Disconfortul vaginal ( vaginita si vaginoza) reprezinta cel mai frecvent motiv al vizitei la ginecolog. Cauza disconfortului vaginal il reprezinta proliferarea necontrolata a bacteriei Haemophilus vaginalis sau a fungilor (Candida), considerate, in mod normal organism saprofite. Dezvoltarea excesiva a acestora este provocata de distrugerea barierei protectoare vaginale, formata din lactobacilli sau bacilli Doderlein).

Pe masura ce in vagin se creeaza un mediu alcalin ( folosirea antibioticelor cu spectru larg, menstruatiile prelungite, spalaturile intravaginale) se deterioreaza conditiile de dezvoltare a florei normale (lactobacilii) , in favoarea organismelor saprofite. Cu cat mediul este mai alcalin, cu atat mai mult scade productia lactobacililor, si astfel, se creeaza un cerc vicios.

 vaginita si vaginoza

Pana acum, tratamentul vaginitei si al vaginozei a fost concentrat mai ales pe indepartarea bacteriilor saprofite si nu pe refacerea unui mediu corespunator, care sa dea ocazia lactobacililor sa prolifereze. Acest lucru explica frecventa mare de reaparitie a disconfortului , in urma tratamentelor clasice.

Vaginul nu este un organ steril. Numeroase microorganism ( bacteria,Candida, Gardnerella) se gasesc in mod frecvent la femeile sanatoase, asimptomatice. Este esential de inteles ca depistarea lor la o femeie asimptomatica nu este patologica si nu necesita un tratament. Aparitia simptomelor depinde de gradul de proliferare a unuia sau mai multor microorganisme, in detrimentul lactobacililor.

In concluzie, cu exceptia trichomoniazei, nicio vaginita nu este considerata o boala cu transmitere sexuala (BTS) , ci un dezechilibru endogen in proportia de microorganisme ce locuiesc in vagin, cu o scadere relativa a numarului de lactobacilli.

Doctor Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole