Atunci cand o femeie fumatoare incepe sa se gandeasca la un copil si sa planifice o sarcina, pentru sanatatea fizica si psihica a viitorului ei copil, ar trebui sa renunte la fumat. Cel mai bun moment pentru a se lasa de fumat este atunci cand apare dorinta de a face un copil, cu minim 6 luni (optim 12 luni) inainte de momentul conceptiei, iar daca sarcina nu a fost planificata, atunci sa se renunte cat mai repede dupa aflarea vestii.

Alte cercetarile au demonstrat faptul ca femeile insarcinate care fumeaza au un risc sporit de sarcina extra-uterina, care pericliteaza supravietuirea produsului de conceptie (oul sau fetusul) si care poate cauza de asemenea si afectari iremediabile ale intregului aparat reproductiv al femeii. Pentru copil, fumatul mamei poate determina, dupa nastere, probleme psihice si fizice, printre care spor de greutate scazut, dificultati in dezvoltare si in invatare, probleme de oxigenare a diferitelor tesuturi. S-a constatat si faptul ca sindromul hiperkinetic sau de hiper-activitate cu deficit de atentie, cea mai frecventa tulburare comportamentala la copii, este corelat cu fumatul activ sau pasiv (involuntar) al gravidei in timpul sarcinii.

Intr-un studiu longitudinal, britanic, asupra efectelor pe termen lung ale fumatului in timpul sarcinii, asupra dezvoltarii fizice si intelectuale a copiilor, 9000 de copii, cu varste intre 7 si 11 ani, au fost luati in evidenta si studiati  Copiilor care au participat la studiu li s-au efectuat diferite masuratori fizice si teste de abilitate matematica si lingvistica. Rezultatele au demonstrat clar caci copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii peste 10 tigari pe zi sunt in medie cu un centimetru mai scunzi si au un retard mintal de trei-cinci luni la citit si la matematica, comparativ cu copiii mamelor nefumatoare.

Fumatul si sarcina, efecte secundareUn alt studiu efectuat de cercetatorii japonezi, releva efectele pe termen lung ale fumatului in timpul sarcinii, implicand pana la a treia generatie. Astfel, s-a constatat ca daca bunica a fumat cand era gravida, nepotul va resimti acest fapt printr-un risc dublu de a se imbolnavi de astm, chiar daca mama lui a fost nefumatoare.

In literatura medicala este recunoscut Sindromul mortii subite, care se manifesta in proportie de 25% din cazuri si apare atunci cand mama a fumat in timpul sarcinii. Sindromul Mortii Subite (SMSS) nu este detectabil, nu are simptome, nu se trateaza si apare la copiii pana intr-un an. Sindromul mortii subite se considera ca este o inadaptabilitate a copilului la noul mediu de viata si apare in general la copiii care s-au nascut cu o greutate mica, au avut mame fumatoare sau care au inhalat fum de tigara, nu s-au ingrijit corespunzator pe timpul sarcinii. Sindromul mortii subite este mai des intalnit la baieti decat la fetite si nu poate fi prevenit, ci doar constatat. Acest sindrom actioneaza in timpul somnului, copiii mor fara sa se zbata si dimineata sunt gasiti de catre mame fara viata, in aceeasi pozitie in care au fost culcati seara.

 

Alte efecte ale fumatului :

  • cresc cu 38%  sansele ca micutii sa faca pneumonii si sa intre in spital in primul an de viata, daca mamele au fumat in timpul sarcinii. Pneumonia se defineste ca fiind o infectie a plamanilor cauzata de anumiti microbi, virusi (gripal respirator etc), ciuperci si paraziti.
  • la copiii care au mame fumatoare este de asemenea mai frecvent astmul bronsic si bronsitele.
  • autismul este mai frecvent cu 40% in cazul copiilor cand mama este fumatoare si nu renunta la acest obicei in timpul sarcinii.
  • malformatiile precum buza de iepure (unirea incompleta a structurilor buzei, in cursul vietii intrauterine) sau probleme legate de bolta palatina (cerul gurii deschis) sunt tot efecte ale fumatului si ale consumului de alcool din timpul sarcinii.
  • creste riscul nasterii unui copil mort

Mama in sarcina fumatul nu imi face bineO sarcina e momentul oportun pentru viitorii parinti pentru a se lasa de fumat atat inainte de conceptie, in timpul sarcinii cat si dupa nasterea copilului. Parintii care fumeaza risca sa faca mari deservicii micutului lor, deoarece copilul este expus continuu compusilor rezultati din combustia tutunului. Unii dintre acesti compusi sunt capabili sa interfereze cu functionarea sistemului nervos central. Acumularea de monoxid de carbon in sistemul sangvin al fatului poate conduce la reducerea oxigenarii celulare si tesulare, prin marirea ponderii carboxihemoglobinei (hemoglobina care transporta monoxid de carbon in loc de oxigen). 

Parintii care hotarasc contrariul si nu renunta la fumat, sa constientizeze ca nu isi iubesc suficient de mult viitorii copii si daca nu sunt capabili sa faca un mic sacrificiu, precum lasatul de fumat pentru sanatatea copiilor lor, cum vor putea sa faca pe viitor sacrificii mai mari pentru copiii lor.
In cazul in care nu vreti sa faceti un asemenea "sacrificiu" si sa renuntati la fumat, ar trebui macar sa intreprindeti ceva pentru a reduce efectele negative ale fumatului. Produsul naturist Smokerade este un produs destinat fumatorilor ce are ca efect reducerea efectelor fumatului, macar atat poti face pentru copilul tau. Smokerade poate fi gasit in reteaua de distributie Calivita.

Dragi parinti nu uitati: Iubirea se demonstreaza prin fapte nu doar prin vorbe!!!

Riscurile mamelor fumatoare

Se stie de mult timp ca insasi mama fumatoare este afectata de fumat, in anumite aspecte ale vietii sale aparand efecte nebanuite dintre cele mai neplacute printre care.

  • Scaderea libidoului este un efect al nicotinei care afecteaza nivelul de estrogeni, acesta determina si un aspect masculinizat asociat cu voce ingrosata si tenul cenusiu mult mai predispus ridurilor si imbatranirii premature, riscul de aparitie a pilozitatii in zone specifice barbatilor .
  • Un alt lucru mai putin cunoscut de catre femeile fumataoare este faptul ca nicotina, impreuna cu pastilele anticonceptionale, pot creste riscul unui accident vascular cerebral sau pot determina aparitia unor boli cardiace.
  • La femeile fumatoare menopauza apare, in medie cu 2-3 ani mai devreme decat la femeile nefumatoare, hidrocarburile aromatice din fumul de tigara omoara ovulele, determinand astfel aparitia precoce a menopauzei.

Daca esti fumatoare si doresti sa ramai insarcinata, ar trebui sa incerci sa te lasi de fumat si sa incepi o cura de dezintoxicare pentru a elimina macar partial din organism nicotina si alte substante nocive, produsul naturist Smokerade de la CaliVita este recunoscut pentru efectele sale de a diminua efectele fumatului. Smokerade este un produs naturist complex, cu efect antioxidant remarcabil care reduce efectele negative ale fumatului. Datorita actiunilor benefice ale Smokerade, recomandam consumarea sa pe parcursul intregului an, nu numai fumatorilor activi, ci, in aceeasi masura, si celor pasivi. Un alt produs naturist din gama CaliVita recomandat fumatoarelor este OxyMax. Oxigenul stabilizat  din OxyMax ajuta la suplimentarea cu oxigen a tesuturilor, reincarca organismul cu energie si elimina partial monoxidul de carbon.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole