Diabetul gestational este o forma de diabet care se declanseaza pe timpul sarcinii sau un diabet care exista mai demult, dar care este diagnosticat in aceasta perioada.

Simptomele diabetului gestational se dovedesc adesea inexistente. Totusi, identificarea acestei boli sau si mai bine, prevenirea acesteia inainte de sarcina permite evitarea comblicatiilor pentru sanatatea ta si pentru cea a bebelusului.

Simptomele, in cea mai mare parte inexistente

Destul de frecvent, diabetul gestational este relativ necunoscut. De fapt, aceasta forma de diabet se dezvolta in timpul sarcinii, in general, pe parcursul celui de-al doilea trimestru. Uneori, este vorba de un diabet preexistent, dar nediagnosticat.

Glucoza care provine din alimentatie traverseaza peretele intestinal pentru a ajunge in sange. Aceasta crestere a glicemiei antreneaza productia de insulina care va fi preluata de catre celulele hepatice, muschi si tesutul gras, care vor incepe sa raspunda prin consumul de gluoza sau prin depozitarea acesteia pentru o utilizare ulterioara. In cazul in care insulina este insuficienta, aceasta se numeste hiperglicemie.

diabet gestationalExista doua situatii diferite, care pot duce la diabet gestational :

- Uneori, pancreasul, care se ocupa de relglarea productiei de insulina, nu reuseste sa suporte modificarile care au loc pe timpul sarcinii. Incepand cu cel de al doilea trimestru, placenta incepe sa secrete cantitati mai importante de hormoni care pot sa provoace o rezistenta la insulina (rezulta ca eficacitatea insulinei de a regla glicemia este redusa). Consecinte: o hiperglicemie la mama si de la un anumit prag, apare diabetul gestational. In acest caz, diabetul nu da niciun simptom. De aceea este nevoie de o depistare.

- Diabetul (de tip II si mai rar de tip I) existent inainte de sarcina, dar nediagnosticat pana in acest moment. Simptomele de diabet gestational se confunda adesea cu neplacerile sarcinii insasi : oboseala, sete, nevoie frecventa de a urina.

Au fost identificati si cativa factori de risc la diabetul gestational :

- Antecedente de diabet gestational pe timpul unei sarcini precedente, moarte fetala in uter sau copil care se naste cu o greutate mai mare de 4 kg sau 4,5 kg ;

- Antecedente familiale de diabet zaharat ;

- Varsta mamei mai mare de 30 de ani ;

- Mama este obeza sau supraponderala ;

- Apartenenta la anumite origini etnice (in special in Mahreb si in Africa). Diabetul gestational este mai putin frecvent la caucazieni.

Dar si femeile care nu prezinta niciuna dintre aceste caracteristici pot sa sufere de diabet gestational.

O posibila prevenire a diabetului gestational

Odata aparuta sarcina, este imposibil de evitat aparitia anomaliilor metabolice. In schimb, femeile pot sa reduca riscurile de diabet gestational inainte de a ramane insarcinata, adoptand un mod de viata sanatos: activitate fizica regulata, alimentatie echilibrata, etc. Mancand o prajitura, nu o sa faci niciodata diabet. Dar o alimentatie prea bogata in zaharuri, in grasimi si/sau gustari si inactivitate fizica duc la obezitate si, astfel, indirect, la diabet.

Trebuie, de asemenea, ca femeile ce prezinta riscuri de diabet sa fie depistate la timp (pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru) si sa se intervina cat mai repede pentru a limita impactul acestor probleme metabolice asupra sarcinii si in special asupra copilului.

 

Articol de Antoneta Barbu

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole