Secretiile vaginale se mai numesc si leucoree. Leucoreea normala este formata din produsul de secretie al glandelor de la nivelul genital (fenomenul se numeste transudare) si din celule descuamate din acest tract. O scurgere vaginala (leucoree) in anumite cantitati este normala la femeile sanatoase, aceasta scurgere fiind modalitatea vaginului de a se curata singur si de a mentine o stare de echilibru. Asadar, cand vaginul este sanatos se mentine "in forma" tocmai prin aceste secretii, perfect normale.  Fiecare femeie are o secretie vaginala normala incepand din perioada pubertatii si terminand la menopauza.

Acest lichid secretat de vagin are un usor miros (nicidecum neplacut), o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, iar in momentul in care se usuca pe lenjerie capata o nuanta galbuie. Cantitatea secretata variaza in functie de ciclul menstrual si de la femeie la femeie.

O secretie vaginala normala este clara sau putin albicioasa, cu o consistenta precum a albusului de ou, fara miros sau cu un miros specific, care nu este neplacut (este chiar placut fiindca, unii spun ca aceasta secretie contine anumiti feromoni care atrag barbatii). Secretia vaginala normala are caracteristici individuale, specifice fiecarei femei in parte, din punct de vedere al cantitatatii si aspectului. Aceste caracteristici pot varia, in mod fiziologic de-a lungul ciclului menstrual sub influenta balantei hormonale, in cazul excitatiei sexuale, in cazul folosirii unor anticonceptionale hormonale, in cazul unor medicatii sau in cazul sarcinii.

secretia vaginalaFiecare femeie are un anumit  "tipar" al secretiilor vaginale, pe parcursul ciclului menstrual. Fiindca pot exista diferente fara ca acestea sa insemne si anormalitate, pentru a stabili normalitatea sau anormalitatea, este mult mai usor de urmarit modificarea, abaterea de la "tipar". Si este usor de stabilit daca secretia vaginala este normala sau nu prin a sti cum NU trebuie sa fie o secretie vaginala. In cazul aparitiei unei stari patologice (imbolnaviri a zonei genitale) apar modificari ale aspectului normal al secretiilor, din punct de vedere al consistentei aceasta devine apoasa sau branzoasa, culoarea se modifica spre gri , verzui, galben, mirosul incepe sa devina neplacut, creste cantitatea secretiei. Aceste modificari se pot asocia si cu aparitia unor stari cum ar fi usturimile, mancarimile, durerile spontane in timpul contactului sexual, senzatii de arsura.

Daca constati  modificarii anormale a acestor secretii vaginale este indicat sa mergi la un cabinet ginecologic si sa ti se faca o examinare de secretie vaginala.

Vaginul a fost "proiectat" in asa fel incat isi poarta singur de grija, sa se regleze singur si acesta s-ar mentine sanatos daca nu am interveni noi sau daca am fi atenti cand intervenim. Prin aceste secretii vaginale, vaginul isi poarta singur de grija. Din punct de vedere al igienei, secretiile curata vaginul mentinand o stare de echilibru. Din punct de vedere mecanic, secretiile mentin rezistenta mucoasei uterine - o mucoasa umeda este mult mai rezistenta la solicitari decat una uscata.

Aceasta secretie vaginala are o variabilitate individuala. Cand o femeie se excita sexual, dupa primele 10 - 20 de secunde, vaginul secreta un mucus incolor care ajuta la lubrifiere, usurand penetrarea penisului. Cantitatea de lichid de lubrifiere secretat, difera de la femeie la femeie si la aceeasi femeie de la perioada la perioada.

Cum influenteaza ciclul menstrual secretiile vaginale?

Menstruatia are un efect semnificativ asupra cantitatii tipului de secretii vaginale pe care le experimentezi de-a lungul unei luni. Stiai ca esti mult mai expusa riscului de infectii vaginale inainte sau in cursul ciclului menstrual? Si asta din cauza faptului ca pH-ul vaginului variaza in timpul menstruatiei, determinand o scadere a nivelului de aciditate a vaginului. Cam la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii este perfect normal sa apara o crestere a cantitatii de scurgeri, fiind un semn al ovulatiei.

Organismul femeii se pregateste in fiecare ciclu menstrual pentru o posibila sarcina. Alaturi de ingrosarea endometrului (mucoasa uterului) au loc si schimbari in ceea ce priveste volumul si vascozitatea secretiilor vaginale. Din prima zi a unui nou ciclu menstrual, sub influenta hormonului estrogen volumul secretiilor vaginale incepe sa creasca, iar vascozitatea acestora sa  se reduca. Acest fenomen continua pana in momentul ovulatiei cand volumul secretiilor vaginale atinge un maxim iar vascozitatea este minima, in acest fel se creeaza un mediu cat se poate de primitor pentru spermatozoizi. Dupa ovulatie, sub influenta hormonului progesteron, incepe procesul invers si anume secretiile incep sa scada in volum iar vascozitatea sa creasca. Acest fenomen continua pana in momentul aparitiei sangerarii menstruale cand volumul secretiilor vaginale este minim iar vascozitatea lor ajunge maxima. In acest fel mediul vaginal este neprielnic spermatozoizilor.

Toaleta excesiva a zonei genitale, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, actul sexual cu penetrare fara lubrifiere suficienta, diferitele iritatii, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat secretii vaginale anormale. Modificarile in cantitatea, consistenta, culoarea sau mirosul secretiilor vaginale, insotite sau nu de mancarimi, usturimi sau dureri vulvare, constituie un semnal de alarma, un semnal ca ceva nu este chiar in regula la nivelul vaginului.

Daca constati  modificarii anormale a acestor secretii vaginale este indicat sa mergi la un cabinet ginecologic si sa ti se faca o examinare de secretie vaginala.


 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole