Fibromul uterin in sarcina
Fibroamele uterine nu afecteaza de obicei conceptia si sarcina, dar exista cazuri...
Sarcina extrauterina (sarcina ectopica sau sarcina tubulara) este acea sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine. Conform statistitcilor aproximativ 2% dintre sarcini sunt sarcini extrauterine si aproximativ 90% din sarcinile extrauterine se dezvolta in trompa uterina (sarcina tubara), iar restul sarcinilor extrauterine se pot dezvolta si intr-unul dintre ovare, in cavitatea abdominala sau in colul uterin.
In urma studiilor s-au identificat cativa factori de risc care explica cresterea frecventei sarcinilor extrauterine
- bolile cu transmitere sexulala sunt un factor de risc important, un antecedent de infectie creste de 6 ori riscul de sarcina extrauterina prin suprimarea cililor care, in mod normal, captusesc trompa uterina si faciliteaza deplasarea ovului.
- folosirea steriletului, deşi este foarte eficient în calitate de contraceptiv, determina o creştere de 3 ori a riscul de sarcina extrauterina in raport cu metodele de contracepţie orala. In cazul steriletelor care conţin progesteron creste riscul de sarcina extrauterina de 6-7 ori. Acest risc creste după doi ani de utilizare a steriletului, iar riscul se diminueaza sau dispare atunci când steriletul este indepartat. S-a stabilit totusi ca steriletele nu cresc frecvenţa sarcinilor extrauterine în raport cu o populatie de femei care nu folosesc contraceptia.
- fumatul este si el un factor de risc de sarcină extrauterina, cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat riscul de sarcina extrauterina creste mai mult.
- parteneri sexuali multipli, s-a observat ca femeile care au avut un numar mare de parteneri de sex prezinta de asemenea un risc crescut de sarcina extrauterina.
- endometrioza - prezenta de mucoasa uterina in afara uterului, poate determina aparitia de tesut cicatriceal in interiorul sau in jurul trompei uterine
- expunerea gravidei la substante chimice de tip dietilstilbestrol (produs de tip estrogenic) in perioada sa de viata intrauterina (inainte sa se nasca)
- tratamentul infertilitatii cu medicamente ce determina superovulatie (cum ar fi citratul de clomifen)
- varsta, cu cat varsta este mai mare cu atat si riscul de sarcina extrauterina este mai mare, s-a constatat ca riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile între 35 şi 39 ani şi aproape de 4 ori mai mare peste vârsta de 40 ani.
- chirurgia la nivelul trompelor, interventia chirurgicala la nivelul trompei uterine, deseori in scopul de a reface o trompa uterina ligaturata sau pentru a repara o trompa uterina blocata cu tesut cicatriceal lasă în mod obligatoriu cicatrice şi nu repară leziunile preeexistene ale mucoasei.
- metodele de procreare asistate medical, adică fecundaţia în vitro şi transferul intratubar al gameţilor (constând în introducerea spermatozoizilor şi ovulului într-o trompă), creşte de două ori riscul unei sarcini extrauterine.
- avorturile anterioare
- contraceptive orale dozate necorespunzator
- sarcina extrauterina anterioara faciliteaza prezenta unei noi sarcini extrauterine.
Initial, o sarcina extrauterina nu se poate deosebi pe baza simptomelor de o sarcina normala. O femeie care are o sarcina extrauterina prezinta in faza initiala a sarcinii aceleasi simptome ca si intr-o sarcina normala:
- sani sensibili la palpare,
- oboseala,
- greata,
- urineaza des.
Pe masura ce sarcina extrauterina progreseaza pot aparea si alte simptome cum ar fi:
- durere abdominala sau pelvina (de obicei la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei); iar durerea poate creste in intensitate cand gravida se misca sau se incordeaza.
- sangerare vaginala usoara sau abundenta
- durere in timpul actului sexual sau in timpul examinarii pelvine
- semne de soc - ameteala, senzatie de lesin sau chiar lesin (sincopa) cauzate de o hemoragie interna
- durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intra-abdominala subdiafragmatica. Sangele irita diafragmul (principalul muschi respirator) si aceasta iritatie este resimtita ca durere la nivelul umerilor
- simptomele avortului spontan care sunt adesea asemanatoare cu semnele precoce de sarcina
Diagnosticarea unei sarcini extrautrine este asigurată prin două examene, asociate de multe ori, practicate în spitale :
- analize de sange , care determina dozarea, în urină sau în plasma sangvină, a hormonului specific al sarcinii, hormonul corionic gonadotrofic (HGG), secretat de către corion întâi, apoi de către placentă, organe de hrănire a oului, indică un nivel, în general, inferior nivelului aşteptat pentru vârsta sarcinii. In mod normal in primele saptamani de sarcina normala, nivelul HCG se dubleaza la fiecare 2 zile, iar daca nivelul HGG este scazut se vor face si alte teste pentru a determina cauza exacta.
- ecografia poate pune în evidenţă o activitate cardiacă embrionară în afara uterului. În afara acestui semn direct, examenul poate pune în evidenţă un uter de dimensiuni mai mici, care nu corespunde cu data sarcinii. O sarcina normala este vizibila in uter la ecograf la 6 saptamani de la ultima menstruatie.
O sarcina extrauterina nu poate sustine viata fetusului foarte mult timp. Pericolul in cazul unei sarcini extrauterine este ca poate determina ruperea organului unde se afla (de obicei trompa uterina), care poate antrena o hemoragie internă de importanţă mai mare sau mai mică şi se află la originea leziunilor ireversibile si poate pune in pericol viata femeii. Touşi, această complicaţie, care constituie o urgenţă chirurgicală a devenit excepţională.
O sarcina extrauterină pe cale de regresie spontană trebuie să fie supravegheată din cauza riscurilor de rupere a trompei. In majoritatea celorlalte cazuri de sarcina extrauterina este necesar un tratament chirurgical, fie radical (ablaţia trompei), fie conservativ (păstrarea trompei), după caz. Deschiderea abdomenului este indicată atunci când o hemoragie internă mare urmează ruperii bruşte a trompi sau când o efuziune sangvină s-a închistat şi când s-au creat aderenţe. Sarcinile ovariană şi abdominală au ca indicaţie deschiderea abdomenului. În alte cazuri, celiochirurgia (intervenţia practică sub control endoscopic) permite să se intervină fără a practica incizii mari. Mai recent, unele echipe chirurgicale au tratat sarcini extrauterine prin puncţie sub supraveghere ecografică, asociată cu injectarea locală a unui medicament antimitotic, destinat să distrungă celulue sarcinii extrauterine.
Uneori sarcinile extrauterine pot fi rezistente la tratamentul medicamentos, astfel incat, tratamentul medicamentos poate fi urmat in unele cazuri de tratament chirurgical mai ales cand nivelul sanguin al hormonului de sarcina (HCG) nu scade sau cand hemoragia nu scade. La randul lui, tratamentul chirurgical poate fi urmat de tratament medicamentos, daca testele hormonale sugereaza ca nu a fost oprita cresterea celulara asociata cu sarcina.
Deocamdata sarcina extrauterina nu se poate preveni, dar putem face in asa fel incat sa scadem riscul acesteia, eliminand si diminuad factorii de risc de mai sus.
Atentie !!! Sarcina extrauterina reprezinta o urgenta ginecologica, cu cat diagnosticul este stabilit mai devreme cu atat sunt mai reduse riscurile aparitiei complicatiilor. Atunci când este pus diagnosticul de sarcina extrauterina, pacienta trebuie să fie spitalizată de urgenţă sau tinuta sub observatie stricta, cu scopul de a preveni o eventuală complicaţie, ruperea trompei uterine fiind cea mai frecventa.
In istoria medicinii au existat cazuri foarte rare, unde dintr-o sarcina extrauterina abdominala nedetectata la timp s-a nascut un copil sanatos.