- Atunci cand mucusul cervical se mareste in volum si isi schimba textura (cand devine alunecos inseamna ca ati atins perioada cea mai fertila).
- La ovulatie creste temperatura corpului cu maxim 1 grad, nu veti sesiza cresterea de temperatura, dar puteti folosi un termometru ca sa sesizati diferenta de temperatura: in acel moment ovulatia s-a incheiat; de obicei, sunteti deja mai fertila cu 2 sau 3 zile inainte de cresterea temperaturii;
- Multe femei simt un disconfort in partea de jos a abdomenului, iar o parte dintre femei chiar simt cand se produce ovulatia fie printr-un usor disconfort, fie prin mici dureri care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore).

Cand are loc ovulatia si care e perioada fertila?

Ovulul este viabil pentru conceptie aproximativ 1-2 zile, iar spermatozoizii sunt viabili in corpul femeii, pana la 5 zile. Daca inainte de ovulatie are loc o relatie sexuala, spermatozoizii pot asteptat in uter pana la 5 zile, asteptand sa intalneasca ovulul pentru a-l fecunda. Putem deci spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, in zilele din jurul ovulatiei - 3,4 zile inainte si 1,2 zile dupa aceasta. In cazul unui ciclu menstrual stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, primazi de menstruatie. La un ciclu menstrual stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a. La ciclul menstrual de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, perioada de 14 zile de la ovulatie pana la prima zi a viitorului ciclu menstrual fiind constanta. Cea mai buna cale de a va da seama cand sunteti in perioada fertila este sa fiti atenta la schimbarile din organismul dumneavoastra si sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Totusi, ovulatia poate fi dereglata de mai multi factori precum: starea de boala, experiente inedite, alcoolul, calatoriile, stresul acut sau cronic, de aceea simpla numarare sau contabilizare a zilelor se poate dovedi insuficienta. Este indicat sa va obisnuiti sa recunoasteti semnalele pe care propriul corp vi le va furniza in legatura cu starea sa de fertilitate.

Totusi, ovulatia poate aparea spontan in timpul fazei natale lunare, care survine oricand in cursul ciclului menstrual: inainte, in cursul sau dupa menstruatie. Aceasta faza natala lunara este individualizata si se calculeaza prin raportare la data nasterii: are legatura cu faza lunii din momentul cand v-ati nascut. Aceasta observatie, pe baza careia se elaboreaza calendare menstruale speciale, releva personalizarea bioritmurilor, deci si a ovulatiei, care poate inregistra o dinamica aparte in cazul fiecarei femei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole