Metabolismul magneziului
Magneziul este un mineral a carui absorbtie intestinala este controlata de catre...
Placenta reprezinta pentru bebelus plaman, tub digestiv si rinichi, prin ea realizandu-se oxigenarea, hranirea si detoxifierea. Astfel, daca placenta este sanatoasa si functioneaza bine, atunci si bebelusul tau se va dezvolta normal pana la nastere.
Placenta este un organ de forma discoidala, cu o fata atasata de peretele uterului, iar cealalta spre fat, cu, care comunicaprin intermediul cordonului ombilical.
Fata placentei dinspre fat se numeste fata fetala si este acoperita de membrana amniotica, care este subtire, de culoare cenusie, si transparenta. Prin ea se vad ramificatiile arterelor si venelor ombilicale din unirea carora se formeaza cordonul ombilical. Marginile placentei se continua cu membranele care formeaza punga amniotica.
Cordonul ombilical prin care placenta este legata de bebelus are lungimea de circa 60 cm si este compus din doua artere si o vena.
Fata placentei dinspre uter se numeste suprafata materna si este usor convexa, lucioasa, neregulata, fiind formata din numeroase proeminente numite cotiledoane.
Formarea placentei incepe in primele saptamani de sarcina, la 8-10 zile dupa implantarea oului in mucoasa uterina. Ea ajunge la stadiul complet de formare in a 5-a luna de sarcina. Din acel moment placenta nu va face altceva decat sa creasca, fara a-si modifica structura. Placenta ajunge sa aiba o lungime de circa 22 cm, cu o grosime de 2-2.5cm, si o greutate de aproximativ 500 grame (aprox. 1/7 din greutatea nou-nascutului). Oricum, aceasta variaza de la caz la caz.
Dupa nastere, placenta se desprinde de pe peretele uterin si este eliminata prin contractii impreuna cu membranele amniotice. Daca placenta nu se elimina in totalitate, este necesara extractia resturilor placentare din uter manual.
Placenta are rolul de a prelua de la tine oxigenul si nutrientii, si de a-i transmite prin cordonul ombilical bebelusului tau pentru a-l hrani. Deseurile de la bebelus, spre exemplu dioxidul de carbon, monoxidul de carbon, acidul uric si cel biliar, trec inapoi prin cordonul ombilical in placenta, ca apoi sa treaca in sangele tau. Placenta are un rol important in metabolism, facand transferul secretiei endocrine si a substantelor. Placenta produce hormonii care ajuta la dezvoltarea si cresterea bebelusului tau, protejandu-l de eventualele infectii care ar aparea in interiorul uterului, insa nu il poate proteja intru totul.
De exemplu, nu ii poate asigura imunitatea impotriva virusului rubeolei, care poate produce malformatii la inima, la creier, sau cataracta. Rolul placentei ia sfarsit in momentul in care are loc nasterea.
Pe toata perioada sarcinii, placenta sintetizeaza glicogenul, colesterolul si acizii grasi, care servesc ca nutrienti pentru bebelus. Aminoacizii sunt transportati prin receptorii specifici, ca si glucoza, electroliti, anticorpii maternali. Hormonii steroizi traverseaza cu usurinta bariera placentei. Cateva proteine sunt insa transportate in cantitate mai mica, precum fructoza, transferul facandu-se mai greu.
Placenta este foarte permisiva in ceea ce priveste alcoolul, drogrile, sau anumiti virusi, astfel acestea putand ajunge foarte usor din sangele mamei la bebelus.
Placenta permite trecerea a unor substante substante exogene si mai ales de medicamente precum: antitiroidinele de sinteza, sulfamidele hipoglicemiante, antihelminticele, antivitaminele K, antibioticele, androgenii etc. Administrarea acestora in sarcina fiind contraindicata.
Placenta este o glanda endocrina ce are capacitatea de a sintetizeaza si secreta hormoni: estrogeni, progesteron, gonadotrofine corionice, hormon lactogen.
- Hormonul gonadotrofina corionica placentara este sintetizat in prima jumatate a sarcinii, si se elimina prin urina femeii gravide, pe baza caruia se poate pune un diagnostic precoce de sarcina prin teste de urina in laborator. Se atribuie acestui hormon o actiune de stimulare in sinteza progesteronului de catre corpul galben, avand si un rol important in reglementarea sintezei estrogenilor placentari.
- Hormonul lactogen placentar are efect antiinsulinic si intervine in sinteza steroizilor. Este excretat numai in sistemul circulator matern.
- Estrogenii sunt sintetizati din hormonii secretati de glandele suprarenale ale fatului. Cantitatea acestora este utila in aprecierea vitalitatii fetale.
- Progesteronul este secretat de placenta din colesterolul provenit din sangele matern. Se elimina prin urina.
- Hormonul tocogen placentar este necesar pentru contractia uterina. S-au pus in evidenta mai multi hormoni tocogeni ca: acetilcolina, seroto-nina, prostaglandine etc.
- Alti hormoni pusi in evidenta in placenta: ACTH, TSH, relaxina, ocitocina, renina.
Placenta are si un rol imunologic important in protectia fatului, opreste bacteriile sau nu le premite trecerea decat foarte tarziu, spre sfarsitul sarcinii, cand peretele din spatele vilozitatilor devine extrem de fin, pentru a usura si mai mult schimburile dintre sangele matern si cel fetal.
Atentie! Virusii pot strabate placenta destul usor pana in saptamana 20 de sarcina, perioada in care fatul isi dezvolta propriile lui imunoglobuline. Anticorpii materni ajung prin placenta la copil si il imunizeaza fata de cele mai multe boli infectioase pana la 6 luni dupa nastere, cand protectia imunologica este preluata de sistemul imunitar al bebelusului.
Placenta eliminata in momentul nasterii este o sursa foarte importanta de celule stem, din acest motiv recoltarea celulelor stem se face la nastere din placenta.