Bebelusii trebuie pupati, nu afumati!
Fumatul are un impact negativ asupra tuturor organelor si sistemelor! Inclusiv...
Disconfortul vaginal ( vaginita si vaginoza) reprezinta cel mai frecvent motiv al vizitei la ginecolog. Cauza disconfortului vaginal il reprezinta proliferarea necontrolata a bacteriei Haemophilus vaginalis sau a fungilor (Candida), considerate, in mod normal organism saprofite. Dezvoltarea excesiva a acestora este provocata de distrugerea barierei protectoare vaginale, formata din lactobacilli sau bacilli Doderlein).
Pe masura ce in vagin se creeaza un mediu alcalin ( folosirea antibioticelor cu spectru larg, menstruatiile prelungite, spalaturile intravaginale) se deterioreaza conditiile de dezvoltare a florei normale (lactobacilii) , in favoarea organismelor saprofite. Cu cat mediul este mai alcalin, cu atat mai mult scade productia lactobacililor, si astfel, se creeaza un cerc vicios.
Pana acum, tratamentul vaginitei si al vaginozei a fost concentrat mai ales pe indepartarea bacteriilor saprofite si nu pe refacerea unui mediu corespunator, care sa dea ocazia lactobacililor sa prolifereze. Acest lucru explica frecventa mare de reaparitie a disconfortului , in urma tratamentelor clasice.
Vaginul nu este un organ steril. Numeroase microorganism ( bacteria,Candida, Gardnerella) se gasesc in mod frecvent la femeile sanatoase, asimptomatice. Este esential de inteles ca depistarea lor la o femeie asimptomatica nu este patologica si nu necesita un tratament. Aparitia simptomelor depinde de gradul de proliferare a unuia sau mai multor microorganisme, in detrimentul lactobacililor.
In concluzie, cu exceptia trichomoniazei, nicio vaginita nu este considerata o boala cu transmitere sexuala (BTS) , ci un dezechilibru endogen in proportia de microorganisme ce locuiesc in vagin, cu o scadere relativa a numarului de lactobacilli.
Doctor Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!