pentru copilul pe care il porti in pantec.

Din nefericire, cele mai multe femei pornesc pe drumul sarcinii fara a avea suficiente provizii de fier pentru cererea crescanda de fier a organismului, in special pe parcusul trimestrelor II si III. Iar daca ajungi in situatia in care nu mai ai resurse de fier pentru a produce hemoglobina, atunci cu certitudine devii anemica.

Riscul e cu atat mai mare daca ai parte si de greturi matinale, suficient de severe pentru a cauza stari de voma frecvente sau daca ai avut mai multe sarcini intr-o perioada relativ scurta de timp sau daca esti gravida cu mai mult de un copil.

De aceea, pe parcursul sarcinii, necesarul de fier creste de la 18 la circa 27 de miligrame pe zi. Si pentru ca este extrem de dificil sa extragi tot necesarul de fier din dieta zilnica, Centrul pentru Prevenirea Bolilor recomanda ca pe langa fierul din alimentatie, femeile gravide sa consume si suplimente alimentare cu pana la 30 mg de fier, cantitate care se regaseste in cele mai multe suplimente alimentare prenatale. Cateva suplimente excelente sunt Iron Plus ce contine fier si un produs creat special pentru gravide si mamici care alapteaza este suplimentul natural cu multivitamine New Life Multivitamin de la Calivita.
Asa cum am mai spus, lipsa fierului in organism este principala cauza a anemiei, dar nu este si singura cauza, lipsa de acid folic sau de vitamina B12 pot fi la fel de bine surse sigure de aparitie a anemiei. De asemenea, anemia poate surveni prin pierderea unei cantitati mari de sange sau din cauza unor anumite boli mostenite.
De aceea, tratamentul anemiei este unul diferit de la caz la caz, administrarea de suplimente alimentare cu fier nefiind neaparat o solutie universal valabila.

De unde stiu ca sunt anemica?

Inca de la prima vizita la medicul sub a carui supraveghere sunteti pe perioada sarcinii, vei fi testata cu privire la existenta anemiei. Unul dintre aceste teste (hematocrit) masoara numarul de celule rosii din plasma. Celalalt (hemoglobin) masoara numarul de grame de hemoglobina din sange.

Pe de alta parte, anemia apare mult mai des pe parcursul sarcinii si de aceea testele vor fi repetate la sfarsitul trimestrului II sau la inceputul celui de-al treilea. Dealtfel este normal ca nivelele de hemoglobina si hematocrite sa scada oarecum in a doua parte a sarcinii atunci cand cantitatea de sange din corp creste considerabil iar cantitatea de plasma se mareste mult mai repede decat poate creste numarul de celule rosii - insa o agravare a acestei situatii nu este de dorit.

Trebuie tinut minte si faptul ca, desi poti dezvolta o stare de anemie, uneori aceasta nu se manifesta in nici un fel, mai ales daca afectiunea nu este una foarte grava. Insa printe simptomele ce pot aparea se numara senzatia de oboseala, slabiciunea si ameteala (desi unele dintre aceste simptome apar si la unele gravide ce nu sunt afectate de anemie), tot la capitolul simptome intra paloarea pielii ( in special sub unghii, sub ochi si pe buze), pulsul accelerat, palpitatii ale inimii, greutate de a respira sau problemele de concentrare. Nu in cele din urma, studii aprofundate au reusit sa gaseasca o legatura intre anemia cauzata de lipsa de fier si poftele legate de substantele nealimentare cum ar fi gheata, hartia sau cleiul.

Cum se trateaza anemia?

Daca in urma testelor medicale va rezulta ca suferi de anemie, atunci medicul iti va prescrie un supliment alimentar bogat in fier cu o concentratie variind intre 60 si 120 de mg pe zi sau chiar mai mult. Daca aveti doar deficit de fier si celelate minerale si vitamine nu sunt in deficit va recomand un pprodus excelent natural fara efecte secundare ce contine fier: Iron Plus. Daca pe langa deficientele de fier aveti un deficit si de alte vitamine si minerale, va recomand un supliment excelent creat special pentru gravide si mamici care alapteaza, suplimentul natural cu multivitamine New Life Multivitamin de la Calivita ce contine toate mineralele si vitaminele necesare unei femei in perioada de graviditate si alaptare.

Pentru a maximiza efectul suplimentelor alimentare cu fier este bine sa inghiti pastilele respective pe stomacul gol impreuna cu un pahar de apa sau de suc natural de portocale (vitamina C ajuta al absorbtia fierului) dar evita sa bei lapte (deoarece calciul impiedica absorbtia fierului).

Este bine sa fii foarte atenta unde iti tii suplimentele alimentare si mai ales in ce, deoarece, statistic vorbind , anual mor mai multi copii datorita supradozelor accidentale de fier decat datorita oricarui alt tip de intoxicatie medicamentoasa. De fapt, o singura doza destinata unui adult poate otravi un copil mic.

Exista efecte secundare in cazul administratii de fier in cantitate prea mare?

Nivelul ridicat de suplimente bogate in fier, poate afecta negativ tractul gastrointestinal ducand la constipatie, ceea ce deja constituie si asa o problema pentru foarte multe femei insarcinate. Alte simptome in caz de supradoza de fier sunt greata si in cazuri mai rare, diareea.

Daca aceste efecte secundare tind sa apara foarte des, atunci este bine sa vorbesti cu medicul care te are in evidenta. De asemenea, in cazul in care ai un stomac sensibil este bine sa incepi cu o doza mai mica de supliment cu fier, urmand ca apoi, incetul cu incetul sa cresti doza.

In ce fel ne afecteaza sanatatea o stare de anemie

Copilul tau are prioritate in ceea ce priveste fierul pe care il primeste, totusi, daca ramai anemica in primele doua trimestre de sarcina esti mult mai expusa riscului de a avea o nastere prematura sau un copil cu o greutate sub cea normala. De asemenea, in cazul in care tu suferi de o forma grava de anemie, rezervele de fier ale copilului sunt mult diminuate si astfel creste si riscul ca micutul sa ajunga si el anemic undeva in timpul copilariei.

Din punctul tau de vedere ca mama, anemia te afecteaza mult mai sever deoarece te priveaza de o sursa de energie si iti lasa organismul mult mai sensibil la infectii, iar o anemie aparuta sau pastrata in a doua parte a celor noua luni de sarcina te poate expune la riscuri serioase daca la nastere pierzi mult sange.

Printre simptomele pe care este posibil sa le resimti datorita anemiei se numara si ameteala, accelerarea pulsului, simptome care de cele mai multe ori cer o internare in spital si chiar o transfuzie de sange.

Ce pot face pentru a preveni aparitia lipsei de fier?

O dieta sanatoasa bogata in fier si o administrare corespunzatoare de suplimente alimentare cu fier reprezinta cea mai sigura solutie pentru a evita aparitia anemiei. Carnea rosie este cea mai buna sursa de fier, desi atat alte tipuri de carne cat si scoicile sunt pline de fier. Dintre legumele si fructele ce ar trebui sa figureze in meniul tau bogat in fier sunt : mazarea, tofu, prunele, cartofii cu coaja, brocolli, varza, de asemenea in categoria alimentelor indicate intra painea integrala si cerealele cu fier.
Ca o atentionare, este bine sa eviti ficatul deoarece, desi contine fier, este si bogat intr-o anumita varianta de vitamina A, care este extreme de periculoasa pe perioada sarcinii, fiind sursa de malformatii.

Cum imi imbunatatesc absorbtia de fier?

Consumul prin alimente sau bauturi a unei cantitati de vitamina C in paralel cu adiministrarea suplimentului bogat in fier ajuta al fixarea acestuia in organismului. Spre exmplu, o excelenta sursa de vitamina C o reprezinta un pahar de suc natural de portocale sau de suc de rosii sau chiar o mana de capsuni proaspete sau o jumatate de grapefruit. Carnea de pasare si vita precum si pestele, pe langa faptul ca sunt surse de fier, pot de asemena sa imbunatateasca si absorbia fierului din alimentele de provenienta vegetala.

Ce scade abilitatea organismului meu de a absorbi fierul?

In primul rand calciul, de aceea, suplimentele alimentare pe baza de calciu precum si antiacidele cu calciu nu se iau in momentul in care se administreaza suplimente alimentare cu fier. Din acelasi motiv este bine sa nu iti iei suplimentul de fier cu un pahar de lapte ori ceai sau cafea care contin polyphnoli care interfera cu absorbtia de fier.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole