In urma a numeroase studii de specialitate s-a constatat ca exista o legatura certa intre consumul de alcool peste limitele normale al gravidei in perioada sarcinei si aparatia diverselor malformatii si probleme de sanatate la noii nascuti, prezenta acestor anomalii la noi nascuti poarta numele de Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS). In SUA conform statisticilor s-a constatat ca in jur de 2 belelusi din 1000 nou nascuti vii sunt afectati de acest simptom, manifestand cel putin una din caracteristicile si simptome specifice Sindromul Alcoolismului Fetal, de asemenea s-a dedus ca in jur de 10% din persoanele adulte cu retard mintal are Sindromul Alcoolismului Fetal, stabilindu-se astfel clar ca una din cauzele retardului mintal este consumul exagerat de alcool al mamei.

Prezenta Sindromul Alcoolismului Fetal la nou nascuti este destul de dificil de identificat, iar atunci cand se realizeaza ea se bazeaza pe mai multe aspecte, facandu-se analiza istoricului consumului de alcool al mamei in timpul sarcinei, analiza la bebelus a anomaliilor caracteristice a fetei, analiza deficientelor de crestere si  identificarea posibelelor disfunctii ale sistemului nervos central.

Posibile semne ce pot reprezenta un indicator al prezentei acestui sindrom: greutate si dimensiuni mai mici ale capului si segmentelor corpului, ochii afundati in orbite, nasul scurt si carn, buza de sus uscata si rosie, fruntea bombata, gura dezvoltata incomplet, deschidere in bolta palatina, urechi deformate, anomalii ale incheieturilor, deformari ale coloane vertebrale, probleme cu inima, defecte genitale si altele.

Retardul mintal datorat Sindromul Alcoolismului Fetal este cel mai grav, IQ-ul  ajungand la pana la 65, iar cei care la inceput sunt considerati copii cu o inteligenta normala, la scoala, vor avea probleme de memorare, dificultati la invatare, o capacitate mai scazuta de concentrare, vor experimenta stari de confuzie, pe scurt vor prezenta un grad de retard mintal mai mare sau mai mic.

In sarcina alcoolul este interzis

S-a observat la copii care prezinta acest sindrom si o tendinta mai ridicata de a fi lenesi, incapatanati, agresivi, neascultatori, greu de educat si disciplinat, iar ajunsi la maturitate acesti copii vor avea multe probleme de acomodare, de integrare in societate, vor avea stari depresive si dificultati in a lua decizii, dar cel mai grav vor fi foarte predispusi la a deveni alcoolici ca si parintii lor.

Studiile inca nu au stabilit precis ce cantitate de alcool incepe sa expuna fatul la acest risc, sau efectul maxim al alcoolului intr-o perioda anume a sarcinii, iar mai recent  s-a observat ca acest sindrom apare inclusiv la copii ai caror tati sunt alcoolici, chiar daca mama nu consuma pe durata sarcinii alcool. 

Daca consumati zilnic alcool este recomandat sa va consultati cu medicul curant in privinta stabilirii cantitatii optime care sa nu influenteze evolutia fatului.

In cazul in care banuiti ca bebelusul dumneavoastra poate avea acest sindrom este indicat sa consultati un medic pediatru, un genetician sau medic neurolog,  care pot stabili mai clar prezenta sau lipsa acestuia la copil.

O indrumare clara pentru femeia insarcinata de a nu consuma alcool in timpul sarcinii o gasim si in Vechiul Testament, Cartea Judecatorilor, capitolul 13, in discutia dintre Manoe si Inger  

1. Şi a zis Manoe: "Aşadar, dacă se va împlini cuvântul tău, cum să ne purtăm cu copilul acesta şi ce să facem cu el?"
2. Iar îngerul a zis: "Să se păzească el de toate cele ce am spus eu femeii;
3. Să nu mănânce nimic din câte rodeşte viţa de vie; să nu bea vin, nici sicheră şi să nu mănânce nimic necurat şi să păzească toate câte i-am poruncit ei"

Va recomandam sa urmati un curs de educatie prenatala pentru gravide Lamaze pentru a fi mai informati privind sarcina si nasterea. Nu ezitati sa ne contactati!

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole