14 trucuri pentru a dormi bine in timpul sarcinii
Daca cititi acest articol, atunci, cel mai probabil de cand sunte-ti insarcinata,...
Daca ai optat pentru o nastere normala, vaginala si doresti sa eviti o epiziotomie (operatia de sectionare a perineului in timpul nasterii) sau o rupere a musculaturii din zona perineului, poti preveni aceasta prin cel putin 2 metode: exercitiile Kegel sau alte exercitii asemanatoare care au rolul de tonifiere si elasticizare a tesutului perinial sau i-ti faci un masaj perineal.
Perineul este scurta regiune anatomica ce porneste de la partea inferioara a vulvei si ajunge pana la anus.
Masajul perineului consta in manevre blande de intindere a perineului si este recomandat pentru gravide in ultimele 4-6 saptamani de sarcina. Riscul de a avea nevoie de epiziotomie sau sa ai o ruptura de perineu in timpul nasterii, este cu atat mai mic cu cat iti vei pregati ma bine perineul. Acest masaj ajuta ca si regenerarea tesuturilor de dupa nastere ( postpartum ) sa fie mult mai rapida.
Datorita faptului ca masajul se face cu uleiuri care actioneaza ca un lubrifiant, marind supletea si elasticitatea tesuturilor, acest aspect va ajuta tesutul sa se intinda mai mult si mai usor in momentul iesirii copilului pe canalul de nastere. Tot odata, efectuand masajul perineal zilnic, te vei obisnui cu senzatia de intindere a perineului din timpul nasterii si vei constientiza mai bine starile de contractare si relaxare ale perineului, ajutandu-te sa te relaxezi constient.
Inainte de a incepe masajul perineal spalati-va bine pe maini si verificati unghiile degetelor mari sa nu fie mari, altfel putand provoca rani sau iritatii. Asezati-va confortabil intr-o zona intima din casa, camera sa fie bine incalzita, desfacandu-va picioarele, intr-o pozitie semiasezata. Pentru a va familiariza cu zona perineala este util sa folositi o oglinda intimpul primelor masaje. Utilizati ulei de masaj, cum ar fi uleiul vegetal pur sau o solutie lubrifianta pe baza de apa, pe care sa o puneti pe degetele voastre, pe degetele mari precum si in zona perineului.
Pe masura ce va acomodati cu aceasta procedura puteti mari intinderea si presiunea pe care o aplicati,, apoi adaugati Exercitiile Kegel la rutina voastra pentru a imbunatati tonusul muscular al etajului pelvic. Executati acest ritual zilnic incepand cu saptamana 34 de sarcina.
• Asigura-te ca unghiile tale nu sunt prea lungi, pentru a nu iti provoca rani sau iritatii;
• Goleste vezica urinara inainte de inceprea masajului perineal;
• Spala-te bine pe maini;
• Incaperea trebuie sa fie incalzita si sa nu existe riscul de a te deranja cineva;
• Alege o pozitie confortabila;
• Pentru a intelege manevra si a constientiza zona perineala poti folosi o oglinda;
• Foloseste pentru masaj, doar uleiuri naturale, verifica sa fie in termenul de valabilitate si sa nu aiba contraindicatii;
• Masajul trebuie sa fie facut zilnic aproximativ cate 10 minute, in special in ultimele 4 saptamani de sarcina;
• Poti sa te masezi tu, folosind degetele mari de la ambele maini, dar poti sa il lasi si pe partenerul tau sa sa te maseze, si astfel acest masaj perineal devine si mai placut.