Valorile de referinta a analizelor pot proveni din mai multe surse:
1. furnizate de producator pentru metoda de lucru respectiva,
2. pe baza unor studii efectuate pe populatii selectate adecvat,
3. literatura de specialitate,
4. studii proprii laboratorului, in masura in care laboratorul are acces la datele clinice ale populatiei testate.

Interpretarea analizelor medicale reprezinta un proces complex, pentru ca fiecare valoare poate fi influentata de diverse alte elemente de la starea de oboseala la alimentele consumate inaintea recoltarii. Recoltarea probelor pentru analizele medicale se face de obicei dimineata, inainte de consumul unor alimente sau lichide ( in special dulci ).

Faptul ca aceste analize medicale sunt prezentate intr-o forma numerica si sunt insotite pe raportul final de intervalul de referinta duce adesea la interpretarea lor simplista prin comparatie cu limitele acestui interval.

In afara cazului in care pacientul prezinta intr-adevar o afectiune care duce la modificarea analizelor medicale de laborator, exista diverse situatii cand ele sunt modificate fara a avea semnificatie patologica.

Printre acestea se numara:
- proba de sange prezinta anumite alterari care duc la modificarea rezultatelor analizelor medicale – ser hemolizat, icteric sau lipemic
- intervalul de timp de la recoltare pana la analiza probei a fost prea lung
- pacientul nu a respectat indicatiile pentru proba respectiva
- pacientul a luat anumite medicamente

Interpretarea analizelor medicale ar trebui facuta de medic, preferabil de cel care a recomandat efectuarea analizelor respective si prin corelarea tuturor datelor obtinute din examen clinic, explorari functionale si de imagistica sa se stabileasca un diagnostic.

articol scris de Laborator de analize medicale Romclinic Bucuresti

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4