Preeclampsia, tot ce trebuie sa stii
Clasic considerata ca boala ipotezelor, preeclampsia a aparut ca o consecinta a...
Preeclampsia este o boala caracterizata prin asocierea hipertensiunii arteriale, proteinuriei, cresterii in greutate cu edemele. Toxemia este o complicatie renala din timpul sarcinii. Eclampsia este o criza convulsiva care apare la sfarsitul sarcinii si o complicatie majora de preeclampsie.
Toxemia este o complicatie renala care apare in timpul sarcinii. Preeclampsia este o boala caracterizata prin asocierea hipertensiunii arteriale (HTA), proteinuriei, cresterii in greutate cu edemele. Ele sunt mai frecvente in sarcinil gemelare si la prima sarcina. Eclampsia este o criza convulsiva (faza tonica si clonica urmata de coma post-critica), care apare la sfarsitul sarcinii.
Preeclampsia este frecventa (1 din 20 sarcini).
Cauza este necunoscuta.
Ele fac parte din definitia bolii: hipertensiune arteriala, proteinurie, crestere in greutate, edeme.
O tensiune arteriala mai mare de 14/9 la repaus inseamna o hipertensiune arteriala indusa de sarcina.
Precocitatea si importanta acestei hipertensiuni arteriale sunt factori de prognostic nefavorabili, care pot provoca moartea fatului in uter sau hipotrofie fetala.
Femeia se plange de cefalee puternice, dureri in ureche, o somnolenta neobisnuita, tulburari oculare: scaderea acuitatii vizuale, uneori poate sa apara amauroza (orbire), care regreseaza brusc, fara sechele, flocoane, diplopie (vedere dubla). Mama prezinta edeme albe, moi, nedureroase la nivelul gleznelor si picioarelor. O umflare a pleoapelor este frecventa. Tensiunea arteriala este foarte mare.
Eclampsia este o complicatie majora de preeclampsie. Ea este rezultatul preeclampsiei. Aceasta este o criza convulsiva tipica (faza tonica si clonica urmate de coma posti-critica) care apare in al treilea trimetru de sarcina, in timpul travaliului sau dupa nastere, si este asociata cu hipertensiune arteriala.
Moartea fetala este o consecinta posibila, dar si viata mamei este in pericol. Totul trebuie sa fie facut pentru a preveni acest accident. Alte complicatii materne ale preeclampsiei care pot sa apara sunt: desprinderi de placenta, insuficienta renala acuta, edem cerebral, hemoragie, tulburari de coagulare. Fatul risca suferinta fetala cronica cu hipotrofie, moartea in utero, durere acuta in timpul travaliului sau in primele zile de viata.
Pentru o hipertensiune gestationala moderata, fara antecedente:
Inainte de simptomele care sugereaza preeclampsie, ar trebui:
Decizia de a provoca nasterea prematura vaginala sau de progama o cezariana este uneori luata in caz de hipertensiune arteriala necontrolata.
Tratamentul la crizele de eclampsie se face intr-un loc specializat si cu anticonvulsivante. Nasterea este declansata, sau se face operatie de cezariana.
Recuperarea este obisnuita, si nu exista nici o recurenta in timpul sarcinii ulterioare. Dar pe termen lung pot sa apara complicatii.
Prevenirea se bazeaza pe monitorizarea femeilor gravide: luarea tensiunii arteriale, cercetarea proteinuriei si monitorizarea greutatii pe perioada sarcinii.