Disconfortul din timpul sarcinii
Nu te simti cu adevarat rau, dar iti este greata si arsuri la stomac,pielea iti...
Sarcina toxica este una din marile probleme cu care o gravida se poate confrunta. Nu este nimic batut in cuie si aceasta problema poate apare inca de la prima sarcina sau se poate instaura atunci cand femeia ramane gravida a doua sau a treia oara.
Spre deosebire de alte afectiuni specifice acestei perioade, sarcina toxica nu defineste o boala ci o serie de afectiuni produse de schimbarile hormonale din corpul femeii gravide in primul trimestru de sarcina si care cumulate pun in pericol atat viata fatului cat si pe cea a viitoarei mamici.
Principalele simptome in sarcina toxica sunt senzatia de greata ce se instaureaza pe parcursul intregii zile, aparitia episoadelor de voma de cel putin cateva ori pe zi dar si deshidratarea accentuata datorita imposibilitatii asimilarii aliementelor. Insa pentru un organism compus 75% din apa si care pe deasupra mai trebuie sa se adapteze si la sarcina, problemele sunt mult mai complexe. Deshidratarea va duce mult mai rapid la pierderea in greutate, instalarea anemiei, aparitia tahicardiei (puls crescut) si la micsorarea cantitatii de urina eliminata. Simptomatologia sarcinei toxice este una destul de variata si pe langa cele mentionate mai sus pot aparea si durerile abdominate mai mult sau mai putin severe, insuficienta hepatica si renala dar si unele tulburari de natura psihica. Practic sarcina toxica va face ca intreg organismul sa nu mai functioneze corespunzator.
Diagnosticarea unei sarcini toxice nu este foarte dificila insa ea trebuie realizata corect si de aceea, medicul specialist va decide in majoritatea cazurilor suspecte de sarcina toxica, efectuarea unui set complet de analize. Este vorba de teste de sange si urina care vor evidentia ce organe sunt afectate si in ce fel.
Si pentru ca se presupune ca sarcina toxica isi are originile in tulburarile hormonale de la inceputul sarcinii, tratamentul impus de medic va viza mai multe aspecte esentiale:
- gravida va fi internata la spital pentru analize si tratament;
- se vor combate si inlatura pe cat posibil simptomele evidente cum ar fi varsaturile;
- se va trata starea de deshidratare;
- se vor elimina dezechilibrele vitaminice si minerale folosind perfuziile adecvate;
- se va urmari evolutia pacientei si modul in care raspunde la tratament.
Cu toate ca sarcina toxica este o problema periculoasa, ea nu va impune (de cele mai multe ori) renuntarea la fat. Totusi, exista si situatii de exceptie in care medicul poate identifica una sau mai multe probleme ce pun in pericol viata gravidei, moment in care va decide executarea unui chiuretaj. Din nefericire informatiile legate de aceasta situatie intalnita in perioada de graviditate sunt limitate totusi, daca este corect identificata si tratata, sarcina toxica poate fi depasita iar nou nascutul va fi complet sanatos.