Grupuri de suport organizate de specialistii ALIAT pentru partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool
„Asta e doar povestea, povestea dependenţei, depinzi de întâmplări, depinzi de...
In urma a numeroase studii de specialitate s-a constatat ca exista o legatura certa intre consumul de alcool peste limitele normale al gravidei in perioada sarcinei si aparatia diverselor malformatii si probleme de sanatate la noii nascuti, prezenta acestor anomalii la noi nascuti poarta numele de Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS). In SUA conform statisticilor s-a constatat ca in jur de 2 belelusi din 1000 nou nascuti vii sunt afectati de acest simptom, manifestand cel putin una din caracteristicile si simptome specifice Sindromul Alcoolismului Fetal, de asemenea s-a dedus ca in jur de 10% din persoanele adulte cu retard mintal are Sindromul Alcoolismului Fetal, stabilindu-se astfel clar ca una din cauzele retardului mintal este consumul exagerat de alcool al mamei.
Prezenta Sindromul Alcoolismului Fetal la nou nascuti este destul de dificil de identificat, iar atunci cand se realizeaza ea se bazeaza pe mai multe aspecte, facandu-se analiza istoricului consumului de alcool al mamei in timpul sarcinei, analiza la bebelus a anomaliilor caracteristice a fetei, analiza deficientelor de crestere si identificarea posibelelor disfunctii ale sistemului nervos central.
Posibile semne ce pot reprezenta un indicator al prezentei acestui sindrom: greutate si dimensiuni mai mici ale capului si segmentelor corpului, ochii afundati in orbite, nasul scurt si carn, buza de sus uscata si rosie, fruntea bombata, gura dezvoltata incomplet, deschidere in bolta palatina, urechi deformate, anomalii ale incheieturilor, deformari ale coloane vertebrale, probleme cu inima, defecte genitale si altele.
Retardul mintal datorat Sindromul Alcoolismului Fetal este cel mai grav, IQ-ul ajungand la pana la 65, iar cei care la inceput sunt considerati copii cu o inteligenta normala, la scoala, vor avea probleme de memorare, dificultati la invatare, o capacitate mai scazuta de concentrare, vor experimenta stari de confuzie, pe scurt vor prezenta un grad de retard mintal mai mare sau mai mic.
S-a observat la copii care prezinta acest sindrom si o tendinta mai ridicata de a fi lenesi, incapatanati, agresivi, neascultatori, greu de educat si disciplinat, iar ajunsi la maturitate acesti copii vor avea multe probleme de acomodare, de integrare in societate, vor avea stari depresive si dificultati in a lua decizii, dar cel mai grav vor fi foarte predispusi la a deveni alcoolici ca si parintii lor.
Studiile inca nu au stabilit precis ce cantitate de alcool incepe sa expuna fatul la acest risc, sau efectul maxim al alcoolului intr-o perioda anume a sarcinii, iar mai recent s-a observat ca acest sindrom apare inclusiv la copii ai caror tati sunt alcoolici, chiar daca mama nu consuma pe durata sarcinii alcool.
Daca consumati zilnic alcool este recomandat sa va consultati cu medicul curant in privinta stabilirii cantitatii optime care sa nu influenteze evolutia fatului.
In cazul in care banuiti ca bebelusul dumneavoastra poate avea acest sindrom este indicat sa consultati un medic pediatru, un genetician sau medic neurolog, care pot stabili mai clar prezenta sau lipsa acestuia la copil.
O indrumare clara pentru femeia insarcinata de a nu consuma alcool in timpul sarcinii o gasim si in Vechiul Testament, Cartea Judecatorilor, capitolul 13, in discutia dintre Manoe si Inger
1. Şi a zis Manoe: "Aşadar, dacă se va împlini cuvântul tău, cum să ne purtăm cu copilul acesta şi ce să facem cu el?"
2. Iar îngerul a zis: "Să se păzească el de toate cele ce am spus eu femeii;
3. Să nu mănânce nimic din câte rodeşte viţa de vie; să nu bea vin, nici sicheră şi să nu mănânce nimic necurat şi să păzească toate câte i-am poruncit ei"
Va recomandam sa urmati un curs de educatie prenatala pentru gravide Lamaze pentru a fi mai informati privind sarcina si nasterea. Nu ezitati sa ne contactati!