La fel ca si in cazul consumului de alcool, fumatul este periculos atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Este adevarat, a renunta la dependenta de tigara este un proces greu, care cere vointa si rabdare, insa sarcina ar trebui sa va ofere motivatia cea mai puternica pentru a renunta la fumat. Ce mama nu si-ar dori sa aiba un copil sanatos?

Fumatul scade fertilitatea

Unele studii au aratat ca rata de fertilitate la femeile care fumeaza este de 8% iar in cazul femeilor nefumatoare este de 22%; acest fapt se datoreaza alterarii functiilor tubulare, efectelor nefaste asupra ovocitelor si perturbarile de tip hormonal, infectiilor genitale mult mai frecvente la fumatori, etc. De asemenea succesul fecundarii in vitro la femeile fumatoare este mult mai scazut procentual decat la cele nefumatoare.

Mecanismul e simplu si direct: toxinele din fumul de tigara ajung in circuitul sanguin si de aici in placenta, la fat. In timpul sarcinii riscurile fumatului asupra embrionului si, ulterior, fatului sunt in relatie directa cu inhalarea de catre mama a celor doua susbstante toxice din fumul de tigara:

1. monoxidul de carbon – se fixeaza pe hemoglobina maternala si cea fetala cu o afinitate deosebita, afectand astfel oxigenarea embrionului si a fatului; este o adevarata otrava celulara cu efecte nefaste atat asupra sarcinii cat si asupra dezvoltarii fatului;

2. nicotina – are efecte vasoconstrictoare asupra circulatiei feto-maternale;

Riscul unei sarcini extrauterine creste cu aproximativ 1.5% la femeile care fumeaza pana la 10 tigari pe zi, cu 3% la femeile care fumeaza 2 tigari pe zi si cu 5% la femeile care fumeaza 30 tigari zilnic. Creste de 3 ori procentul de avort spontan si de doua ori riscul unei nasteri premature; ruptura prematura a membranelor creste si ea de la 2.1 la 2.2 la femeile care fumeaza in timpul sarcinii. Pot apare metroragii in al 3-lea trimestru de sarcina, dubland astfel riscul desprinderii placentare sau al unei placente praevia.

Efectele fumatului in timpul sarcinii asupra bebelusului

efecte fumat in sarcina- greutatea medie a nou-nascutului unei mame fumatoare este cu 300 g mai mica decat a unui nou-nascut cu mama nefumatoare;
- intarziere in dezvoltarea intra-uterina a fatului – este mult mai grava in cazul in care mamica fumeaza si inhaleaza profund fumul de tigara, marind astfel cantitatea de CO si de nicotina in circulatia embrionara si fetala;
- diminuarea perimetrului cranian (<32 cm) si a perimetrului toracic;
- malformatii congenitale – cardiopatii congenitale, hipoplazia nervului optic, malformatii ale membrelor;
- afectiuni respiratorii cronice sau malformatii, sistem imunitar slabit;
- copilul poate avea probleme comportamentale;
- SMSS (sindromul de moarte subita a sugarului) - bebelusul se naste aparent sanatos dar moare subit in timpul somnului;
- nou-nascut mort;

Nu este de ajuns sa reduceti numarul tigarilor cat sunteti insarcinata pentru ca asta nu va duce la reducerea riscurilor pe care le are tigara asupra bebelusului. In plus ve-ti avea tendinta sa inhalati mai adanc fumul de tigara pentru a compensa cumva ritmul cu care erati obisnuita. Cea mai sigura metoda este aceea de a renunta la fumat si sa profitati de aceasta " ocazie " pentru a nu va mai reapuca dupa nastere. Nu uitati ca va urma perioada de alaptare, iar riscurile fumatului persista. In cazul in care insa nu sunteti fumatoare evitati pe cat posibil sa stati in preajma persoanelor care fumeaza; fumatul pasiv poate fi la fel de periculos pentru sarcina ca si cel activ, putand declansa un avort spontan.

Daca esti fumatoare si doresti sa ramai insarcinata, ar trebui sa incerci sa te lasi de fumat si sa incepi o cura de dezintoxicare pentru a elimina macar partial din organism nicotina si alte substante nocive, produsul naturist Smokerade de la CaliVita este recunoscut pentru efectele sale de a diminua efectele fumatului, Smokerade este un produs naturist complex, cu efect antioxidant remarcabil care reduce efectele negative ale fumatului. Datorita actiunilor benefice ale Smokerade, recomandam consumarea sa pe parcursul intregului an, nu numai fumatorilor activi, ci, in aceeasi masura, si celor pasivi. Un alt produs naturist din gama CaliVita recomandat fumatoarelor este OxyMax. Oxigenul stabilizat  din OxyMax ajuta la suplimentarea cu oxigen a tesuturilor, reincarca organismul cu energie, si elimina partial monoxidul de carbon.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole