Dovezile epidemiologice privind asocierea dintre consumul matern de produse lactate, calciu şi vitamina D în timpul sarcinii şi bolile alergice ale copilăriei sunt neconcludente. Obiectivul autorilor acestui studiu a fost de a examina aaceastă asociere la copiii japonezi cu vârste de 23-29 de luni. În studiu au fost incluşi 1354 de perechi mamă-copil. Aportul amtern în timpul sarcinii a fost evaluat prin chestionar validat care a fost oferit mamelor între aprilie şi martie 2007. heezing-ul şi eczema, definite conform criteriilor International Study of Asthma and Allergies in Childhood şi diagnosticul de astm sau eczemă atopică puse de medici au fost evaluate şi acestea prin chestionarele oferite mamelor.

consumul de lactate in sarcina

Un consum total mai mare de produse lactate în timpul sarcinii s-a asociat semnificativ cu un risc redus de eczemă la copil (risc relativ ajustat 0,64). Un consum matern mai mare de brânză în timpul sarcinii s-a asociat cu un risc mai mic de diagnostic medical de astm (risc relativ ajustat 0,44). Cantitatea de iaurt şi calciu consumate de mame în timpul sarcinii s-a asociat semnificativ invers cu diagnosticul medical de eczemă atopică (risc relativ ajustat de 0,49, respectiv 0,34). Aportul matern crescut de vitamina D în timpul sarcinii s-a asociat semnificativ cu creşterea riscului de eczemă infantilă (risc relativ ajustat 1,63).

Concluzia studiului a fost că un consum total crescut de produse lactate, iaurt şi calciu în tmpul sarcinii poate reduce riscul de eczeme, diagnostic medical de astm şi eczemă atopică iar un aport crescut de vitamina D în sarcină poate creşte riscul de eczemă în copilărie.

Autori: Miyake Y, Tanaka K, Okubo H, Sasaki S, Arakawa M, Ann Allergy Asthma Immunol. 2014;113(1):82-7. doi: 10.1016/j.anai.2014.04.023.
Sursa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24950846

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole