Sarcina pe luni: Dezvoltarea fatului
La patru saptamani, fatul are deja inima, stomac: acesta fiind inceputul aparitiei...
Ce este Restrictia de crestere intrauterina - RCI? Copii ce sunt diagnosticati cu aceasta afectiune se dovedesc a fi mai putin maturizati decat ar fi normal in perioada respectiva a sarcinii – mai precis daca ecografia arata ca sunt subdezvoltati cu mai mult de 10 % fata de valoarea normala.
Exista foarte multe motive ce pot determina restrictia de crestere intrauterina. In multe cazuri, copii diagnosticati cu restrictie sunt ei insisi mai mici (in functia de mostenirea genetica data de parinti). In alte cazuri, un copil ce pare mic in uter se dovedeste a fi de dimensiuni normale la nastere. Totusi, in unele cazuri, RCI are cauza serioase care impiedica fatul sa se dezvolte, situatie in care medicul va incerca sa gaseasca o rezolvare.
Medicul tau va masura dimensiunea uterului in timpul unuia dintre controalele din primul trimestru. Dupa aceea, va verifica cresterea fatului comparand masuratoarea de la prima vizita cu cele efectuate ulterior. De asemenea daca va exista suspiciunea ca micutul nu creste suficient de repede, medicul te va programa la o ecografie pentru a vedea exact ce dimensiune are micutul tau.
Daca te afli in prima jumatate a sarcinii si aceasta este prima ta ecografie, s-ar putea ca masuratorile copilului sa fie eronate, in situatia in care data conceptiei a fost identificata gresit.
Totusi, daca ecografia confirma data la care urmeaza sa nasti (in functie degradul de dezvoltare al copilului) atunci vei mai fi programata la o alta ecografie in doua saptamani pentru a vedea cat s-a dezvoltat copilul. Daca si atunci dimensiunile copilului vor fi similare cu cele de la prima ecografie, atunci medicul va pune diagnosticum de RCI.
De multe ori un fat nu se va dezvolta bine atunci cand nu are oxigenul si nutrientii care ii trebuie pentru a creste. De asemenea, desi este mai putin intalnita aceasta situatie, poate exista si situatia in care un defect genetic sa interfereze cu cresterea sa. Iata in continuare o lista cu cele mai frecvente cauze ale restrictiei de crestere intrauterina:
Copii diagnosticati cu RCI sunt mult mai expusi riscului de aparitie a anumitor complicatii pe parcursul sarcinii, a nasterii dar si dupa aceea. Gradul de risc depinde de ceea ce a cauzat problema de crestere de la inceput, cat de grava este RCI si cat de devreme in sarcina a inceput sa se manifeste. De asemenea este foarte relevanta si varsta gestationala a copilului la nastere.
Copii suferind de RCI pot avea niveluri de oxigen sau nutrienti mai scazute atat in uter cat si la nastere si din aceasta cauza sunt in pericol de a-si pierde viata la nastere. Din acest punct de vedere lor le este mai dificil sa tolereze travaliul si de aceea, in asemenea situatii cezarienele sunt mult mai des intalnite. De asemenea, copii cu RCI au la nastere, de cele mai multe ori, niveluri scazute de zahar si rezistenta la infectii dar si dificultati la nivelul mentinerii si echilibrarii propriei temperaturi corporale. Nu in ultimul rand, micutii cu restrictie de crestere au, in general, un numar anormal de mare de celule rosii in sange.
Pana la urma, modul in care evolueaza pe termen lung un copil cu RCI se datoreaza in pare parte cauzei principale care a provocat RCI de la bun inceput. De altfel, multi copii care sufera de aceasta afectiune dar care, in rest, sunt normali ajung in cele din urma la nivelul copiilor sanatosi de varsta lor desi unii – in special cei nascuti prematur, mai prezinta dificultati in dezvoltare.
Nu in ultimul rand, unele studii au relevat faptul ca micutii cu RCI au tendinta sa ajunga obezi mai tarziu in viata dar si sa dezvolte o boala de inima, diabet de tip II sau tensiune arteriala ridicata.
In primul rand ti se va race o ecografie detaliata, in special pentru a vedea daca micutul tau nu are defecte anatomice care sa ii limiteze cresterea. De asemenea este posibil ca medicul sa doreasca efectuarea unei amniocenteze pentru a verifica existenta unor anormalitati cromosomiale, mai ales daca au fost descoperite defecte structurale la ecografie sau daca restrictia la crestere pare sa fie severa sau daca a fost descoperita devreme in sarcina.
In functie de situatie, medicul poate sugera si unele teste de sange pentru a vedea daca de vina pentru RCI sunt vreo infectie sau un cheag de sange . De asemenea vei fi atent supravegheata pentru a detecta eventuale semne de preeclampsie.
Indiferent care ar fi cauza pentru RCI, ve fi programata la o ecografie la fiecare 2-4 saptamani pentru a vedea cum a evoluat copilul de la ultima ecografie si pentru a estima cantitate de lichid amniotic din uter. Copilul tau va fi de asemenea monitorizat folosind teste lipsite de stress cum ar fi ecografiile Doppler.
Este posibil, de asemenea, ca medicul sa iti ceara sa faci o numaratoare a loviturilor fetale pentru a avea o evidenta a miscarilor copilului. Aceasta este si un excelent mod in care poti monitoriza singura evolutia copilului intre vizitele prenatale la medic.
In general, daca te afli la 37 de saptamani sau in apropierea acestei data, ti se va face o cezariana (daca medicul considera ca micutul nu poate tolera stress-ul cauzat de nastere sau daca nu poti naste pe cale vaginala din alte motive). Daca nu esti aproape de termen, ceea ce se va intampla in continurea depinde de evolutia ta si a copilului tau. Daca tu sau micutul sunteti foarte bolnavi, este totusi posibil sa trebuiasca sa nasti prematur.
Ai grija sa iti respecti toate programarile prenatale la medic. Daca aveai planificat sa nasti intr-un anume loc, este posibil sa fie nevoie sa alegi un spital mai mare care sa aiba o sectie de terapie intensiva neonatala care poate administra mai bine problemele ce apar.
Daca fumezi, bei alcool, consumi droguri sau ai alte vicii negative, va trebui sa renunti la ele in favoarea unor activitati sanatoase.
Daca nu ai luat in greutate atat cat ar fi trebuit, medicul iti va recomanda o dieta mai bogata pe care va trebui sa o respecti chiar daca asta inseamna sacrificarea propriei siluete.
Unii medici obisnuiesc ca in asemenea situatii sa prescrie odihna la pat desi nu exista dovezi clare ca aceasta ar ajuta in vreun fel, indiferent de orice, ar fi bine sa urmezi insa, orice indicatie primesti de la medic.