Intr-o discutie pe forum unele mamici spuneau ca o femeie gravida nu are ce cauta la cabinetul stomatologic deoarece interventiile si tratamentul stomatologic este periculos pentru copil. Au dreptate si gresesc in acelasi timp, sunt proceduri si tratamente ce sunt contraindicate in timpul sarcinii, dar pot aparea si anumite ce pot aparea la nivelul danturii chiar in perioada graviditatii. Asa ca un consult al medicului stomatolog este chiar recomandat, datorita cresterii nivelului de hormoni specifici sarcinii gingiile se pot umfla si sangera, astfel incat pot aparea inflamatii si alte probleme de aici si temerea populara din batrani ca la fiecare sarcina femeia pierde un dinte.

Este permisa anestezia?

Exista studii diferite avand concluzii contradictorii referitoare la riscurile de efecte secundare adverse ale anestezicelor utilizate in stomatologie asupra fatului si gravidei. Lidocaina este cel mai utilizat anestezic pe femeile insarcinate de catre stomatologi, dar trebuie mentionat ca substanta ajunge la placenta dupa administrare (trece prin placenta doar in proportie de 10%). Sunt contraindicate anestezicele si medicamentele ce trec prin placenta intr-un procent mai mare de 10%.

stomatologie in sarcinaExista cazuri in care lucrarile dentare sunt absolut urgente si este nevoie de anestezie, in aceste cazuri cantitatea de anestezie administrata ar trebui sa fie in cantitati minime, dar suficient de mare incat sa nu provoace durere mare si stres pentru fat si gravida. Si durerea si stresul tau afecteaza fatul nu doar stresul. 

Se poate face o radiografie dentara unei femei gravide?

Daca este vorba de o radiografie de rutina ar fi recomandat a se amana pana dupa nastere. Dar daca este o urgenta stomatologica, Colegiului American de Radiologie spune ca radiografiile dentare moderne nu presupun o doza de radiatii suficient de mare astfel incat sa afecteze dezvoltarea embrionului sau a fatului. Cel mai mare risc fiind in primul trimestru de sarcina

Lucrari dentare în timpul sarcinii

Lucrarile dentare, precum plombele sau coroanele se pot face astfel incat sa se reduce riscul de infectii. De preferat sa aiba loc in al doilea trimestru, dar e de preferat sa amani toate lucrarile dentare ce nu sunt urgente pana după nastere. Cu exceptia celor ce sunt urgente precum tratarea nervilor sau extractiile

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4