Stim deja ca o veche zicala spune ca ”esti ceea ce mananci”, asa ca este de la sine inteles faptul ca dieta viitoarelor mamici afecteaza sanatatea bebelusilor. Pe langa sanatatea copilului, alimentele pe care le consuma viitoarea mamica pe parcursul sarcinii au un impact puternic si asupra propriei sale sanatati pe viitor. Asadar, iata cateva recomandari in ceea ce priveste alimentele permise si cele nepermise pe perioada sarcinii, importante atat pentru sanatatea copilului, cat si a mamei.

Alimente bogate in acid folic

Acidul folic este o vitamina din complexul B, care este importanta pentru dezvoltarea fatului, dar care are efecte pozitive chiar si inainte de conceperea sa. Aportul adecvat de acid folic in primul trimestru de sarcina reduce riscul aparitiei anumitor defecte congenitale, ca de exemplu, spina bifida. Aceasta este o malformatie a coloanei care poate cauza paralizia membrelor inferioare si in unele cazuri, poate fi cauza handicapurilor mintale. De asemenea, noi studii releva faptul ca acidul folic poate reduce si riscul nasterilor premature.

Printre alimentele bogate in acid folic se numara verdeturile (spanac, varza, salata), sparanghelul, citricele (portocale, grepfruit), leguminoasele (linte, fasole, mazare), avocado, semintele, nucile, telina, morcovii si dovleacul. De asemenea, si legumele crucifere, asa cum sunt broccoli sau conopida au un continut ridicat de acid folic. De exemplu, o portie de broccoli poate oferi 24% din necesarul zilnic de acid folic.

alimentatie viitoare mamici

 

Peste

DHA este un acid gras esential, care face parte din cunoscutul omega 3 si care contribuie la dezvoltarea buna dezvoltare a creierului. Astfel, are efecte pozitive asupra vederii, memoriei, abilitatilor motorii si lingvistice in primii ani de viata ai copilului.

Acest acid gras se gaseste in cantitati ridicate in semintele de in, peste si fructe de mare. Somonul este un peste bogat in acizi omega 3, insa acest lucru este valabil mai ales in cazul somonului salbatic. DHA se gaseste din belsug si in alge.

Fier si vitamina C

In timpul sarcinii, viitoarea mamica are nevoie de un aport mai mare de fier in organism, pentru a se sustine cresterea volumui de sange pompat in artere, dar si pentru a asigura cantitatea de fier necesara dezvoltarii fatului. Fierul asigura si transportul oxigenului in sange. Pentru o mai buna absorbtie a acestui element, aportul de fier trebuie completat cu vitamina C.

Viitoarele mamici trebuie sa consume alimente bogate in fier, ca de exemplu cerealele integrale, peste, carne, oua, leguminoase si verdeturi, precum si alimente cu un continut ridicat de vitamina C - citrice, ardei gras, patrunjel, conopida.

Lactate

Fatul are nevoie de calciu din belsug pe perioada sarcinii, in special in trimestrele 2 si 3, deoarece atunci se dezvolta oasele si dintii. Daca mamica nu are suficient calciu in organism, acest lucru afecteaza devoltarea fatului, dar exista si riscul ca bebelusul sa ”extraga” calciul de la mama, ceea ce creste riscul aparitiei osteoporozei.

Pe langa lapte si alte produse obtinute din acestea, si alte alimente constituie surse importante de calciu: sardinele, semintele de susan, smochinele sau migdalele.

Fibrele

Viitoarele mamici nu trebuie sa neglijeze nici cantitatea de fibre prezenta in alimentatia zilnica. Fuctele, legumele si cerealele integrale ajuta la prevenirea constipatiei si a hemorozilor, dar ofera si senzatia de satietate, pentru ca femeile insarcinate sa nu fie tentate sa manance ”pentru doi”, cand de fapt nu este cazul.

Alimentele care au un continut ridicat de fibre, contin si multe vitamine si minerale, esentiale pentru dezvoltarea fatului.

Alimente nepermise in timpul sarcinii

Unul dintre cei mai mari dusmani in timpul sarcinii este alcoolul. Problemele de comportament, deficientele de memorie si de concentrare, hiperactivitatea si comportamentul agresiv, toate aceste probleme care pot aparea in cazul unui copil pot fi declansate din cauza consumului de alcool in timpul sarcinii.

De asemenea, pentru a preveni infectiile cu bacterii periculoase, ca de exemplu listeria, salmonella sau e.coli, care pot provoca nasterea prematura sau chiar avortul, femeile insarcinate ar trebui sa evite carnea care nu este gatita suficient sau branzeturile moi, facute din lapte nepasteurizat. In plus, ar trebui luate precautii si in privinta altor alimente, ca de exemplu ouale sau fructele de mare, evitandu-se consumarea acestora daca nu sunt proaspete.

Mancarea de tip fast food, care este bogata in sare, zahar si grasimi, nu contine suficiente substante nutritive si este daunatoare atat pentru sanatatea copilului, cat si a mamei.

Viitoarele mamici ar trebui sa reduca cafeina pe perioada sarcinii. Consumul mare de cafeina poate cauza avortul spontan sau o greutate insuficienta a noului nascut la nastere, conform celor mai recente studii.

Pe perioada sarcinii, viitoarele mamici trebuie sa fie foarte atente la alimentatie, pentru ca fatul sa aiba toate substantele nutritive de care are nevoie pentru dezvoltarea sa, dar si pentru a elimina anumiti factori de risc responsabili pentru aparitia unor boli si afectiuni care pot avea un impact puternic asupra primilor ani de viata a copilului si nu numai.

Nu in ultimul rand, mamicile care doresc sa piarda kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii, pot apela la sprijinul nutritionistilor din centrele Natur House. Prin intermediul unei diete echilibrate din punct de vedere nutritional, acestea isi vor putea recapata silueta si vor scapa de surplusul de greutate fara infometare si fara diete drastice

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole