Menstruatia sau scurgerile menstruale reprezinta o etapa din cadrul ciclului menstrual. Menstruatia se supune secretiei ciclice de hormoni (estrogeni si progesteron), care pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala nidatie a unui embrion. Atunci cand fecundatia nu a avut loc, nivelul de progesteron scade brusc, si mucoasa uterina, umpluta de sange, se desprinde, declansand asa zisele scurgeri menstruale.

Primele menstruatii apar la pubertate (intre 9 si 18 ani , varsta medie fiind de 13 – 15 ani) si inceteaza o data cu menopauza (menopauza apare in jurul varstei de 40 – 55 de ani, media fiind de 52 de ani).  Neregulat la inceput, ciclul menstrual se regularizeaza dupa o durata foarte variabila de la o femeie la alta (intre 21 si 45 zile cu o medie de 28 zile).

Durata menstruatiei sau a sangerarii menstruale variaza si ea de la femeie la femei, mentinandu-se intre 2 si 6 zile, media fiind de 3-4 zile, iar cantitatea de sange pierdut variind intre 20 si 70 de mililitri, valoare medie 35 de mililitri.
In functie de abaterea de la caracteristicile medii ale menstruatiei, scurgerile menstruale pot fi:
a) spaniomenoree - cu o durata foarte mare de 3-4 luni
b) oligomenoree - cu o durata de 35-45 de zile
c) polimenoree - cu o durata mai mica de 25 de zile
d) amenoree - cu absenta ciclului menstrual
e) criptomenoree - sangele menstrual nu se poate exterioriza din uter si vagin (din cauza unor obstacole organice)
f) hipermenoree - flux menstrual abundent
g) hipomenoree - reducerea cantitativa a sangelui menstrual
h) dismenoree - menstruatii  dureroase
i) metroragia - sangerarea la nivel uterin in afara menstruatiilor
j) Meno-metrorageie - asocierea unei menstruatii prelungite cu o sangerare intre 2 menstruatii.

In timpul sarcinii si al alaptarii in mod normal scurgerile menstruale sunt absente - amenoree.

 

Crampele menstruale

menstruatiaFemeile inainte, in timpul si dupa menstruatie pot avea o varietate mare de simptome. In mod obisnuit femeile acuza in timpul menstruatiei dureri de spate, dureri in zona coapselor, dureri in zona abdominala, balonare, greata, ameteli, diaree, constipatie, dureri de cap, sensibilitatea sanilor, iritabilitate si alte schimbari de dispozitie. De asemenea unele femei pot experimenta si senzatii pozitive cum ar fi usurare, eliberare, euforie, chef de viata, creativitate, dorinta sexuala marita si orgasme mai intense.

Cele mai frecvente senzatii care produc disconfort la femei in timpul menstruatiei o reprezinta crampele uterine.

 

Crampele uterine sunt de doua feluri:

a) crampele spasmodice se crede ca sunt cauzate probabil de prostaglandine, substante chimice ce afecteaza tonusul muscular. Unele prostaglandine provoaca relaxarea, iar altele provoaca contractia. O dieta bogata in acizi linoleic si liblenic, gasiti in vegetale si peste, cresc prostaglandinele care ajuta la relaxarea muschilor.
b) crampele congestive provoaca corpul sa retina lichide si sare. Pentru a preveni crampele congestive evitati produsele din grau, produsele lactate, alcoolul, cafeina si zaharul rafinat.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole