Etapele travaliului
Travaliul difera de la o femeie la alta. Travaliu poate dura si 20 de ore. Afla...
Placenta previa reprezinta o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului).
Exista 3 tipuri de placenta previa: - placenta previa totala ( placenta acopera total cervixul); - placenta previa partiala (placenta acopera partial cervixul) si placenta previa marginala (placenta se afla foarte aproape de cervix). Placenta este un organ care se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie.
Daca suferi de placenta previa, atunci placenta ta se afla neobisnuit de jos in uter fiind foarte aproape sau chiar acoperind cervixul. Placenta este un organ care in mod normal se gaseste plasata in partea de sus a uterului si care ii ofera copilului nutrienti prin intermediul cordonului ombilical.
In general, placenta previa nu reprezinta o problema in faza initiala a sarcinii. Insa, daca persista mai tarziu in sarcina, poate cauza sangerari, care, la randul lor pot necesita o nastere prematura. De altfel chiar si pentru o sarcina dusa pana la sfarsitul celor noua luni de sarcina, atata timp cat mama sufera de placenta previa va trebui ca nasterea sa fie facuta prin cezariana.
Daca placenta acopera complet cervixul se spune ca este vorba de o placenta previa totala iar daca placenta se afla pe marginea cervixului, se numeste placenta previa marginala sau partiala, daca odata inceputa dilatarea, placenta acopera cel putin 2 centimetri din cervix.
De altfel, medicul va verifica pe tot parcursul sarcinii folosing ecografiile, modul in care este asezata placenta.
Asta depinde de cat de avansata este sarcina ta. Nu trebuie totusi sa te panichezi daca ecografia facuta in al doilea trimestru de sarcina va releva ca suferi de placenta previa. In cele mai multe cazuri, pe masura ce sarcina evolueaza, placenta va migra, indepartandu-se de cervix. De fapt, placenta nu se misca, fiind implantata in uter, insa, datorita expandarii acestuia placenta de obicei se indeparteaza de cervix.
Este interesant de stiut ca numai 10% din femeile care sunt diagnosticate cu placenta previa in al doilea trimestreu de sarcina ajung sa aiba placenta previa pana la nastere. Exista insa si o probabilitate mai mare ca o placenta care acopera total cervixul sa ramana asa decat ca o placenta ce acopera doar partial cervixul sa se mentina asa pana la sfarsitul sarcinii.
Daca in urma unei ecografii esti diagnosticata cu placenta previa iar la urmatoarea, in continuare problema persista, vei incepe sa fii monitorizata regulat, ti se va cere sa te prezinti la ecografii mult mai des si de asemenea ti se va cere sa urmaresti daca apare orice fel de sangerare vaginala. De asemenea ti se va impune un regim de "odihna pelviana" ceea ce inseamna ca pana la sfarsitul sarcinii nu vei mai putea beneficia de nici un examen vaginal dar... nici de contact fizic. De asemenea, ti se va cere sa iti limitezi activitatile casnice si sa eviti complet orice fel de efort.
Sangerarile apar in cazurile de placenta previa atunci cand cervixul incepe sa se subtieze si sa se dilate (indiferent cat de putin) afectand vasele de sange din acea zona, de obicei nu doare insa sangerarea poate aparea fara nici un fel de avertisment si poate varia de la cateva puncte la o sangerare puternica. Daca sangerarea ta este severa, medicul ar putea decide ca trebuie sa nasti imediat chiar daca nu este vorba de o sarcina complet maturizata. De asemenea s-ar putea sa ai nevoie de o transfuzie de sange.
Ca o regula generala, este destul de ciudat ca sangerarile sa inceapa inainte de a doua jumatate a celui de-al treilea trimestru de sarcina iar in majoritatea cazurilor, sangerarile apar aproape de data nasterii adica aproximativ pe la 37 de saptamani. De asemenea sangerarile se vor opri in majoritatea cazurilor de la sine dar este posibil ca la un moment dat sa reinceapa. De aceea daca ai Rh negativ, in asemenea cazuri va trebui sa primesti o injectie cu globulina imuna Rh (asta daca nu cumva si Rh-ul tatalui este negativ).
Daca incepi sa sangerezi sau ai contractii, va trebui sa fii internata. De aici incolo, ceea ce se intampla depinde de cat de inaintata este sarcina ta, de cat de mare este sangerarea si de cum evoluati atat tu cat si copilul tau.
Daca sarcina ta se afla aproape de termen, medicul va opta aproape sigur pentru nasterea imediata prin cezariana, mai ales in cazurile de sangerare abundenta. In cazurile mai putin grave, vei fi tinuta sub supraveghere in spital cel putin pana in momentul in care sangerarea va inceta.
In cazurile speciale in care sangerarile apar inainte de varsta de 34 de saptamani, ti se vor administra corticosteroizi care sa accelereze dezvoltarea copilului la nivelul plamanilor dar si pentru a ajuta la prevenirea anumitor complicatii ce pot surveni in cazul aducerii lui pe lume in mod prematur.
In orice caz, daca sangerarea inceteaza si atat tu cat si copilul tau sunteti bine, exista sanse foarte mari sa fii externata, insa medicul iti va impune ca la cel mai mic semn care sa indice revenirea sangerarii, sa revii in spital pentru a preveni aparitia oricarei complicatii. De asemenea, chiar daca nu vei mai avea probleme pana la sfarsitul sarcinii, in cea de-a 37-a saptamana de sarcina, medicul te va programa pentru o cezariana. Asta pentru ca indiferent de cat de bine te simti, previa te va impiedica sa nasti normal.
A suferi de placenta previa, iti creste foarte mult riscurile de aparitie a sangerarilor nu numai in timpul sarcinii ci si dupa aceea. Iata si de ce:
Dupa ce un copil este nascut prin cezariana, medicul va extrage si placenta si va administra mamei pitocin (sau alte medicamente similare). Acestea vor cauza contractia uterului ajutand la reducerea si eliminarea sangerarii uterului in zona unde placenta era atasata. Dar in cazul previei, placenta este implantata in zona inferioara a uterului, care nu se contracta la fel de bine ca restul organului – iar prin urmare, contractiile nu sunt la fel de eficiente in oprirea sangerarii.
Femeile care sufera de placenta previa sunt predispuse si la posibilitatea de a avea placenta implantata prea adanc, ingreunand separarea ei la nastere (placenta accreta). Aceasta afectiune apare odata la 2500 de nasteri, dar sansele de aparitie cresc atunci cand apare placenta previa. Placenta accreta poate cauza sangerari severe si este posibil sa fie necesara o histerectomie dar si o transfuzie de sange pentru a tine sub control sangerarea.
Nu in ultimul rand, femeile cu placenta previa sunt predispuse la a avea la nastere un copil cu o greutate mai mica decat cea normala.
Cele mai multe femei care dezvolta aceasta afectiune nu au aparent nici un factor de risc. Insa, exista anumite elemente specifice:
- Sarcini anterioare cu placenta previa
- Existenta uneia sau mai multor cezariene
- Existenta unor operatii uterine anterioare
- Fumatul
- Consumul de droguri
- Sarcinile anterioare (cu cat mai multe, cu atat mai mare riscul).