1. Ce este trombofilia?

Trombofilia este acea situatie in care sangele are o tendinta crescuta de a se coagula.

2. Cui i se adreseaza screeningul trombofiliei?

Screeningul trombofiliei este un subiect controversat!!

Recomandarile ACOG de screening sunt urmatoarele:

  • istoric personal de trombembolie venoasa, asociat cu un factor de risc nonrecurent ( interventie chirurgicala, imobilizare prelungita, fractura )
  • existenta unei rude de gradul unu ( parinte, frate) cu un istoric de trombofilie sau trombembolie venoasa mai devreme de varsta de 50 de ani.

In orice alta situatie, testarea trombofiliilor nu este recomandata de rutina.

Istoricul personal de dezlipire prematura a placentei si de pierderi repetate de sarcina nu reprezinta indicatii pentru testarea trombofiilor, conform celor mai recente recomandari ACOG.

In situatia pacientelor cu pierderi repetate de sarcina se recomanda screening pentru prezenta anticorpilor antifosfolipidici.

trombofilie

3. Care sunte testele de laborator recomandate?

Mutatia Factorului V Leiden, mutatia genei Protrombinei G20210A, deficitul de proteina C, deficitul de proteina S si deficitul de antitrombina.

Datorita lipsei de asociere intre mutatia MTHFR si un impact negativ al acesteia asupra sarcinii, nu se recomanda testarea acestei mutatii de rutina !

4. Cand se fac aceste investigatii?

Ideal, in absenta sarcinii, a terapiei hormonale , a medicatiei anticoagulante, si ,in cazul unui eveniment trombotic, la cel putin 6 saptamani de la aparitia acestuia!

5. Care este tratamentul indicat?

Heparina cu greutate moleculara mica.

6. Care este scopul acestui tratament?

Profilaxia trombemboliei venoase.

7. Cine trebuie sa urmeze acest tratament?

Decizia de a incepe administrarea anticoagulantelor se bazeaza pe o evaluare a riscului individual, in functie de prezenta unui istoric personal de trombembolism venos, de severitatea trombofiliei congenitale, si de factorii de risc aditionali.

De ce am scris acest articol?

Ca sa intelegi ca o gravida tanara, fara probleme de sanatate nu necesita testarea de rutina a trombofiliilor !

O sarcina usoara!

Dr. Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole