Sindromul premenstrual ar putea sa apara cu o saptamana sau doua inaintea menstruatiei. Nu este vorba doar de durere  de cap si de oscilatiile de dispozitie, nu doar despre durere si balonare. Simptomele frecvente includ si tensiunea in sani si durerea de spate. Specialistii nu stiu inca de ce unele femei resimt simptomele mai puternic decat altele, dar se crede ca problema este legata de un dezechilibru hormonal, principalii vinovati sunt estrogenul si progesteronul. Nivelurile ambilor hormoni pot sa creasca foarte mult imediat inainte de menstruatie, dupa care scad dramatic. S-ar putea ca aceste fluctuatii sa afecteze serotonina, substanta care regleaza starea de spirit.

Multi specialisti sunt acum de acord ca cele mai bune lucruri recomandate pentru acest sindrom nu sunt medicamentele sau suplimentele, ci exercitiile fizice. Plimbati- va , dansati sau inotati in fiecare zi, daca putei, sporind nivelul de activitate inainte de aparitia simptomelor. Si incercati cel putin o parte dintre aceste idei folositoare.

Simptomele sindromului premenstrual

Vrei sa stii daca starile tale sunt un semn de sindrom premenstrual? Majoritatea femeilor cu sindrom premenstrual pot avea mai multe simptome mentionate mai jos, dar nu neaparat pe toate.

- Simptomele emotionale: modificari ale dispozitiei, iritabilitate, anxietate, dificultati de concentrare, sentimente de respingere sau de depresie.

- O stare de oboseala accentuata.

- Tulburari de somn (insomnie sau hipersomnie).

sindromul premenstrual- Dureri de cap sau migrene.

- O scadere a dorintei sexuale.

- Pofta de alimente dulci sau cimbru.

- Crampe abdominale (din cauza spasmelor uterului).

- Dureri musculare, in special la spate.

- Simptomele cauzate de retentia de apa: umflarea abdomenului, sensibilitate a sanilor si umflarea picioarelor, sau picioare dureroase, crestere in greutate.

- Acnee accentuata.

Sindromul premenstrual poate intensifica simptomele altor probleme de sanatate. Migrenele sau durerile cronice pot fi mai puternice si mai greu de suportat, dar, de asemenea, si astmul, epilepsia sau alergiile pot sa fie mai intense.

Mai multa miscare

Faceti cel putin 20 – 30 de minute de exercitii aerobice in fiecare zi, in fiecare luna. Plimbarile usoare si inotul sunt cele mai bune. Dar daca aceste exercitii vi se par monotone si plictisitoare puteti incerca patinaj, arte martiale, exercitii aerobice in apa, dans. Incercati sa faceti exercitiile pana cand transpirati. Daca reusiti sa le faceti cum trebuie, veti reduce cantitatea de estrogeni circulanti. Exercitiile fizice reduc stresul si imbunatatesc starea de spirit pentru ca favorizeaza eliberarea de endorfine – substante naturale care va fac sa va simtiti bine – relaxandu-va in acelasi timp si muschii. Chiar mai mult decat atat, exercitiile impiedica retentia de lichide.

Reglati-va dieta

Consumati mai putina sare pe parcursul lunii, dar in special in saptamana dinainte de ciclu. Sarea sporeste retentia de lichide, de unde apare balonarea. Alimentele procesate, cum ar fi supele la cutie, sosurile de gatit si snacksurile sunt bogate in special in sare, asa ca evitati-le pe cat posibil.chiar si painea de la supermarket contine multa sare – cititi etichetele cu atentie, sau incercati sa va coaceti singura paine.

Reduceti, de asemenea, si alcoolul si cofeina, ambele putand sa contribuie la agravarea sindromului premenstrual.

Mancati multe fibre. Alimentele bogate in fibre ajuta la eliminarea exesului de estrogen din organism. Mancati multe cereale integrale cum ar fi orzul, ovazul, painea din faina integrala, legume si fasole.

Bea multa apa.

Atunci cand faceti acest lucru, eliminati mai multa sare prin urina si, astfel, reduceti din inflamatie si balonare. Incercati sa beti doi litri de apa pe zi.
Eliminati gustarile dulci. Pofta de dulce explodeaza cand aveti sindrom premenstrual, dar dulciurile  biscuitii va maresc foarte mult glicemia. In momentele in care aceasta scade ulterior, va veti simti obosita si iritata. Limitarea aportului de glucide si consumul de fructe atunci cand organismul va cere “doza de dulce” pot fi ajutor pentru echilibrarea starii de spirit.

Calciu si mai multe

Luati 500 mg de calciu si 250 mg de magneziu zilnic. Calciul reduce durerile de cap, fluctuatiile de dispozitie si crampele musculare; determina si somnolenta, asa ca este o idee buna sa luati suplimentul inainte de culcare. Multe femei cu simptome grave de sindrom premenstrual au un nivel scazut de magneziu in organism, care lucreaza impreuna cu calciul pentru a controla activitatea musculara. O combinatie a celor doua elemente va poate ajuta sa tineti sub control simptomele.

Luati 50 mg de vitamina B6 pentru a reduce iritabilitatea si depresia. Printre altele, vitamina B6 poate sa va ajute sa calmati nervozitatea prin marirea cantitatii de serotonina. Este de asemenea de folos, in ceea ce priveste retentia de lichide, tensiunea in sani, pofta de dulciuri si oboseala. Surse alimentare bune pentru aceasta vitamina include alimentele bogate in proteine (carnea de vita, de pui si pestele) si cerealele pentru micul dejun.

Unele femei iau ulei de primula pentru sindrom premenstrual, dar din cauza lipsei dovezilor efectelor pozitive, doctorii nu il mai prescriu in aceeasi masura in care o faceau inainte. Daca doriti sa incercati, doza este de 1000 mg de trei ori pe zi.

Eliberati-va hormonii

Luati suplimente de vitex. Aceasta planta este pretuita pentru abilitatea de a ameliora simtomele de sindrom premenstrual reechilibrand hormonii. Luati o capsula sau doua de 225 mg pe zi atunci cand nu sunteti la menstruatie. Acordati-i timp – poate dura pana la sase luni sa isi faca efectul.

Folositi cimicifuga timp de o saptamana pana la 10 zile inainte de inceperea menstruatiei. Prescrisa in trecut pentru bufeurile asociate cu menopauza, aceasta planta actioneaza si prin echilibrarea nivelurilor hormonale. Luati doua capsule de 40 mg de cimicifuga zilnic in timpul mesei, dar fiti pregatita sa asteptati pana la opt saptamani pentru a incepe sa isi faca efectul.

Sunatoarea, un antidepresiv natural, poate fi de folos la simptomele legate de starea de spirit. Luati 300 mg de extract standardizat care contine 0,3% hipericina, de trei ori pe zi.

Chiar exista pofta de ciocolata?

Ideea ca femeile poftesc ciocolata atunci cand au sindrom premenstrual pentru ca au un deficit de magneziu a fost demonstrata ca fiind falsa de catre oamenii de stiinta. Pana la urma, germenii de grau si legumele frunzoase verzi sunt bogate in magneziu si nimeni nu pofteste dupa ele. Cu toate acestea, ciocolata contine substante care va imbunatatesc starea de spirit, fapt ce ar putea explica poftele. Satisfaceti-va pofta cu ciocolata neagra, care contine mai putin zahar si grasimi decat ciocolata cu lapte.

Ar trebui sa imi sun medicul?

Daca sindromul premenstrual interfereaza cu abilitatea dumneavoastra de a va bucura de o viata normala, discutati despre acest lucru cu medicul dumneavoastra. S-ar putea ca acesta sa va prescrie ceva care sa va ajute – fie o forma de terapie hormonala pentru a echilibra nivelul de hormoni, fie un antidepresiv cum ar fi fluoxetina care creste nivelul de serotonina din creier.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole