Este sigur sa iei antibiotice pe perioada sarcinii? Acesta reprezinta un mare semn de intrebare pentru orice gravida iar raspunsul depinde de mai multi factori. Unele antibiotice sunt sigure si pot fi luate pe tot parcursul sarcinii in timp ce altele prezinta un risc sporit pentru dezvoltarea copilului. Nu in ultimul rand exista si acea categorie de antibiotice ce se situeaza la mijloc intre cele sigure si cele nocive.

Aceasta ultima categorie de antibiotice este si cea mai riscanta deoarece medicamentele ce se inscriu in aceste criterii de catalogare sunt cele care nu dispun de suficiente informatii legate de siguranta administrarii iar prescrierea lor de catre medici este conditionata doar de existenta unei stari infectioase grave.

Cu alte cuvinte, daca esti gravida si foarte bolnava si doar acel antibiotic te poate ajuta, atunci va trebui sa il iei in ciuda riscului pe care il prezinta pentru copil. Trebuie sa tii cont aici, in special de faptul ca, de multe ori, netratarea unei afectiuni medicale poate fi mult mai periculoasa pentru copil decat tratamentul in sine.

Pe de alta parte, la fel ca la orice alt antibiotic, siguranta in administrare nu depinde numai de caracteristicile chimice pe care le are ci si de alti factori precum doza administrata, perioada tratamentului sau gradul de avansare in sarcina.

Din nefericire, pe piata exista o gama extrem de larga de antibiotice, astfel incat, o lista cu cele care sunt sigure pe perioada sarcinii este aproape imposibil de completat insa trebuie mentionat ca antibioticele considerate in general sigure pe perioada sarcinii sunt cele bazate pe penicilina (cum ar fi amoxicilina sau ampicilina) cefalosporinele (cum ar fi cefalexinul) sau eritromicina.

Unii experti banuiau in trecut metronidazolul (folosit pentru tratarea unor infectii vaginale precum tricomoniasis si vaginoza bacteriala dar utilizat si in cazul altor tipuri de infectii) ca fiind cauzator de malformatii pentru fat. Din fericire cercetarile recente au demontat vechile teorii si acum medicii prescriu in multe cazuri metronidazol.

Daca ai nefericita ocazie sa suferi de o infectie recurenta a tractului urinar sau daca infectia iti ajunge la rinichi, medicul s-ar putea sa iti prescrie nitrofurantoin (cunoscul sub denumiri comerciale ca Macrodantin sau Macrobid) pentru tot restul sarcinii in vederea evitarii reaparitiei infectiei. Trebuie sa fii insa atenta si sa incetezi administrarea antibioticului in a 36 saptamana de sarcina (sau imediat ce intri in procedura de nastere prematura) deoarece exista un oarecare risc ca antibioticul sa distruga si o parte din celulele rosii din sangele copilului.

Trimetroprim este un ingredient des intalnit in medicamentele folosite pentru a trata infectiile tractului urinar insa acesta nu este o buna optiune pe timpul sarcinii deoarece blocheaza efectele acidului folic si nu uita, acidul folic este crucial pe perioada sarcinii si a preconceptiei pentru ca reduce riscurile ca micutul tau sa dezvolte defecte ale tubului neural sau alte defecte ce pot aparea pe perioada celor noua luni de sarcina.

Daca, insa, nu ai nici o alta solutie si trebuie sa iei unul dintre aceste antibiotice, ai grija sa iti iei si doza zilnica de multivitamine prenatale. Studiile recente au arata ca suplimentele alimentare ce contin minim 400 miligrame de acid folic (si suplimentele alimentare contin de obicei de doua ori mai mult) pot depasi blocajele cauzate de substante precum trimethoprim.

antibiotice in sarcinaNu in ultimul rand, exista si antibiotice pe care trebuie sa le eviti cu desavarsire si aici vorbim de streptomicina (folosit la tratarea tuberculozei) care poate cauza pierderea auzului la fat si tetraciclina (aici fiind incluse minociclina, oxitetraciclina si doxiciclina), folosite pentru a trata acneea si infectiile respiratorii. Tetraciclina si antibioticele derivate din aceasta pot afecta dezvoltarea dintilor fatului.

Exista totusi si o solutie naturala prin folosirea unor antibiotice naturale realizate din extracte naturale din diferite plante care ajuta organismul in lupta antimicrobiana si sterilizarea focarelor infectioase, fara sa aiba efectele secundare si reactiile adverse caracteristice substantelor chimice din antibioticele clasice-medicamentoase.

Ca inlocuitoare naturale ale antibioticelor si imunostimulatoarelor medicamentoase disponibile in farmacii, ce pot fi utilizate la o  larga variatie de afectiuni, de la banalele raceli, gripe si guturaiuri pana la parazitoze intestinale si furunculi, recomandam urmatoarele antibiotice naturale ce se gasesc in reteaua CaliVita:

- Para Protex: confera para protectie impotriva microorganismelor bacteriene, virale, fungice, parazitare. La adult in faza acuta de boala se administreaza cate o capsula de Para Protex dimineata, la pranz si seara, la adult in faza subacuta-mai usoara: administreaza cate o capsula dimineata si seara; la copiii intre 5-13 ani in faza acuta: administreaza cate o capsula dimineata si seara; la copii in faza subacuta: se administrate cate o capsula la pranz dupa masa.

- Oregano Oil - extract natural ulei de oregano, actioneaza mai bine decat antibioticele, distrugand si microbii rezistenti la aceste medicamente. Are efect antibiotic, anti-inflamator si anti-parazitar. Se poate administra Oregano Oil atat intern cat si extern.

- Garlic Caps este antibacterianul de prima alegere pentru. adultii si pentru copiii care au dificultati la inghititul tabletelor, acesta fiind un produs pe baza de caspule gelatinoase. La adult in faza acuta de boala se administreaza cate o capsula de Garlic Caps dimineata, la pranz si seara, la adult in faza subacuta-mai usoara:administreaza cate o capsula dimineata si seara; la copiii intre 5-13 ani in faza acuta se administreaza cate o capsula de Garlic Caps dimineata si seara; la copii in faza subacuta: se administrate cate o capsula la pranz dupa masa.

Mai exista si alte produse naturale cu efect antibiotic atat la CaliVita cat si ala alte companii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole