Un medicament folosit pentru tratamentul refluxului are capacitatea de a "anihila" preeclampsia, o complicaţie mortală a sarcinii care afectează mii de femei în fiecare an. Preeclampsia este o afecţiune în care placenta eliberează toxine în organisme, toxine care pot leza vasele de sânge şi duc la insuficienţa organelor gravidelor. În prezent nu există nici un alt tratament eficient în afară de naşterea de urgenţă a copilului înainte de termen ceea ce pune viaţa copilului în pericol.

Preeclapsia

Dar un medicament eficient, salvator de vieţi, ar putea deveni disponibil în următorii 5 ani, spune Dr Natalie Hannan de la Translational Obstetrics Group (TOG), Melbourne’s Mercy Hospital for Women. Medicii implicaţi în studiu sunt uimiţi de eficienţa acestuia. Cercetătorii au arătat că esomeprazolul, un inhibitor al pompei de protoni folosit pentru tratamentul refluxului gastric şi al indigestiei - poate opri producţia de toxine din placenta pre-eclamptică. Inhibitorii pompei de protoni au fost folosiţi cu succes şi pentru scăderea tensiunii arteriale - principalul simptom al preeclampsiei - la şoareci, spune un articol publicat în revista Hypertension.

Hannan, cea care a condus studiul internaţional, spune că a fost "uimită" de eficienţa medicamentului: "Aproape că nu ne vine să credem cât de bine funcţionează medicamentul pentru a bloca aceste toxine." La nivel mondial se estimează că între 60.000 şi 70.000 de femei şi jumătate de milion de copii mor în fiecare an datorită preeclampsiei. Medicamentul a fost deja dovedit ca sigur pe durata sarcinii aşa că în prezent este în desfăşurare un trial clinic major în Africa de Sud şi 120 de gravide cu preeclampsie vor fi tratate cu esomeprazol la Tygerberg Hospital din Cape Town. Sunt plănuite trialuri şi în Australia. "Dacă inhibitorii pompei de protoni pot reduce povara preeclampsiei atunci vor salva viaţa a mii de mame şi copii în întreaga lume", spune Profesorul Stephen Tong, şeful TOG.

Sursa: http://www.kidspot.com.au/birth/pregnancy/pregnancy-health/aussie-scientists-discover-pre-eclampsia-treatment-set-to-save-lives
Traducere BABY CARE SIBIU

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole