Cele mai multe sarcini se desfasoara fata complicatii. Insa, pentru orice eventualitate este bine sa cunosti si care sunt principalele complicatii ce pot aparea pe parcursul celor noua luni, complicatii ce pot fi periculoase atat pentru mama cat si pentru fat.

Cum tu ca si gravida, de cele mai multe ori nu ai prea multe cunostiinte in domeniu, responsabilitatea urmaririi sarcinii si a problemelor ce pot aparea revine medicului care te are in evidenta sau, in anumite cazuri moasei. Aceste doua persoane, dar in special medicul vor apela la examene medicale regulate, teste in laborator si ultrasunete pentru a diagnostica si trata orice problema aparuta. Tu, insa, va trebui sa colaborezi, avand grija sa iti respecti programul de vizite medicale si discutand cu medicul tau orice problema pe care o observi.

1. Avortul spontan

Avortul spontan reprezinta pierderea sarcinii in primele 20 de saptamani. Din pacate, intre 15 si 20% din sarcinile cunoscute, se termina in avort spontan, iar mai mult de 80% dintre pierderi se petrec in primele 12 saptamani.

Din acest punct de vedere, cele mai multe avorturi spontane petrecute in primul trimestru de sarcina sunt considerate a fi consecinte directe ale unor anormalitati cromozomiale in ovulul fertilizat, care impiedica embrionul din a se dezvolta mai departe.

Primele simptome ale avortului spontan le reprezinta scurgerile vaginale de sange, asa ca daca observi asemenea scurgeri este esential sa iei legatura cu medicul tau in cel mai scurt timp. Doar el poate face diferenta intre un avort spontan sau o simpla scurgere ce mai apare din timp in timp pe parcursul sarcinii.

2. Travaliul si nasterea prematura

Daca incepi sa ai contractii regulate care iti cauzeaza o deschidere (dilatare) sau o subtiere a cervixului inainte ca sarcina sa ajunga la 37 de saptamani, atunci inseamna ca ai parte de un travaliu si o nastere prematura. De asemenea, atunci cand un copil este nascut inainte de 37 de saptamani, se spune despre acesta ca este nascut prematur.

Studiile au relevat ca circa 12% din copii nascuti pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, au fost adusi pe lume in mod prematur. Din pacate, nasterea prematura poate veni cu anumite complicatii sau poate fi chiar fatal pentru copil daca acesta vine pe lume mult prea repede.

3. Deficit de lichid amniotic

Sacul amniotic trebuie, in mod normal, sa fie plin cu lichid amniotic care sa protejeze si sa sprijine dezvoltarea fatului. Atunci cand exista un deficit de lichid amniotic (stare denumita oligohidramnioza) dezvoltarea copilului poate fi pusa in pericol iar medicul va supraveghea indeaproape modul cum evolueaza sarcina. Mai mult, daca aceasta se apropie de termenul de 37 de saptamani si situatia este suficient de grava, doctorul poate decide inducerea travaliului pentru a nu pune in pericol viata fatului.

complicatii in timpul sarcinii

4. Preeclampsia


Preeclampsia este o afectiune complexa ce afecteaza intre 3 si 8% din femeile insarcinate. Afectiunea se intalneste in randul femeilor ce au trecut de a 20-a saptamana de sarcina iar diagnosticul se pune atunci cand se intrunesc simultan doua conditii: femeia incepe sa aiba o tensiune arteriala crescuta si, in acelasi timp, analizele releva prezenta proteinelor in urina.

Cele mai multe femei care se imbolnavesc, contracteaza o forma usoara de preeclampsie, undeva in apropierea datei la care va avea loc nasterea, asa ca, atat ele cat si copii lor nu patesc nimic daca exista un tratament corespunzator. Pe de alta parte, formele grave de preeclampsie pot afecta mai multe organe si pot cauza si probleme suficient de mari incat sa puna in pericol atat viata mamei cat si pe cea a copilului, de obicei, aceste cazuri avand nevoie de tratament medical imediat, in majoritatea cazurilor, medicii optand pentru inducerea travaliului si a nasterii.

5. Diabet gestational

Circa 5% din viitoarele mamici din Statele Unite dezvolta acest tip de diabet. Poate ca nu pare prea mult dar in realitate este vorba de destul de multe persoane iar afectiunea, in sine, nu este una usoara. Astfel, viitoarele mamici diagnosticate cu diabet gestational vor fi atent monitorizate de medici si li se va prescrie un tratament si un regim alimentar care sa tina sub control nivelul de zahar din sange. Reversul medaliei il reprezinta gravidele al caror diabet scapa de sub control si care le poate afecta in mod serios sanatatea.

Nu trebuie uitat nici faptul ca femeile care pe timpul sarcinii au dezvoltat diabet gestational au sanse intre 25 si 50% sa dezvolte mai tarziu in viata si un diabet de tip 2, desi acest procentaj poate fi drastic redus daca se respecta un regim alimentar si de exercitii corespunzator.

6. Sarcina ectopica sau sarcina extrauterina

Atunci cand un ovul fertilizat se fixeaza oriunde altundeva decat in uter, se numeste sarcina ectopica sau sarcina extrauterina. Astfel, ovulul se poate fixa intr-una dintre trompele uterine, pe unul dintre ovare, cervix, abdomen sau in cicatricea unei cezariene mai vechi. Din pacate nu exista nici o modalitate de a muta sarcina ectopica (extrauterina) si a o aduce in uter asa ca terminarea ei este singura solutie posibila. S-a estimat ca rata de aparitie a sarcinilor ectopice este de una la 50 de sarcini normale.

De asemenea este foarte important ca sarcina ectopica (extrauterina) sa fie detectata la timp pentru ca, altfel, aceasta poate duce la afectarea unor organe, ruperea trompei uterine sau la alte afectiuni ce pot duce in viitor, pentru femeie, la imposibilitatea de a mai avea copii.

7. Placenta previa

Daca ai o asemenea afectiune, asta inseamna ca placenta ta se situeaza neobisnuit de jos in uter, in zona cervixului. Aceasta situatie se intalneste in circa 1 din 200 de cazuri. Placenta previa nu apare ca si problema in stadiile incipiente ale sarcinii, insa in fazele urmatoare, placenta previa poate provoca sangerari ce vor impune o nastere prematura indusa.

In general, cele mai multe femei nu mai sufera de placenta previa atunci cand nasc iar atunci cad totusi inca sunt afectate de aceasta afectiune ele trebuie sa nasca prin cezariana.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole