Creşti într-un mediu cu drag de viaţă activă sau te naşti cu acest drag?

Cercetări noi sugerează că ultima variantă ar fi adevărată, cercetătorii identificând că grupurile de femele de şoricei care au făcut mişcare în timpul sarcinii au dat naştere unor pui mai activi fizic. Dacă această asociere va putea fi demonstrată la oameni noile mame ar putea face ceva pentru a obişnui copiii cu obiceiul mişcării.

Echipa din spatele acestui nou studiu spune că aceasta este o posibilitate distinctă - câteva studii umane au raportat rezultate care se potrivesc rezultatelor acestui test pe şoricei. Nu este clar însă dacă mamele active dau naştere unor copii cu plăcerea înnăscută a exerciţiului sau dacă sunt doar predispuse să ducă copiii pe această cale.

Pentru a lămuri acest aspect, cercetătorii de la Baylor College of Medicine in Houston, Texas au folosit şoricei identici genetic, spune Nancy Szokan, selectaţi din cei cărora deja le plăcea să alerge şi i-au separat în două grupuri pe durata sarcinii: jumătate au avut acces la o roată de alergare în cuşcă şi jumătate nu.

amintiri burta mamei

Cei care au avut acces la roată au alergat în medie 9,6 km pe noapte, 3,2 km spre sfârşitul sarcinii. Puii acestor şoricei au fost cu aproximativ 50% mai activi fizic faţă de cei ai şoriceilor născuţi de femelele care nu au avut roată de alergare în cuşcă, o distincţie care a persistat chiar şi când puii au juns la vârsta adultă. "Deşi majoritatea ne-am gândi că e vorba de o tendinţă individuală de a fi activ fizic determinată genetic, rezultatele studiului arată clar că mediul poate juca un rol important pe durata dezvoltării fetale", spune Robert Waterland.

Mai este nevoie de studii înainte de a spune clar că mamele care au activitate fizică dau naştere unor copii mai activi dar studiul sugerează că acest lucru este posibil. Şi poate da mamelor încă un motiv de a se menţine fizic active pe durata sarcinii - ceva ce este deja recomandat gravidelor pentru a-şi menţine starea de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că "activitatea fizică insuficientă" este unul din principalii 10 factori de risc pentru deces în lumea întreagă. "Dacă gravidele ştiu că activitatea fizică este bună nu numai pentru ele ci oferă beneficii pe termen lung pentru copii lor e posibil ca aceasta să le motiveze pentru mişcare", spune dr. Waterland.

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole