Departe de a fi ceva obisnuit, diabetul este principala complicatie a sarcinii. Nivelul de zahar din sange trebuie sa fie tratat cu mare atentie, deoarece acesta creste riscul de malformatii ale fatului. Dar nu te panica, deoarece o femeie diabetica poate sa duca o sarcina pana la capat cu bine, gratie unei monitorizari adecvate.

Anumite perioade din viata prezinta un risc mai mare de diabet, cum ar fi sarcina, care poate sa fie o perioada critica atat pentru mama cat si pentru copil.

Diabetul ascuns este mai periculos

Problemele legate de diabet in timpul sarcinii sunt de doua tipuri:

- Diabetul gestational: diabetul este descoperit in timpul sarcinii. Ceea ce nu inseamna ca diabetul nu poate sa fi existat dinainte.

- Diabetul pregestational : femeia stie ca sufera de diabet de tip 1 (nu mai produce insulina) sau diabet de tip 2 (o rezistenta la insulina generata de o dereglare a cantitatii de zahar din sange) inainte sa ramana insarcinata.

Cel mai riscant este, fara indoiala, diabetul gestational. In acest caz, excesul de zahar poate sa treaca neobservat sau sa fie depistat prea tarziu si consecintele pentru copil pot fi grave (de la prematuritate pana la aparitia malformatiilor sau decesul in cazuri extreme).

Diabetul este un risc pentru fat

diabet sarcinaDaca diabetul nu este tratat pe perioada sarcinii, mama risca mai multe complicatii: hipertensiune, probleme cardiovasculare etc. Dar pericolele care il pot afecta pe fat sunt chiar mai importante. Mai multe lucrari prezentate la Congresul Mondial de Diabet au amintit de malformatiile nervoase sau cardiace, riscul de copii supraponderali (macrosomia, ceea ce face mai dificila si nasterea), sau nasterea prematura.

In plus, sunt si alti factori care pot sa creasca riscurile la femeia diabetica. De exemplu, daca exista o problema de obezitate, pericolul de malformatii cardiace este crescuta.

Diabetul trebuie depistat cat mai repede

Pentru a nu expune fatul la riscuri inutile, este esential sa descoperi problemele diabetice inca de la inceputul sarcinii. Pentru aceasta, o supraveghere a nivelului de zahar din urina este obligatorie la toate femeile insarcinate. In trecut erau supravegheate doar femeile care prezentau anumite riscuri. Un studiu francez prezentat la Congresul Mondial de Diabet a subliniat faptul ca aceasta extindere a monitorizarii tuturor femeilor ajuta la descoperirea mult mai multor femei care sufera de diabet (procentul este cu 50 % mai mare).

Bineinteles, la cele care stiu deja ca au probleme de diabet, depistarea este foarte usoara. Dar atentie: modul in care este tratata aceasta problema pe perioada sarcinii este complet diferit. Prin urmare, este esential sa-ti consulti medicul pentru a adapta tratamentul.

Trateaza diabetul cat mai corect

Tratarea femeii insarcinate care sufera de diabet este primordiala pentru a evita marile variatii ale nivelului de zahar din sange. Astfel, administrarea medicamentelor pe cale orala ar trebui sa fie inlocuita cu injectarea insulinei (hormon care ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange), deoarece aceste injectii sunt cel mai sigur mod de a controla glicemia. Trebuie subliniat si faptul ca un regim alimentar adaptat este, de asemenea, esential pe perioada sarcinii.

Unii specialisti propun o dieta care consta in 30 kcal pe kilogram (o femeie de 50 kg va consuma 1500 kcal pe zi) cu un aport energetic sub forma de glucide in jur de 40 %. Daca se constata un control bun al glucozei din sange, acesta iti poate da acordul pentru a concepe un copil.

Cu un tratament adecvat si o supraveghere medicala regulata, poti avea cu siguranta un copil. Progresele medicale din zilele noastre permit sa faca din sarcina ta un moment magic si de neuitat.

Cu acordul medicului se poate consuma produsul naturist ce are la baza cactusul Nopal, acesta este Nopalin Calivita si are ca efect stabilizarea nivelului glicemiei prin cresterea sensibilitatii organismului la insulina. Studii experimentale au demonstrat atat la diabetici cat si la oamenii sanatosi, un efect hipoglicemiant la maximum 4-6 ore de la administrarea produsului. Nopal este recomandat si persoanelor supra-ponderale sau obeze.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole