Somnul gravidei: relaxare sau provocare?
Incepand cu luna a 4-a, somnul nu prea mai e ce-a fost, mai a les daca obisnuiai sa...
In continuare vom descrie cele mai comune cauze ale durerilor si discomforturilor abdominale pe perioada sarcinii, insa acest material este doar un punct de reper deoarece doar medicul poate pune un diagnostic corect.
Asa ca daca ai parte de dureri abdominale, crampe, sangerari, febra, frisoane, descarcari vaginale, stari de lasin, discomfort pe perioada urinarii sau greata ori stari de voma sau, daca durerea nu dispare dupa cateva minute, atunci este cazul sa iti suni medicul.
Ce probleme serioase pot cauza dureri abdominale in timpul sarcinii
Avortul spontan reprezinta o pierdere a sarcinii inainte de 20 de saptamani. Scurgerile vaginale sunt primul simptom, urmate de dureri abdominale la cateva ore sau la maxim cateva zile
Atat sangerarile cat si durerile care le acompaniaza pot varia in intensitate, iar in ceea ce priveste durerile, acestea pot aparea in zona inferioara a spatelui sau se pot manifesta ca si o presiune pelvica.
Suna-ti medicul daca ai orice simptom de avort spontan, daca ai dureri acute sau prezinti sangerari.
O sarcina extrauterina apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza altundeva decat in uter, de obicei intr-un din trompele uterine. De obicei cauzeaza simptome la circa 6-7 saptamani de la fertilizare, dar simptomele pot aparea si mai devreme pe la patru saptamani, inainte chiar de a sti ca esti insarcinata.
Daca este lasata netratata, sarcina extrauterina poate cauza o ruptura si poate pune in pericol viata mamei.
Simptomele sunt urmatoare: scurgeri sau sangerari vaginale (pot fi rosii sau maronii, masive sau ocazionale, continui sau intermitente), dureri care devin din ce in ce mai greu de suportat pe perioada oricarei activitati fizice sau atunci cand mama tuseste. De asemenea ca si simptoma a sarcinii extrauterine, pot aparea dureri ale umerilor.
Se spune ca esti in travaliu prematur atunci cand incepi sa ai contractii care iti subtiaza si dilata cervixul inainte de 37 de saptamani.
Suna-ti medicul sau moasa daca ai vreuna din urmatoarele simptome in al doilea sau al treilea trimestru (inainte de 37 de saptamani):
Preeclampsia este o afectiune complexa care cauzeaza schimbari la nivelul vaselor de sange si care poate afecta mai multe organe, inclusiv ficatul, rinichii, creierul si placenta. Practic, esti diagnosticata cu preeclampsie daca ai o tensiune arteriala crescuta si ai si o cantitate semnificativa de proteine in urina dupa 20 de saptamani de sarcina.
Simptomele pot include umflaturi ale fetei sau in jurul ochilor, umflaturi vizibile ale mainii si o umflare brusca a picioarelor sau a gleznelor (acest tip de retentie a apei poate duce foarte usor la o crestere in greutate.
La preeclampsia severa poti avea sensibilitate sau chiar dureri intense la nivelul abdomenului superior, dureri de cap foarte puternice, perturbari ale simtului vizual (vedere incetosata, puncte, etc)sau greata si stari de voma. Daca ai asemenea simptome specifice preeclampsiei suna-ti medicul imediat.
Aceasta este o afectiune serioasa in care placenta se separa de uter, partial sau complet, inainte de nasterea copilului.
Exista o gama foarte variata de simptome. Astfel, o ruptura de palcenta poate produce o sangerare brusca si extrem de evidenta, dar, in alte cazuri este posibil sa nu fie nici un fel de simptome vizibile la inceput sau pot aparea doar niste sangerari usoare.
Tot in gama de simptome a desprinderii de placenta intra si sensibilitatea uterina, dureri de spate, contractii precventa sau uterul se poate contracta si ramane tare - ca o crampa sau contractie care nu mai dispare. Vei observa, de asemenea o scadere a activitatii copilului. In asemenea situatii interventia medicala trebuie sa fie imediata.
Sarcina te face sa fii mult mai expusa riscului de a contracta o infectie a tractului urinar, ajungand pana la o infectie a rinichilor.
Simptomele unei infectii la vezica pot include durere, discomfort sau arsuri la urinare, discomfort pelvic sau dureri in zona abdomenului inferior (deseori chiar deasupra osului pubic), o necesitate frecventa si foarte accentuata de a urina des, chiar si atunci cand exista foarte putina urina. De asemenea urina poate fi combinata cu sange. Ai grija sa iti contactezi de urgenta medicul atunci cand ai astfel de simptome deoarece o infectie netratata a vezicii poate duce la o infectie a rinichilor si implicit la travaliu prematur.
Semnele care arata ca infectia s-a transmis mai departe la rinichi - si ca este nevoie de interventie medicala urgenta - includ o febra ridicata, deseori cu frisoane, dureri in zona inferioara a spatelui sau pe laterala chiar sub coaste, pe una sau pe ambele parti, greata, voma si posibil puroi si sange in urina.
Multe alte afectiuni pot cauza dureri abdominale, indiferent daca esti sau nu insarcinata. Unele dintre cele mai comune cauze ale durerilor abdominale pe care medicul tau le va lua in considerare sunt: un virus stomacal, intoxicatia alimentara, apendicita, pietrele la rinichi, heptatita, pancreatita si obstructia intestiana.
Nu toate starile de discomfort abdominal sunt grave, exista si unele care nu ar trebui tratate neaparat ca un semnal de alarma. Spre exemplu, s-ar putea sa observi oarece crampe dupa sau chiar in timpul actului sexual insa atat timp cat acestea sunt usoare si nu tin prea mult, ele sunt perfect normale si nu trebuie sa te alarmezi.
Iata si alte cauze ale discomfortului abdominal obisnuit. Insa tine minte ca daca patesti asa ceva si nu esti sigura ce de intampla sau daca discomfortul este foarte accentual si persistent este mai bine sa alegi siguranta si sa iti contactezi medicul.
Constipatia este o alta cauza comuna a discomfortului abdominal pe parcursul sarcinii. Multumita hormonilor care incetinesc miscarea alimentelor prin tractul digestiv, constipatia este de multe ori imposibil de evitat.
Ca si gravida esti mult mai expusa la a avea gaze sau a te balona deoarece hormonii specifici sarcinii iti incetinesc digestia iar stomacul si intestinele sunt presate de uterul aflat in crestere
Aceasta este fie o durere scurta, ascutita fie una de lunga durata dar mai estompata ca intensitate pe care o poti simti pe o parte sau pe ambele parti ale abdomenului inferior.
Uneori, pe la jumatatea sarcinii, s-ar putea sa incepi sa simti pentru prima data o incordare a uterului. Insa acestea sunt niste contractii infrecvente, neregulate si lipsite de durere.