Efectele benefice ale sucului de soc negru
Folosit pentru actiunea sa antioxidanta, pentru a scadea colesterolul, pentru a...
Nu exista femeie care pe parcursul vietii sa nu se fi confruntat cu o infectie in organism. Desi in mod normal poti trece foarte usor peste anumite infectii, atunci cand esti insarcinata orice infectie poate insemna un pericol nu numai pentru tine, dar mai ales pentru bebelusul din burtica ta. Probabil stii deja ca sunt alimente care pot contine agenti patogeni nocivi, periculosi pentru anumite categorii de oameni cum sunt femeile gravide sau bebelusii.
Aceasta este o forma de infectie care poata aparea atunci cand femeia gravida consuma alimente infectate cu bacteria Listeria monocitogenes. Aceasta bacterie este foarte raspandita in natura si se gaseste in sol, apa,plante si animale. Listeria monocitogenes are de obicei ca purtatori atat animalele cat si oamenii si are abilitatea de a supravietui in cele mai nefavorabile conditii, inclusiv la temperaturi negative, sare sau lipsa partiala sau totala de oxigen. Totusi Listeria monocitogenes este foarte usor distrusa la fierbere sau alte forma de pregatire termica a alimentelor.
In alta ordine de idei, Listeria monocitogenes apare in special la persoanele cu un sistem imunitar deficitar dar si la femeile insarcinate. In fapt circa 27% din cazurile de infectie cu listerioza sunt femei insarcinate.
Odata intrata in sange, bacteria Listeria monocitogenes poate calatori oriunde in organism dar in general se opreste la sistemul nervos central sau la placenta. Astfel, fatul devine expus infectie cu Listeria monocitogenes, ducand la aparitia riscului de avort spontan, nasterea unui fat mort sau o infectie neonatala, nu in ultimul rand putand duce la probleme de sanatate pe perioada vietii pentru copil.
Simptomele gastrointestinale pot aparea la 2-3 zile de la expunere. Daca organismul nu poate scapa singur de agentul patogen iar infectia devine una invaziva, in urmatoarele 11 pana la 70 de zile pot aparea simptome de febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare precum si dureri de spate. Un test de sange poate determina daca simptomele sunt cauzate de o infectie cu listerioza, caz in care pacienta trebuie tratata cu antibiotice.
Alimentele prin care se transmite listerioza au de obiecei o viata lunga la raft si pot fi consumate fara a mai fi nevoie de preparare suplimentara. Astfel, focarele de listerioza au aparut la alimente precum branza moale mexicana, lapte, pate, limba de porc, hot dog, carne procesata sau unele tipuri de garnituri care nu au fost procesate corespunzator. Alte exemple de alimente care pot contine Listerioza sunt laptele nepasteurizatat, produsele lactate crude, produsele din peste crude sau afumate precum si orice alt aliment deja preparat dar care nu a fost bine pasteurizat.
Pentru a evita infectiile cu listeria, femeile insarcinate sunt sfatuite sa aplice cateva reguli simple de siguranta alimentara, cum ar fi cea a consumului rapid sau a depozitarii alimentelor perisabile la frigider cat mai repede cu putinta. Astfel, daca un aliment perisabil nu poate fi consumat in maxim patru zile nu exista decat doua variante: fie sa fie congelat fie sa fie aruncat. De asemenea, toate instrumentele si suprafe'ele din bucatarie trebuie bine spalate atat inainte cat si dupa prepararea alimentelor (in special in momentul in care se lucreaza cu carne cruda).
In alta ordine de idei, specialistii sfatuiesc femeile insarcinate sa evite consumul de branza moale facuta din lapte proaspat nepasteurizat (Feta, Camembert, Panela, etc), de asemenea expertii avertizeaza si asupra consumului de fructe de mare, pate-uri si conserve de carne semipreparata care duce la infectarea cu Listeria.
Aceasta este o infectie cauzata de parazitul Toxoplasma gondii, ea se raspandeste la oameni prin apa, praf, pamant sau prin consumul de alimente contaminate. Astfel, pisicile sunt principalele purtatori de Toxoplasma gondii dar si singura gazda in care parazitul poate trai un ciclu complet de viata. T gondii poate fi purtat de pisica in blana si apoi transmis altor animale sau oameni prin contact. De asemenea daca un animal infectat (porc, capra, etc) este consumat pentru hrana fara o preparare adecvata atunci parazitul se va transmite mai departe la om.
Se estimeaza ca numai in SUA circa 1,5 milioane de oameni sunt infectati cu Toxoplasma gondii in fiecare an. Cei mai multi indivizi nu resimt nici un fel de simptome si vor dezvolta de-a lungul timpului rezistenta la acest parazit. Totusi, daca o femeie ce nu a mai fost infectata pana acum, dobandeste parazitul la cateva luni inainte sau dupa ce a ramas insarcinata ea poate transmite infectia mai departe la fat. Rezultatul unei asemenea transmiteri este de obicei moartea prenatala a copilului sau probleme serioase de sanatate pentru copil la ochi sau la creier dupa nastere.
Simptomele de Toxoplasmoza apar la femeile insarcinate la circa 10 zile de la expunere fiind vorba despre febra scazuta, iritatii ale pielii, dureri musculare, dureri de cap si posibil unele umflari ale ganglionilor. Infectia cu toxoplasmoza poate fi confirmata printr-un test de sange si tratata cu antibiotice. De altfel tratamentul promppt al mamei cu antibiotice, reduce mult riscul de infectare al fatului, insa nu poate schimba cu nimic cursul bolii daca fat ul a fost deja expus.
Toxoplasmoza apare cel mai adesea de la conjsumul de carne cruda sau prea putin preparata, de asemenea de la consumul de fructe si legume nespalate dar si de la nespalarea corecta a mainilor dupa curatarea cutie de nisip a pisicii.
In aceste conditii, igiena reprezinta un factor cheie pentru femeile insarcinate in ideea evitarii aparitiei unei infectii cu toxoplasmoza.
Salmonela este o forma destul de comuna de infectie alimentara care poate rezulta in urma consumului de alimente infectate cu aceasta bacterie. Pe de alta parte, bacteria salmonela se raspandeste prin contact direct sau indirect cu continutul intestinal al animalelor sau oamenilor. Practic, numai in SUA, anual se estimeaza ca apar circa 2 milioane de noi cazuri de infectare.
Din punct de vedere al mediului de dezvoltare, este bine de stiut cu Salmonela nu se dezvolta in frigider sau congelator si este distrusa la prepararea termica cu temperaturi de peste 60-70 de grade celsius.
Simptomele de salmonela includ dureri de cap, diaree, dureri abdominale, greturi, frisoane, febra si stari de voma, toate aparand in 12 pana la 36 de ore de la consumul alimentelor contaminate.
Alimentele ce sunt in general predispuse la contaminare cu salmonela sunt: laptele proaspat si lactatele nepasteurizate, carnea cruda sau insuficient preparata, ouale crude sau insuficient preparate, precum si frisca folosita la deserturi.
Pentru a evita infectarea, femeile insarcinate trebuie sa respecte normele de siguranta alimentara, adica o buna igiena a bucatariei precum si spalari pe maini regulate atat inainte cat si dupa prepararea alimentelor. De asemenea, fructele si legumele proaspete trebuiesc foarte bine spalate iar alimentele trebuiesc preparate corect.
In general exista un singur tip de infectie de acest gen care poata fi transmisa la fat si aceea este salmonela de tip S. Astfel, odata transmisa fatului salmonela S poate cauza avort, nasterea fatului mort sau intrarea prematura in travaliu.
Infectia cu Campylobacter jejuni este cauzata in principal de consumul de alimente sau apa contaminate. Campylobacter jejuni se regaseste in tractele intestinale ale animalelor, in special la gaini dar si in apa netratata. Campilobacterioza prospera in mediile cu continut redus de oxigen si este inhibata de acid, sare si uscaciune. Campylobacter jejuni este de asemenea foarte usor distrusa si prin incalzire.
Desi femeile insarcinate nu sunt expuse in mod deosebit infectiei cu campilobacterioza, totusi, in cazul infectarii, bacteria trece prin placenta si la fat cauzand avort spontan, nasterea unui fat mort sau nasterea prematura.
Simptomele apar de obicei in primele 2-5 zile de la consumarea alimentelor infestate, ele incluzand febra, crampe stomacale, dureri musculare, diaree, greata si varsaturi.
Acesta este un aspect deosebit de important si trebuie tinut cont de faptul ca oricare dintre infectarile cu aceste bacterii poate avea efecte deosebit de grave atat asupra mamei cat si asupra copilului. De aceea este foarte important sa se respecte cateva reguli de baza: