In nicio alta perioada de timp nu au existat atat de multe informatii legate de importanta alimentatiei, studii legate de influentele obiceiurilor alimentare asupra sanatatii si asupra evolutiei bolilor cronice moderne.
Foarte multe studii ne arata importanta dozarii optime a proteinelor, glucidelor, lipidelor, vitaminelor, mineralelor, etc., pentru a ne asigura corespunzator rezervele energetice necesare activitatilor de tip sportiv, intelectual sau metabolic.
Dietele sunt adesea asimilate conceptului de restrictie alimentara, ceea ce este gresit pentru ca o alimentatie optimizata, personalizata in functie de activitatile pe care le desfasurati sau de programul pe care il aveti, dar mai ales in functie de rezultatul final pe care il urmariti va aduce un plus de alimente corecte si variate, din care sa puteti alege.
Pentru a te asigura ca ai rezerve energetice complete poti consulta un nutritionist sau daca, din diverse motivatii nu poti consulta unul, iata cateva sfaturi de la medicii specialisti pentru a‐ti personaliza dieta:
Problema alimentatiei echilibrate constituie in ultimii ani un subiect de studiu important, atat pentru forurile medicale, cat si pentru cele ne‐medicale.
Alimentatia stiintifica presupune dirijarea alimentatiei dupa principii de fiziologie digestiva si de metabolism in general, in care aportul alimentar propriu – zis trebuie corelat cu valoarea calorica a alimentelor care compun masa copilului, tanarului sau adultului.
Cantitatea de calorii data de un aliment exprima de fapt valoarea energetica a alimentului respectiv sau a intregii mese (insumarea valorilor energetice ale alimentelor consumate, deci a caloriilor eliberate dupa consumarea intregii mese).
Termenul „dieta” reprezinta in dictionarul explicativ al limbii romane un regim alimentar special, recomandat in caz de boala, pentru pastrarea sanatatii, pentru scaderea in greutate, etc.
Fiind un regim alimentar, este sustinut de limitarea unor valori calorice minime – maxime obligatoriu de atins, pentru a mentine sanatatea individului, a-l ajuta sa iasa dintr-o stare de boala, pentru a mentine greutatea acestuia la indicatorii optimi si pentru a putea sa il sustina in activitatile fizice si psihice desfasurate.
Nevoile zilnice de calorii sunt insa niste variabile, ele osciland in functie de varsta, sex, stare de sanatate, activitati fizice sau psihice desfasurate zilnic.
La copii si la adolescenti, fiind intr-o perioada de crestere si de dezvoltare, se cheltuie o cantitate mai mare de energie decat in cazul adultilor.
Cand supra-alimentatia determina cantitati mai mari de calorii/ zi decat este necesar, se produc deviatii in sanatate: obezitate, diabet zaharat, etc. In cazul sub-alimentatiei, cand numarul de calorii pe zi este mai mic decat necesarul optim pe zi, pot aparea, de asemenea, modificari ale starii de sanatate: anemie, rahitism, etc.
De la 10 ani, o fata are nevoie in plus de 200 – 300 calorii/ zi fata de un baiat de aceeasi varsta.
Intre 13 – 16 ani, nevoile calorice zilnice ale baietilor sunt mai mari cu 300 – 400 calorii/ zi fata de ale fetelor de aceeasi varsta. La tineri si la adulti se tine cont de inaltime, de activitati fizice si psihice desfasurate zilnic, de starea de sanatate sau de boala.
O alimentatie echilibrata rationala presupune ca 15 – 20% din cantitatea globala de calorii/ zi sa fie consumate dimineata, 5 – 10% in timpul gustarilor dintre mese, 40 – 50% in timpul mesei de pranz si 25 – 40% la cina.
Mesele copioase solicita un efort digestiv mare si o foarte mare incarcare vasculara pentru metabolizarea alimentelor consumate (sangele este extras din circulatia generala si adus in exces in circulatia organelor aparatului digestiv – stomac, ficat, care afecteaza ulterior buna functionare a creierului, generand somnolenta, incetinirea proceselor de gandire, etc.).
„Cumpatarea” trebuie sa fie o deviza permanenta atat la copil, la tanar, cat si la adult, pentru a avea o alimentatie echilibrata.
Consumarea caloriilor zilnice aduse in plus se poate realiza prin ore de sport sau prin miscare in aer liber, pentru a mentine in echilibru balanta aport = consum si pentru mentinerea unei greutati optime pentru varsta si inaltimea persoanei in cauza.
Supra-alimentarea aduce organismului un numar de calorii zilnice in exces fata de necesarul corpului si se poate traduce ulterior prin modificarea starii de sanatate si prin boli precum obezitatea, diabetul zaharat, etc.
Sub-alimentatia, aportul caloric zilnic insuficient cerintelor zilnice ale corpului poate determina, de asemenea, modificari ale starii de sanatate: anemii, rahitism, psihoze, etc.
In acest context, intr-o alimentatia rationala atat la copil, cat si la tanar sau adult, consumarea, printre alte alimente necesare, a laptelui si a produselor lactate ramane un obiectiv important de atins zilnic.
Gama de produse „Lactag” pune la dispozitia consumatorilor o varietate foarte mare de produse lactate adaptate la nevoile de crestere si de dezvoltare ale copiilor si tinerilor, dar potrivite si pentru esantioanele de populatie dornice sa aiba o dieta mai speciala, cu o incarcatura scazuta de lipide si grasimi sau cu un aport crescut de minerale (dietele cu calciu pentru recuperarea in caz de osteoporoza, fracturi, etc.).