Disconfortul vaginal ( vaginita si vaginoza) reprezinta cel mai frecvent motiv al vizitei la ginecolog. Cauza disconfortului vaginal il reprezinta proliferarea necontrolata a bacteriei Haemophilus vaginalis sau a fungilor (Candida), considerate, in mod normal organism saprofite. Dezvoltarea excesiva a acestora este provocata de distrugerea barierei protectoare vaginale, formata din lactobacilli sau bacilli Doderlein).

Pe masura ce in vagin se creeaza un mediu alcalin ( folosirea antibioticelor cu spectru larg, menstruatiile prelungite, spalaturile intravaginale) se deterioreaza conditiile de dezvoltare a florei normale (lactobacilii) , in favoarea organismelor saprofite. Cu cat mediul este mai alcalin, cu atat mai mult scade productia lactobacililor, si astfel, se creeaza un cerc vicios.

 vaginita si vaginoza

Pana acum, tratamentul vaginitei si al vaginozei a fost concentrat mai ales pe indepartarea bacteriilor saprofite si nu pe refacerea unui mediu corespunator, care sa dea ocazia lactobacililor sa prolifereze. Acest lucru explica frecventa mare de reaparitie a disconfortului , in urma tratamentelor clasice.

Vaginul nu este un organ steril. Numeroase microorganism ( bacteria,Candida, Gardnerella) se gasesc in mod frecvent la femeile sanatoase, asimptomatice. Este esential de inteles ca depistarea lor la o femeie asimptomatica nu este patologica si nu necesita un tratament. Aparitia simptomelor depinde de gradul de proliferare a unuia sau mai multor microorganisme, in detrimentul lactobacililor.

In concluzie, cu exceptia trichomoniazei, nicio vaginita nu este considerata o boala cu transmitere sexuala (BTS) , ci un dezechilibru endogen in proportia de microorganisme ce locuiesc in vagin, cu o scadere relativa a numarului de lactobacilli.

Doctor Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole