Merita sa investesti intr-o masina de spalat vase?
Achizitionarea unei masini de spalat vase la nivelul tarii noastre este o...
Am fost intrebata de multe gravide ce sa faca cu centura de sigurata atunci cand sunt in masina, sa o foloseasca sau sa o lase deoparte. Alte femei m-au intrebat daca este bine sa conduca autoturismul si pana in ce luna de sarcina. Parerea mea este ca dupa luna 6-7 de sarcina este destul de dificil sa conduci autoturismul, deoarece in cazul unei frane brste sau un mic accident, burtica se va lovi de volan.
Codul rutier roman prevede conditii speciale pentru femeile aflate intr-o forma avansata de sarcina, astfel:
Art. 126. - (1) Conducatorii si pasagerii autovehiculelor, care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta, sunt obligati sa le poarte în timpul circulatiei pe drumurile publice, atât în localitati, cât si în afara acestora.
Art. 126.(3) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta, în interiorul localitatilor:
Art. 126.(3) c) femeile în stare vizibila de graviditate;
Insa cum se traduce acest lucru in privinta masurile de siguranta in caz de accident pe care o femeie gravida le are la dispozitie? Este bine sau nu ca o femeie gravida sa poarte centura si sa stea intr-o zona in care in caz de impact se activeaza unul sau mai multe airbag-uri?
Unele masini sunt dotate cu airbag/airbag-uri care se pot activa sau dezactiva. Medicii recomanda ca femeile insarcinate sa poarte centura de siguranta si sa lasa airbag-ul activat pentru ca cele doua lucreaza impreuna pentru a proteja atat femeia insarcinata cat si fatul. Astfel, airbag-ul este menit sa lucreze impreuna cu centura, nu sa o inlocuiasca. In caz de accident, femeia insarcinata care nu poarta centura va fi aruncata pur si simplu in airbag, iar puterea impactului poate provoca rani grave sau chiar moartea mamei si copilului. De aceea, la unele automobile moderne, airbag-urile nici nu se activeaza daca centura de siguranta nu este pusa.
Un grup de cercetatori de la Wake Forest University a studiat accidentele de masina in care au fost implicate 2.400 de femei gravide, iar concluzia studiului a fost ca femeile care poarta centura de siguranta sau au masina dotata cu airbag supun fatul la un risc mult mai mic fata de cele care nu au astfel de accesorii.
In acelasi timp insa, studiul unor cercetători francezi din Marsilia demonstrează că centura de siguranţă este poziţionată greşit pentru femeile gravide. În cazul unui accident centura prezintă un risc în plus pentru fetus.
Pe langa disconfort, un alt motiv pentru care femeile gravide ar putea fi scutite sa poarte centura de siguranta este eventualitatea unui accident de masina in care tensiunea aplicata pe abdomenul gravidei ar putea vatama fatul. Astfel, dacă centura, prin poziţia ei, deasupra bazinului, oferă un maximum de siguranţă şoferului si pasagerilor aflati in vehicul, în cazul femeilor gravide această poziţie ar putea provoca leziuni serioase copilului. Insa nepurtarea ei poate produce daune chiar mai mari copilului, inducandu-i chiar moartea. Deci solutia de mijloc este aceea de a purta centura dar intr-un mod in care fatul sa nu fie lezat sau sa se cumpere un deviator pentru centura de siguranta.
Folosirea corecta a centurii de siguranta este foarte importanta pentru noi toti, dar pentru femeia insarcinata folosirea si pozitionarea corecta a centurii este esentiala ca sa nu spunem chiar vitala. Iata cum trebuie sa-ti legi centura:
Foloseste ambele parti ale centurii, atat pe cea orizontala cat si pe cea oblica la fel ca in imaginea de mai sus.
Partea orizontala a centurii te retine in scaun si te impiedica sa aluneci in fata in cazul unui impact frontal cand ai tendinta de a fi aruncata inainte. Aceasta parte a centurii trebuie pozitionata jos, sub burtica. Astfel, in caz de impact, socul va fi suportat de oasele soldului si nu de burtica (si copil). Nu pozitiona niciodata centura pe burta sau deasupra ei deoarece nu numai ca nu isi va mai ideplini rolul dar este posibil chiar sa faca rau copilului.
Partea oblica a centurii este cea care in caz de accident te impiedica sa fii proiectata in parbriz sau chiar mai rau. Ea trebuie pozitionata pornind de la umar si trecand diagonal peste pieptul tau, printre sani. De asemenea este bine sa atasezi sub centura o bucata de material moale , mai ales daca centura ti se pare prea stransa.
Ce mai buna solutie este sa folosesti un deviator pentru centura de siguranta care va repozitiona partea orizontala a centurii de siguranta sub burtica, conferind astfel atat siguranta cat si confort gravidei si fatului. Acest accesoriu este agreat catre gravide si acceptat de institutiile de specialitate in siguranta traficului.
Este indicat ca inca din luna a doua de sarcina atunci cand mergeti cu masina atat in calitate de sofer cat si pasager sa folositi un deispozitiv de deviat centura.
Au fost facute teste de impact ce au demonstrat ca o folosire corecta a deviatorului centurii de siguranta protejeaza fatul, deorece in cazul unei coliziuni usoare gravida este supusa unei forte echivalenta cu sute de kilograme, iar datorita kitului pentru centura de siguranta aceste forte ocolesc burtica. Chiar si in timpul unei franari bruste exista forte mari ce pot apasa pe burtica daca nu se foloseste un deviator.
La noi in magazine am gasit doua modele de deviatoare pentru centura de siguranta unul de la BeSafe si altul de la FirstSmile
Deviator BeSafe Pregnant vezi pret pe: |
Deviator FirstSmile Gravid vezi pret pe: |
Cum se foloseste un deviator de centura?
1. Se pune deviatorul pe scaun, se trece cureaua kitului dupa spatarul scaunului auto si se cupleaza pe acesta! Se regleaza la dimensiunea potrivita!
3. Desfaceti ariciul de pe cureaua scurta aflata in mijlocul kitului, se introduce partea orizontala de la centura de siguranta a autoturismului, iar apoi inchideti ariciul si cuplati centura.
Este foarte important sa stii cum sa reactionezi si sa iti pastrezi calmul in cazul unui accident. De asemenea nu uita ca micutul tau beneficiaza de o protectie destul de buna in interiorul uterului de lichidul amniotic, iar uterul este protejat de muschii, oasele si organele tale, insa daca esti implicata intr-un accident de circulatie, chiar si unul minor, trebuie sa mergi la medicul tau imediat. Chiar daca nu crezi ca te-ai lovit, ar fi bine sa te asiguri ca nici tu nici copilul nu aveti nici un fel de probleme. Nu uita este mai bine sa previi decat sa tratezi.