Depresia in adolescenta
Depresia in adolescenta este o stare serioasa care afecteaza emotiile, gandirea si...
Acupunctura are ca principal obiectiv reechilibrarea energiilor din corp, precum si prevenirea sau calmarea unor anumite afectiuni. Nu este de mirare asadar ca din ce in ce mai multe femei aleg sa mearga la cabinetul de acupunctura in timpul sarcinii si mai ales aproape de nastere. Multe medicamente sunt contraindicate in sarcina, iar aceste sedinte par a fi cea mai buna modalitate pentru a ameliora durerile din timpul sarcinii, pentru a pregati viitoarea mama pentru nastere dar si pentru dezvoltarea armonioasa a fatului. In plus prin acupunctura se pot trata diferite complicatii ce pot apare in timpul sarcinii: risc de avort spontan, sarcina toxica, preeclampsie, viroze respiratorii, infectii urinare, etc.
Acupunctura favorizeaza buna circulatie a energiilor vitale ale organismului, il purifica si il detoxifica. Energia chi (qi) este rezultatul interactiunii in organism dintre yin si yang, doua forte atat de opuse si complementare, in care Yin este asociat cu noaptea, cu senzatia de rece si umed, iar Yang reprezinta ziua, caldura, uscaciunea sau inflamatia.
Intr-un corp sanatos yin si yang sunt perfect echilibrate; in cazul in care insa apar simptomele unei boli, acest echilibru este rupt. Aici intervine acupunctura care, prin actiunea unor ace in anumite puncte situate la nivelul pielii, de-alungul unor meridiane energetice, poate restabili acest echilibru. Fiecarui organ ii corespunde un anume meridian format din diferite puncte de acupunctura, iar in total exista 365 astfel de puncte pe toata suprafata corpului.
Acupunctura devine din ce in ce mai populara in randul gravidelor. Pierderile de apetit, greturile, varsaturile... toate acestea sunt simptome comune in majoritatea sarcinilor, mai ales in primele saptamani. Aceste stari pot deveni cu adevarat jenante si apar fara nici un avertisment, in orice moment al zilei. Sedintele de acupunctura pot fi recomandate tocmai pentru a mai atenua aceste simptome. Prin activarea anumitor puncte de acupunctura se poate stimuli secretia de endorfine, neurotransmitator cu puternica actiune analgezica, si se pot echilibra centrii energetici raspunzatori de activitatea digestive.
Sedintele de acupunctura sunt recomandate mai ales in ultimul trimestru de sarcina, iar asta pentru ca in aceasta perioada sunt accentuate afectiuni precum sciatica, durerile de spate sau cele pelviene. In plus acupunctura si mai ales moxibustionul care consta in a face caldura ajuta la intoarcerea fatului cand acesta este in pozitie pelviana. Pentru a atinge acest obiectiv acupunctorul intervine in unele puncte si in mod special asupra unui punct situat la extremitatea celui de-al 5-lea deget de la picior, punct care corespunde vezicii.
Cu 2 saptamani inainte de nastere un acupuncturist poate stimula punctele care coordoneaza dilatarea colului uterin, tehnica care poate reduce timpul travaliului in timpul nasterii. Imediat dupa nastere stimularea anumitor puncte permite facilitarea desprinderii placentei. Sedintele de acupunctura pot fi propuse si dupa nastere, pentru ca mama sa isi recapete forma sau pentru a o ajuta sa lupte impotriva eventualelor dureri lombare sau a depresiei post-partum. Se actioneaza asupra unor anumite zone pentru accelerarea secretiei de serotonina (hormonul fericirii), un neurotransmitator implicat in activitatea sistemului nevos central cu rol important in mentinerea echilibrului psiho-afectiv si in prevenirea depresiei si a anxietatii.
Cand mergeti pentru prima oara la un acupunctor sa fiti pregatita sa raspundeti unui chestionar detaliat. Acesta ii va ajuta pe acupunctori sa afle cat mai multe informatii despre d-voastra, despre stilul de viata pe care il practicati, starea emotionala care va caracterizeaza in aceasta perioada, influenta mediului inconjurator si a alimentelor asupra sanatatii, etc.
Toate functiile corpului d-voastra vor fi revizuite: digestia, calitatea somnului, plus o examinare atenta a pulsului, a limbii si a irisului. La finele acestui control va fi pus un diagnostic care va pune in evidenta meridianele pe care trebuie sa se actioneze si ce puncte trebuie alese.
Durata unei sedinte de acupunctura variaza intre 15 si 45 de minute iar numarul de sedinte este stabilit in functie de sarcina si daca sunt sau nu complicatii. Veti simti o senzaţie de furnicaturi sau dureri usoare, urmate de un sentiment de relaxare. Uneori se intampla chiar ca pacientii sa adoarma in timpul unei sesiuni de acupunctura.
Acele de acupunctura care se folosesc trebuie sa fie, desigur, de unica folosinta.
Persoanele care sunt oarecum reticente la ace pot exersa o presiune constanta si ferma timp de 1 – 3 minute, cu degetul mare, pe anumite puncte, aceleasi pe care le-ar fi ales si acupunctorul.
Sedintele de acupunctura au loc de regula o data pe saptamana.