Cartilaj de rechin
Este interesant, cum unul dintre cei mai mari pradatori ai oceanului poate ajuta ca...
Testul Papanicolau (care se mai numeste si frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutina. Testul Papanicolau are rolul de a identifica modificarile celulare anormale de la nivelul cervixului si pentru detectarea cancerului de col uterin. Acest test consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix) si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona. In cazul unui test standard, medicul recolteaza cateva celule din mucoasa colul uterin cu ajutorul unei spatule sau a unei periute, apoi celulele sunt depuse pe o lama de sticla si sunt examinate la microscop.
In Bucuresti va recomand sa va faceti Testul Papanicolau la Clinica Romclinic, au preturi bune si specialisti cu experienta in interpretarea rezultatelor
Denumirea completa a testului Papanicolau este "Babes - Papanicolau" si se numeste asa dupa numele medicilor care datorita cercetarile lor, au dat posibilitatea punerii la punct a tehnicii : Aurel Babes si Georgios Papanikolaou. Dr. Aurel Babes a efectuat primul citotest in 1926 iar dr. Georgios Papanikolaou a standardizat in 1928, rezultatele acestui test in 5 clase. Testul Babes - Papanicolau sau, altfel spus, examenul cito-vaginal, poate fi facut ca parte a unui control ginecologic complet sau poate fi o analiza singulara.
Exista si o alta modalitate de a face testul Papanicolau: celulele sunt recoltate cu o periuta speciala care apoi se introduce intr-un flacon cu un mediu special de cultura, se inchide ermetic si se trimite la laborator. Aceasta metoda are mai multe avantaje fata de un test standard: laboratorul dispune de mult mai multe celule pentru citire, pe care le poate filtra, ca sa indeparteze resturile de mucus, sange, etc., rezultatul putand fi mult mai usor de interpretat. De asemenea, o parte din proba se poate pastra pentru alte teste specifice ce pot identifica infectii cu chlamydia si gonoree, in cazul in care testul Papanicolau a sugerat prezenta unei stari infectioase la nivelul vaginului. Acest test se numeste "frotiu monostrat".
Aproximativ 5%-10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar doar un mic procent din aceste rezultate anormale sunt datorata unor modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin. Un test Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la testul Papanicolau nu este neobisnuit, deoarece in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari.
Un test Papanicolau poate da rezultate anormale din mai multe cauze:
Pentru examinare, femeia examinata se va intinde pe spate pe masa de examinare ginecologica, si indoind genunchii. Este important ca in momentul testului Papanicolau sa te relaxezi, concentradu-te asupra relaxarii musculaturii si inspiran usor pe nas si expira pe gura. Cu cat vei fi mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda. Un dilatator va fi introdus usor si cu grija in vagin, acesta fiind utilizat pentru vizualizarea colului uterin. Cand medicul poate avea o imagine buna a colului uterin, va preleva prin periere celule de la nivelul mucoasei colului uterin, utilizand o periuta sau o spatula de lemn. Femeia va simti cel mult o senzatie de presiune, si poate chiar o crampa. Celulele recoltate de pe colul uterin sunt asezate pe o lamela de sticla si trimise la laborator pentru analize.
Acest test este recomandat a se face anual, primul test este recomadat a se face in primii 2-3 ani de la inceperea vietii sexuale.
Un test Papanicolau se poate efectua in majoritatea cabinetelor de obstretica-ginecologie dotate cu un laborator specializat. In unitatile medicale de stat acest test este gratuit.
Testul papanicolau ofera informatii pretioase in legatura cu celulele de la nivelul vaginului sau a colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari la nivelul celulelor de la nivelul colului uterin. In functie de nivelul acestor modificari (clasificarea se face de la CLASA I la CLASA V) medicul poate lua o decizie si face anumite recomandari, deoarece unele celule daca au o anormalitate prea mare, pot deveni mai tarziu celule canceroase. De obicei, modificarile celulelor cervicale progreseaza lent si este nevoie de multi ani pentru a deveni celule canceroase. De aceea, este importanta efectuarea de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.
Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.
Nu este posibil ca toate celule de la nivelul colului sa fie analizate. Se poate intampla ca celulele analizate sa fie normale, dar cele care nu au fost prelevate de la nivelul colului, sa aiba modificari. Acest lucru nu se intampla des, dar este posibil. Acesta este un alt motiv pentru efectuarea testului in mod regulat
De regula modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat singura sau in urma tratamentului. Celulele din colul uterin au o probabilitate mai mare decat majoritatea celulelor din organismul uman de a suferi modificari deoarece, in mod normal, celulele cervicale trec constant prin modificari.
IMPORTANT: Un test Papanicolau facut la timp, te ajuta sa previi din timp aparitia cancerului de col uterin, nu neglija si fa un test Papanicolau anual, acest test poate fi diferenta intre viata si moarte.
Va recomand sa va faceti Testul Papanicolau la Clinica Romclinic, au preturi bune si specialisti cu experienta in interpretarea rezultatelor, domnul doctor Dan Leru are experienta dobandita si in spitalele din strainatate.