mult de ajutor va oferi si o dieta aleasa cu grija)

Ar trebuie sa imi sun medicul?

Daca observati sange in urina, urina tulbure sau daca urinarea va provoaca durere sau o senzatie de arsura, faceti o vizita medicului dumneavoastra. Acestea ar putea fi semne ale unei infectii bacteriene, calculilor renali sau ale unor tumori vezicale. Ar trebui sa discutati cu medicului dumneavoastra si daca incontinenta va ingreuneaza viata de zi cu zi sau daca suspectati ca la baza problemei se afla un medicament pe care il luati.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole