Sarcina este un proces dificil pentru orice mamica si duce la schimbari importante in corpul acesteia. Cavitatea bucala este una dintre partile corpului care sufera schimbari vizibile. Se spune ca orice femeie pierde un dinte pentru fiecare sarcina pe care o duce la bun sfarsit. Din fericire, nu mai este de multa vreme bazata pe realitate aceasta zicala. Chiar de ar fi, exista solutii: coroane dentare, implant dentar preturi decente si medici din ce in ce mai performanti.

Totusi, exista si o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte orice viitoare mamica si exista o multime de informatii legate de relatia cu stomatologul in timpul sarcinii. Conform celor de la draristide.ro, acestea sunt cele mai importante informatii.

Vizita la dentist

O vizita regulata la dentist este mai mult decat obligatorie in timpul sarcinii, deoarece poate sa ofere informatii despre evolutia danturii. Lucrarile dentare, in schimb, pot fi efectuate doar in anumite conditii. Spre exemplu, o coroana dentara sau un implant dentar ar trebui sa fie efectuate doar in primul sau al doilea trimestru de sarcina, insa cel mai bine este sa se amane pana dupa nastere.

De asemenea, ar trebui amanate pana dupa nastere si procedurile de albire sau alte proceduri cosmetice.

Desi nu sunt dovedite riscurile pentru bebelusi in cazul lucrarilor dentare, cel mai bine este sa se evite orice actiune ce ar putea reprezenta un risc.

Anestezia in timpul sarcinii

Anestezia reprezinta un subiect extrem de dezbatut, deoarece poate avea efecte adverse asupra copilului. Este unul dintre motivele pentru care trebuie sa se evite lucrarile dentare de anvergura.
De asemenea, in urma unei lucrari dentare pot fi necesare antibiotice care au, de asemenea, efecte asupra viitorului copil.

Dentistul in timpul sarcinii

Radiografia dentara

Este un alt procedeu dentar care poate sa fie amanat pana dupa nastere, chiar daca o astfel de actiune nu poate sa provoace fatului reactii adverse.

Ce trebuie sa faca o femeie insarcinata care ajunge la dentist?

De multe ori, problemele dentare sunt inevitabile. Orice viitoare mamica trebuie sa stie cum sa se descurce cu o astfel de problema. In primul rand, trebuie sa isi mentina circulatia sangelui la cote normale pe scaunul stomatologic, tinandu-si picioarele incrucisate. De asemenea, este bine sa foloseasca o perna pentru confort cat mai mare si chiar sa asculte muzica pentru relaxare.

In cazul in care interventiile stomatologice nu sunt urgente, trebuie sa se amana pana dupa nastere.

In timpul sarcinii trebuie sa se faca, totusi, examene preventive si detartraj, pentru o dantura cat mai frumoasa. Evident, nu trebuie sa se neglijeze igiena dentara, cu periaj zilnic, de cel putin doua ori, folosirea atei dentare si a apei de gura.

Intreaga perioada de sarcina este frumoasa, dar in acelasi timp poate sa duca si la o multime de stres si probleme. Tocmai de aceea, dantura nu trebuie sa fie printre aceste probleme si orice femeie care vrea sa dea nastere unui copil este bine sa faca o vizita la stomatolog inainte de a-l concepe, iar daca are nevoie de lucrari dentare complexe, cum ar fi o restaurare dentara, poate investi intr-o coroana dentara pret redus, ori inainte, ori dupa sarcina.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole